IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Влизането на Финландия и Швеция в НАТО ще укрепи европейската сигурност

То не е против някого, а за всички нас, изтъква бившият финландски премиер Стуб

13:38 | 12.05.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ето защо Финландия харчи 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Тя има 62 бойни самолета F-18 и наскоро завърши покупката на 64 изтребителя F-35. Страната разполага с готов резерв от 900 000 мъже и жени, с капацитет за повишаването му с до 280 000 по време на война.

Освен това Финландия има една от най-мощните артилерии, най-доброто разузнаване и най-сложните кибер способности в Европа. Това прави държавата идеален актив за НАТО. Същото важи и за Швеция, не на последно място във въздуха и по море.

Ще има сива зона от момента, в който Финландия и Швеция заявят намерението си да се присъединят, докато процесът на ратификация не приключи във всичките 30 национални столици на НАТО. Междувременно двете страни договориха както подразбиращи се, така и изрични гаранции за сигурност.

През този междинен период Финландия и Швеция са подготвени за хибридни атаки в кибер и информационното пространство. Виждахме това през годините чрез нарушения на въздушното пространство, атаки срещу технологични мрежи и разпространение на дезинформация.

Профилът на членството и на двете страни ще бъде скандинавски и прагматичен. Норвегия, Дания и Исландия бяха учредители на алианса. Техният подход се основава на комбинация от гаранции и възпиране. Очаквайте Финландия и Швеция да последват примера.

Моментът за членство на Финландия и Швеция в НАТО е внимателно подбран. Всеки, който сочи, че членството трябва да бъде отложено, е наивен, следва играта на Путин или има ограничено разбиране за ситуацията със сигурността в Североизточна Европа.

Неприятната реалност е, че Европа ще бъде разделена в обозримо бъдеще. От едната страна на новата желязна завеса е агресивната, ревизионистка и авторитарна Русия. Единственото нещо, което Путин разбира, е силата. Покажете и най-малката слабост, и той ще атакува, както видяхме в Грузия през 2008 г. и Украйна през 2014 и 2022 г.

От другата страна на завесата са около 40 европейски държави, които вярват в мира, сътрудничеството и демокрацията. Всяка една от тях има суверенното право да избира дали да се присъедини към НАТО или ЕС, или да формира алтернативни форми на партньорство и с двата съюза.

Сигурността не е игра с нулева сума (печалбата за един да е загуба за друг – бел. прев.) Надявам се, че един ден и руският режим ще разбере това. Това ще ни позволи да възстановим добрите отношения с Русия. Междувременно ще помогнем за укрепването на сигурността в Европа, като се присъединим към НАТО. Не е против някого, а за нас. За всички нас, заключава Александър Стуб. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 6
Alex Silver
преди 2 години
Че Китай е следващата жертва. Само ти, като по-бавноразвиващ се не си разбрал това. Ликвидирането на Империята на Злото дава някакъв шанс на Китай да оцелее дори и след патакламата. А РФ със сигурност ще остане, макар и доста пострадала. Но Чича ти Сам го пиши бегал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
Oбичам България
преди 2 години
Само, където Китай не са ОК Путин да унищожи света. И поздрави на парада на глупаците на Костя Копейкин - знам, че ви събира често тези дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
Alex Silver
преди 2 години
Тъъпо и упорито натото ще доведе света до ядрена катастрофа. Заплахата за унищожението на РФ е реална. С влизането на Финландия и Швеция става още по-голяма. Путин предупреди натото да се изтегли, но ТИЯ правят точно обратното. При една ядрена патаклама от европата ще останат само пепелища. И Ф.А.Щ. ги чака същата участ. От какъв зор разчитат, че Путин няма да посегне на червения бутон? Нали не е с всичкия си? Или разчитат на агентите си, които ще успеят да го ликвидират навреме? Това е напълно в реда на нещата за Империята на Злото, разпалила над 200 въоръжени конфликти след ВСВ и избила между 20 и 30 милиона души в тия войни. Но сега може да си намери Майстора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
Oбичам България
преди 2 години
*** явно те е галила с подобно перце по главата, което обяснява поведението ти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
ти.си.***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Императорът
преди 2 години
Напротив - ще увеличи напрежението между НАТО и Русия. Само дето швеци и финланци нямат нито ногобройността, нито въоръжението на укpoпия. При евентуална война, Русия - за да защити Петербург, първо Финландия ще удари и то здравата, няма да ги гали с перце както украйна, заради руското население там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още