IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Г. Ангелов: Очевидно синдикатите дават грешни съвети

През последните години заради техните действия пазарът на труда е бил натоварен с огромни тежести

16:50 | 28.11.11 г. 15
<p>
	Георги Ангелов <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Георги Ангелов Снимка: Личен архив

Очевидно през последните години България е следвала грешни съвети, идващи основно от синдикатите. Такова е мнението на икономиста от Отворено общество Георги Ангелов.

“През 2007-2008 г. тезата беше 'защо ни казвате да правим реформи, като всичко е толкова добре'. Тогава бяха учителската стачка и стачките в градския транспорт, тогава синдикатите пак напускаха тристранния съвет”, припомни Ангелов.

“Те бяха и против данъчната реформа, а тя напълни бюджети. Те бяха против премахване на класа за прослужено време, което и предишното правителство искаше да въведе, но синдикатите бяха против”, посочи още Георги Ангелов.

Икономистът е на мнение, че заради бюджетните дефицити на България от 2009 и 2010 година инвеститорите са избягали от страната ни. Именно заради политиката на дефицити фискалният резерв се е свил с цели 7 млрд. лв. и вече е 5 млрд. лв., смята Ангелов.

“Много синдикалисти мечтаеха, че като ги изхарчим тези пари всичко ще се оправи. Нищо не се оправи. Твърдеше се, че понеже гърците са послъгвали с данните, проблема с дефицитите е проблем само при тях. Едва сега се оказа, че не може да правиш дефицити дори когато не се казваш Гърция”, посочи икономистът.

Ангелов обобщи, че през последните 2 години въпреки кризата, в България пазарът на труда е бил натоварен с огромни тежести, основна заслуга за което имат синдикатите.

“Осигурителните прагове се вдигат всяка в последните години с десетки проценти.  Осигуровките бяха повишени, пак заради синдикатите. Административно бяха разпространени браншови трудови договори. Минималната работна заплата бе вдигната, а сега отново ще се вдига с десетки проценти, които не отговарят на развитието на пазара на труда”, заяви икономистът.

“Въпреки че изпълнихме тази синдикална програма, губим работни места, за разлика от Естония, Латвия, Литва, Словакия, Швеция. Ако имахме техния растеж щеше да имаме 200 000 нови работни места, а загубихме 100 000. И това е без да сме фалирали”, добави още той.

“Очевидно България следваше грешни съвети. Очевидно реформите са решението и всичко което сме изостанали, трябва да го направим в съкратени срокове. Винаги е било политически самоубийствено едно правителство да прави реформи, сега в ЕС всички правителства правят реформи. Които не направиха реформи в Италия, Гърция и така нататък, си отидоха” заяви Ангелов.

Според Георги Ангелов в момента има промяна и сега не политиците са проблем за реформите, а по-скоро липсата на реформи води до заплаха за политиките. Той даде примери с Полша и Естония, където на реформаторските правителства бе даден нов мандат.

“Имаме нужда да наваксаме цялото изоставане. Всичко, което не е направено в БДЖ, сега трябва да се направи наведнъж. Всичко, което трябваше да направим за ограничаване на ранното пенсиониране, сега трябва да го направим наведнъж. Всичко, което трябваше да направим с увеличаване на пенсионната възраст, сега трябва да го направим наведнъж”, категоричен е Ангелов.

Това е единственият начин да удържим кризата, да оцелеем, но и да привличаме инвестиции.

“Трябва да спрем да се оправдаваме с външната криза и да започнем повече, като общество, синдикати, правителство, политичекси партии, да се вземем в ръце и да извършим реформите. Ние изгубихме 22 години преход, за да направим неща, които другите направиха за две години“ смята икономистът.

