fallback

Преглед на печата за 20 август

09:04 | 20.08.11 г.

Ръст на цените на производител в селското стопанство през второто тримесечие

в. Дневник

Цените на производител през второто тримесечие в селското стопанство са нараснали значително, като по-сериозното увеличение е при растениевъдството, показват данни на Националния статистически институт. На годишна база ръстът при зърнените култури е 74%, водени от цените на слънчогледа със 101,2% и пшеницата със 87,3%. При техническите култури поскъпването е с 51,3%, а при животинските продукти - с 23,2%.

Нараснали са и цените на средствата за производство, влагани в селското стопанство, като през периода април-юни увеличението е с 10,2%. Цените на посадъчния материал са се увеличили с 16,7% на годишна база, а електроенергията и горивата – с 10,6%. Фермерите са плащали повече и за минерални торове- със 17,5%, както и за фуражи- с 23,1 на сто, сочат публикуваните данни.

"ЛУКойл" повиши бензина напук на евтиния петрол и Дянков

в. Сега

"ЛУКойл" изненадващо повиши цените на горивата, като масовият бензин А-95 скочи с 2 ст. и вече струва по 2.43 -2.44 лв. за литър. Това се случва на фона на близо 8% поевтиняване на нефта в последните два дни. Ходът на "ЛУКойл" контрастира и с прогнозата на финансовия министър Симеон Дянков, който преди дни каза, че очаква ново понижение на цените на бензина и дизела у нас заради спадащите петролни котировки.

От "ЛУКойл" оправдаха ценовата си тактика с ваканционния сезон, в който по-високото търсене поощрява търговците да държат високи цените. "Цените на горивата на международните пазари са се повишили, което е нормално за този сезон, и ние сме ги отразили и в България", коментираха от компанията. Фирмата щяла да продължи да следи международното положение и да движи цените си в синхрон със световните тенденции. От финансовото ведомство коментираха, че "няма пазарна логика в поведението на "ЛУКойл".

Откакто стана обект на засилен контрол от агенция "Митници" заради липсата на датчици, "ЛУКойл Нефтохим" престана да пуска до медиите традиционните съобщения за промяна на цените на бензина, дизела и др. горива. В тях неизменно се посочваше, че корекциите се правят "поради промени в пазарната конюнктура".

Йордан Войнов иска затвор за търговците на храни с изтекъл срок

в. Стандарт

Агенцията по храните ще предложи търговията с храни с изтекъл срок на годност или с неясен произход да се криминализира, заяви пред БНР изпълнителният директор на агенцията Йордан Войнов. Според него това деяние е сходно с умишленото причиняване на телесна повреда. Агенцията ще е готова с конкретно предложение наесен.

В момента има много случаи, когато търговци са санкционирани, плащат си глобите и пак допускат продажба на продукти с изтекла дата за годност, поясни Войнов. Когато ги предавахме на прокуратурата, нямаше основание да им се повдигне обвинение, тъй като това не е разписано в закона, добави той. По думите му някои умишлено търгуват негодни стоки за консумация. Това е недопустимо, съответно и криминално деяние, категоричен е Войнов.

Шуменският ТЕЦ обяви лихвена ваканция

в. Стандарт По примера на Националния осигурителен институт „Топлофикация“-Шумен обяви лихвена ваканция за длъжниците си през септември, обяви изпълнителният директор на дружеството Димитър Зайков. Всеки, който дължи пари за парно и срещу него няма заведени съдебни дела, може да внесе в касата на дружеството само главницата по борча си, а лихвата се опрощава. Счетоводителите на фирмата са пресметнали, че по този начин в касата на дружеството за един месец могат да влязат към 800 000 лева.

От идната седмица "Топлофикация"-Шумен стартира с брошури и в интернет мащабна рекламна кампания за привличане на нови абонати. В момента в града на парно се топлят едва 2000 домакинства, а в края на 90-те години са били към 12 000. Основната примамка ще е ниската цена на парното - един киловатчас топлинна енергия ще струва 69,95 лв. без ДДС, което е 30 % по-евтино от миналата година, когато цената беше около 100 лв. без ДДС. Топлата вода пък ще се подава целогодишно и цената й ще е 7 лева за кубик без ДДС.

По думите на Зайков в началото на ноември в ТЕЦ-Шумен ще стартира и производството на електричество, което дружеството ще продава на НЕК. Тогава производството на пара ще остане като съпътстващ продукт и цената ще е по-ниска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:05 | 26.08.22 г.
fallback
Още от виж още