IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Франция обяви война на SUV-овете

Държавата ще намали и субсидиите за покупка на електромобили

21:07 | 23.12.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителството на Франция увеличи драстично допълнителните такси, налагани на автомобилите с по-високи нива на вредни емисии. Мярката ще засегне преди всичко купувачите на SUV модели, които по правило са по-тежки и с по-висок разход от традиционните коли тип седан и хечбек. От 2020 г. допълнителният налог ще е не 12 500 евро, както досега, а 20 000 евро.

SUV сегментът е най-бързо растящият във Франция, с 30% дял през тази година. Електромобилите са все още нищожна част от пазара, въпреки че досега държавната субсидия бе доста щедра - по 6300 евро за кола. Стимулите обаче струват доста скъпо на хазната: около 550 милиона евро само през 2018 година, според френската сметна палата. Затова догодина те ще паднат до 6000 евро на кола (стига да не е по-скъпа от 45 000 евро), а след 2021 ще отпаднат напълно.

В същото време обаче държавата ще намали и субсидиите за покупка на електромобили.

"Това е двойно наказание за потребителите", заяви Люк Шател, шеф на бланшовата организация на автомобилния бизнес PFA, пред Bloomberg. "Такава политика е явно непоследователна... Пазарът на електромобили няма да тръгне нагоре без силни стимули от държавата. Всички губят от такава политика: нашата индустрия, околната среда и покупателната способност на французите".

Повишените френски такси идват като "бонус" към новите общоевропейски изисквания за емисии, за които производителите ще плащат милиардни глоби, ако надхвърлят тавана.

Какво казва финансовият министър Брюно Льо Мер вижте в продължението на материала в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
хахото е неук демагог, не му обръщай внимание ... само в неговата болна логика Европа убива тези марки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
red6
преди 4 години
Не може да се лежи на стари лаври, особено в един толкова динамичен свят. Реално, тези компании имат огромно предимство - десетилетия опит, разпознаваема марка и клиенти, които харесват марката. Просто трябва да заменят ДВГ с ел задвижване.П.с. проблема на автопроизводителите реално е съвсем друг - споделените услуги и желанието на хората да купуват коли. Това може рязко да се преобърне със самоуправляващите се коли. Реално за какво да се занимаваш с покупка на кола, гараж, паркоместа, поддръжка и т.н. след като можеш да си викнеш кола на адреса ти и да закара до където искаш? Даже ще можеш да си пиеш колкото ти душа иска :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 10
Hahoto
преди 4 години
Европейските марки коли топ, върха на автомобила. Без аналог в света, Ферари,Порше Ламборгини, Бугати, Астън Мартин, Макларън,Ролс Ройс, Лотус, Спайкър, Мерцедес,БМВ, Ауди,Волво, Рейндж Роувър, Мазерати.. цял свят се прекланя и купува. Това е еталона за коли и това ли ще убие Европа? Заради заветния половин градус! Ехехех майна.та ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още