“Ние провалихме прехода поради отлагане на реформите. България трябва да не бъде пасивен страдалец в ЕС, а активен фактор в собствената си икономика и в европейските реформи”, категоричен е Ангелов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 1
george_tn
преди 12 години
Дани Шестицата, като пишеш с главни букви значи че крещиш. А комунистите са същите като капиталиститите, инвеститорите и "работодателите" - злобни и безродни.Колкото и да си успял, нямаш право да даваш квалификации на българите, защото не си успял ТУК в БГ първо, и си се спасил в чужбина второ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
Zavoi
преди 12 години
Това е най-свястното мнение което чувам от поне година насам. Аман от синдикати и *** в тая държава. И двата "вида" са еднакво вредни. И едните и другите викат- "Ама те не дават". Изобщо не ги вълнува, че "те" сме всъщност "Ние" - малцината останали от българският бизнес които се опитваме да оцеляваме в българската бизнес джунгла. В крайна сметка реформа му е майката! Който не е съгласен да ходи в Гърция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Danny666
преди 12 години
Абе сладур АМИ НЕ ИМ РАБОТИ НА МУТРИТЕ С БЕНТЛИТАТА !!! НИКОЙ НЕ ТЕ КАРА НА СИЛА !!!!Е затова сте на това дередже в БГ ! Хем НЕКЪДЪРНИ за свой бизнес хем ИЗЕДНИКА РАБОТОДАТЕЛ ВИНОВЕН . Сладур щом си НЕКЪДЪРЕН , БЪДИ БЛАГОДАРЕН НА ЧОВЕКА КОЙТО ТИ ХРАНИ СЕМЕЙСТВОТО !Аман от кумуняги,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
jimaru
преди 12 години
"Г. Ангелов: Очевидно синдикатите дават грешни съвети"Синдикатите не управляват тази страна и какви съвети дават е абсолютно без значение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
status
преди 12 години
На това момченце , сороско хранениче, някой трябва да му подари една чепата мотика за Коледа и да го прати да поработи в "реалната икономика". След 1-2 год. кърска работа ще го попитаме дали има още желание да "лъска бастуните" на правителство и работодатели.И като е толкова трудно на нашенските работодатели -капиталисти с осигуряването и заплащането - да вземат пример от "бяла" Европа .Щото не е хубаво да се равняваме по бенлита, яхти и имоти а по заплащане на труда да се правим на плантатори от банановите републики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 12 години
Брей и къде в Швеция са се открили нови работни места , доколкото знам шведските работодатели се оплакват от високото почасово заплащане (по високо и от Германия) също така по високи данъци , електроенергия . В кой сектор видя ново създадени работни места в Швеция ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Jay Gould
преди 12 години
На това отгоре всичко в момента в бутафория, дори тази статия със мнения и съвети. "Животът е една голяма сцена и всички ние сме актьори в нея" - Уйлям Шекспир - Съпругата на синдикалния лидер Пламен Димитров, Мария Димитрова е в основата на проекта за увеличаване на пенсионната възраст. Димитрова е и началник на Дирекция Човешки ресурси в Националната агенция по приходите, която пък е на подчинение на Дянков :)))) Това, че някой ви играе лебедово езеро, не значи, че има лебеди по сцената..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
Jay Gould
преди 12 години
"Но не са виновни само синдикататите. Правителството ползваше статистики, които не бяха верни. Всичко беше окей, криза нямаше. До онзи ден, когато Дянков ( в Поморие ли беше?), каза че обстановката е кризисна. Е как така за мен е кризисна от 2007 година, а за него от онзи ден?........"............ ++++++++++++++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
Jay Gould
преди 12 години
Синдикатите правят или симулират, че правят това за което им се плаща членски внос. Защитават или уж защитават членовете си. Кабинета пък следва да прави реформи. В Германия и Швеция двете страни сядат и правят нещо. Тук сядат, стават, пак сядат пак стават и така до следващите избори. Едните симулират дейност, другите също и вървим назад. Ангелов обаче не е прав въобще че заради синдикатите работните места са загубени. Не бе никакъв проблем и синдикатите да са доволни и осигурителните прагове да се намалят, за да се облекчи бизнеса. Това не е и не бе никакъв проблем. Въпросът е, че не знаят как или не искат да го направят от кабинета. Още - Загубата, колосалната загуба на работни места е в 95 % по вина на Министерски съвет. Той вярно, не е длъжен да осигурява работа никому, но поне не биваше да пречи. А той пречи и то толкова сериозно, че набута цялата икономика още по-дълбоко. И колкото повече "антикризисни" мерки взема, толкова по-зле ще става! Това го обещавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
rover
преди 12 години
Осигурителните прагове се вдигат всяка в последните години с десетки проценти. Осигуровките бяха повишени, пак заради синдикатите. Административно бяха разпространени браншови трудови договори. Минималната работна заплата бе вдигната, а сега отново ще се вдига с десетки проценти, които не отговарят на развитието на пазара на труда, заяви икономистът. Напълно е прав. Съсипаха ни. Ама и ние отвърнахме на удара. Закрихме работни места. Те пак не разбраха какво става. Искат още. Вече няма. Но не са виновни само синдикататите. Правителството ползваше статистики, които не бяха верни. Всичко беше окей, криза нямаше. До онзи ден, когато Дянков ( в Поморие ли беше?), каза че обстановката е кризисна. Е как така за мен е кризисна от 2007 година, а за него от онзи ден?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още