fallback

Продавачите надделяха на европейските пазари

Колебанията заради гръцката дългова криза и очакваните решения на Федералния резерв предизвикаха разпродажби в края на деня

19:16 | 22.06.11 г.

С понижения на основните индекси приключи сесията на европейските пазари. Инвеститорите така и не дочакаха решенията от заседанието на Федералния резерв на САЩ и стартираха с разпродажбите. Новините отвъд Океана ще бъдат отразени в утрешната сесия.

В Лондон FTSE 100 изтри 0,04% от стойността си, падайки до 5 773 пункта. В Париж CAC40 регистрира спад от 0,15% до 3 871 пункта, а във Франкфурт DAX изгуби 0,10% до 7 278 пункта.

Рязък спад отбелязаха акциите на Philips, след като беше понижена прогнозата за печалбата на компанията, пише MarketWatch. Групата изтри 8,8% от пазарната си оценка.

Днешната търговия в Европа премина под знака на вота на доверие за гръцкото правителство. Пазарните играчи обаче не са убедени, че премиерът Георгиос Папандреу ще успее да прокара поредния пакет от мерки за икономии в парламента.

„Фокусът бързо се измести от вота на доверие към орязването на разходите”, коментира Джошуа Реймънд от City Index Ltd. в Лондон, цитиран от Bloomberg. „Ситуацията в Гърция е все още твърде нестабилна. Няма да са много инвеститорите, които биха поели по-големи рискове”, допълва той.

Междувременно, днес Международният валутен фонд (МВФ) предупреди Испания да ускори реформирането на икономиката си заради дълговите проблеми. Фондът акцентира върху растящата безработица в страната и препоръча допълнителни изменения на трудовото законодателство. Институцията обаче отчита мерките, които испанското правителство вече е предприело за подобряване ситуацията в страната. Затова и властта в Мадрид оцени доклада като „изненадващо позитивен”.

Днес не липсваше и добра новина за инвеститорите. Европейската статистическа служба Евростат оповести, че новите индустриални поръчки в еврозоната са нараснали с 0,7% през април спрямо предходния месец, след като през март отбелязаха спaд от 1,5%. На годишна база пък е регистриран ръст от 8,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:37 | 07.09.22 г.
fallback
Още от виж още