IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската "денацификация" ще стигне до "деукраинизация"

Президентите на Украйна са "марионетки" и страната няма политически елити, затова и няма да оцелее, смята бивш съветник на Владимир Путин

20:06 | 08.04.22 г. 23
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;President.gov.ua</em></p>

Снимка: President.gov.ua

Русия започна войната в Украйна с мотивите за "демилитаризация" и "денацификация" на страната. За много тези термини, особено "денацификация", не говорят много, но един от бившите съветници на руските президенти Борис Елцин и Владимир Путин - Сергей Караганов, има своето обяснение.

Караганов е един авторите на доктрината за "Велика Евразия" и близките контакти на Русия с Китай. Еднакво близък е до Владимир Путин и до министърът на външните работи Сергей Лавров, разказва британското издание The New Statesmen. Днес той е директор на московския мозъчен тръст Съвет за външна политика и сигурност.

От 25 години Русия предупреждава, че ако НАТО приеме Украйна или остави отворена възможността за нейното членство в Алианса, ще има война, разказва Караганов в интервю за изданието. Според него и това е една от причините Владимир Путин да нареди военните действия и да извърши "разоръжаването" на съседната страна.

Другата причина е "денацификацията", защото политическият елит в Русия вижда избуяването на ултранационализма в Украйна по подобие на 30-те години на миналия век в Германия.

В Москва мненията са, че войната с Украйна е неизбежна - вероятно до 3 или 4 години Киев е щял да нападне съседката си, затова и Русия всъщност започва първа, за да не воюва на своя територия. "Но реално войната е срещу западната експанция", допълва обаче бившият съветник.

Първоначално Русия е настоявала украинските военни да свалят президента Володимир Зеленски, защото Москва е искала да преговаря с "легитимно" правителство. Последните президенти на Украйна, и особено Зеленски, са описани като "марионетки" от експерта. В течение на военните действия обаче се променят и настроенията и сега Русия е готова да преговаря дори и със Зеленски. 

"Не знам дали Украйна ще оцелее, защото има много кратка история на държавността и няма изградени държавни елити", обяснява Караганов и допълва, че страната е абсолютно губеща след отделянето си от СССР именно заради липсата на политически елити.

Но какво е бъдещето на Украйна в представите на Сергей Караганов?

Ако след края на войната Украйна е "приятелска" държава, то поглъщането ѝ от страна на Русия няма да е необходимо, макар и да е възможно по отношение на Донбас. Полша ще си върне западните части, Румъния и Унгария - също.Останалите части от Украйна вероятно могат да бъдат и независими, макар че това зависи от изхода на войната.

Това, че Украйна е изкуствено създадена държава, е позиция, която от години се поддържа в Москва. Според руското издание "Комерсант" още през 2008 година, по време на конференцията в Букурещ, когато НАТО остави вратите отворени за Украйна и Грузия, руският президент Владимир Путин е заявил пред своя американски колега Джордж Буш, че подобна "държава не съществува".

"Какво е Украйна - част от нея принадлежи на Източна Европа, части, в значителна степен, са и ѝ подарени от нас", е казал той, според източници на руското издание. Путин е намекнал, че ако Украйна влезе в НАТО, то тя просто "ще престане да съществува" и че Русия ще отдели източната част и Крим, пише  "Комерсант" в публикация още от 2008 година.

Колкото до изхода от войната днес Караганов не изключва и директен сблъсък между страни от НАТО и Русия, залагайки, че чл. 5 от Договора за Алианса е без стойност, защото реално не задължава нито една страна да предостави подкрепа за друга, а само го предполага. "Историята показва, че САЩ няма желание да защитава Европа с ядрени оръжия", коментира експертът .

През последните седмици руският президент Владимир Путин на няколко пъти предупреди Запада, че може да използва ядрени ракети, ако почувства заплаха за сигурността на Русия. За много анализатори подобни заплахи не са сериозни.

Самият Володимир Зеленски не вярва, че Москва ще изпрати ядрени ракети в този конфликт. Ако използват ядрени ракето, руските власти ще загубят всичко, включително и властта си, посочва той в интерво за индийската телевизия Republic Media Network през миналата седмица. За него Москва би използвала такова оръжие, само за да покаже превъзходството си, но не и когато е притисната.

Къде е възможен сблъсъкът Русия - НАТО? Полша. "Може би поляците ще поискат да се бият - те винаги искат", допълва Караганов. Според него е доста преувеличено да се каже,че има голяма съпротива на украинците срещу Русия и заявява, че на Москва е нужна "някаква победа", за да бъде избегната нова ескалация.

"Русия не може да си позволи да загуби", категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още