fallback

Пред какви рискове се изправят британците, които искат да купят имот в Европа?

Дълговата криза не е секнала ентусиазма на британците да купуват имоти в чужбина

08:11 | 20.10.11 г.

Икономическата катастрофа, пред която е изправена Европа, не е охладила ентусиазма на британците да купуват имоти на Стария континент, пише онлайн изданието International Business Times.

Според валутните експерти от World First покупко-продажбите на ваканционни жилища в Испания са нараснали повече от два пъти през неотдавна приключилия летен сезон. Италия, Гърция и България също са обект на интерес от страна на британските купувачи, търсещи добри сделки.

На всеки един от тези пазари обаче има специфики, за които кандидат-купувачите трябва да са информирани, преди да предприемат евентуални стъпки, отбелязва изданието.

Ипотечно финансиране

Поради последиците от глобалната банкова криза банките са по-неблагосклонни да отпускат кредити. Купувачите на жилища, които се нуждаят от заем от банката, трябва да направят по-голяма първоначална вноска, за да получат финансиране от банки в чужбина.

Дълговата криза в Европа се разрасна през последните месеци, като особено се засили в Гърция и Италия. Няколко гръцки банки дори спряха да отпускат заеми. Според експерти има банки, които все още предоставят ипотечно финансиране, дори и в Гърция, но изискванията са за първоначална вноска от приблизително 30-40%.

Банките в Испания и Франция са по-благосклонни - те отпускат средства и при първоначална вноска от 15-20%. Ако финансовата криза се влоши обаче тези прагове могат да се повишат.

Във Великобритания някои кредитори позволяват на собствениците на жилища да рефинансират ипотеките си, за да получат средства за покупка на ваканционно жилище в чужбина, но условията се договарят индивидуално.

Валутни рискове

Поради бурния икономически климат заемите в евро биха представлявали валутен риск за мнозина британски купувачи, ако те получават доходите си в британски лири.

Освен това, повечето ипотечни кредити в чужбина са с плаваща лихва, така че е задължително купувачите да знаят с колко биха могли евентуално да се повишат месечните им вноски. Във Франция и Испания, например, лихвите по ипотечните кредити са между 3 и 4%, но може да варират в зависимост от различни обстоятелства.

Имотните измами

Редица британски купувачи през годините станаха жертва на строителни ограничения и други закони, които са били нарушени, без те да са били наясно с това преди покупката на мечтания си дом.

Правилната оценка на имота е задължителна стъпка, а в повечето случаи е добре да се получи и второ мнение. Ако оценката на строителния предприемач се приеме на доверие, купувачът може и да има сериозни проблеми. Затова е добре предприемачът да бъде предварително проучен.

Езиковата бариера

Не бива да се стига до подписване на договор на чужд език без легализиран превод, съветва изданието. Освен това, при сключването на сделка е добре емоциите да се потиснат. Много купувачи настояват за сделка поради различни лични причини, което довежда до разнообразни проблеми впоследствие.

Документацията

Задължително е да се направи проучване за данъците върху покупката. В повечето случаи обявената цена се оскъпява с 10 до 15% заради комисиони за брокерите, държавни такси и данъци.

Добре е да се проучи и какви са законовите задължения на собственика при отдаване на имота под наем. На места има различни законови рестрикции.

Освен това, необходимо е да се проучи дали строителният предприемач притежава всички необходими разрешителни за строеж и ползване на имота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:11 | 26.08.22 г.
fallback
Още от виж още