fallback

САЩ са единственият светъл лъч за глобалната икономика

Липсата на решимост и неспособността за справяне с публичните финанси задушават световния растеж, посочва анализатор

13:04 | 08.10.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Оглавяваният от Кристин Лагард Международен валутен фонд се очаква да понижи прогнозата си за световния растеж. Снимка: Ройтерс

САЩ са единственият светъл лъч за глобалната икономика, която е на прага на нова рецесия, разкриват данните на индекс, проследяващ икономическото възстановяване, съобщава Financial Times.

Според Tiger (Tracking Indices for the Global Economic Recovery) - индексът на Brookings Institution-Financial Times - възстановяването на световната икономика е под въпрос въпреки усилията на централните банки да подкрепят растежа.

От началото на 2012 г. икономическите данни и индикаторите за доверието са се влошили за всички водещи икономики от групата на Г-20 с изключение на САЩ, които са в разгара на предизборна кампания.

Финансовите пазари обаче остават сравнително силни и финансовият компонент на индекса достигна рекордни от юни 2011 г. нива.

Данните от Tiger хвърлят сянка върху предстоящите по-късно тази седмица срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ) в Токио, на които финансовите министри и централните банкери ще се опитат да намерят начин да генерират устойчив растеж.

Влошаването на икономическите фундаменти накара редица анализатори да понижат прогнозите си за растежа през тази и следващата година.

Според изтекла в медиите информация за прогнозата на МВФ, която предстои да бъде публикувана утре, през тази година глобалният икономически растеж ще достигне 3,3% вместо 3,4%, както се очакваше през юли.

За 2013 г. МВФ прогнозира растеж от 3,6% вместо първоначално очакваните 3,9%.

„Глобалното икономическо възстановяване виси на косъм и това се дължи на вътрешни и външнополитически конфликти. Отказът от решителни действия, както и неспособността на правителствата да се справят със стари проблеми като неустойчивите публични финанси задушават растежа“, коментира Есвар Прасад от Brookings Institution.

Tiger разкрива, че глобалната икономика губи инерция въпреки усилията на Федералния резерв (Фед), Европейската централна банка (ЕЦБ), централната банка в Токио и Английската централна банка (АЦБ).

Единствено в САЩ икономическото възстановяване остава сравнително силно. То обаче се е забавило чувствително в страните от групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
fallback
Още от виж още