IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антируският културен бойкот като театър на абсурда

Това ще навреди на онези, на които трябва да се помага - творците, които се противопоставят на Кремъл

17:02 | 12.03.22 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Тази седмица Филхармоничният оркестър на Кардиф премахна популярната увертюра "1812" на Пьотр Илич Чайковски от предстоящата си програма заради инвазията в Украйна. Творбата шумно възхвалява руската съпротива срещу нашествието на Наполеон.

Това абсурдно решение - Чайковски е смятан от своите националистически съперници през XIXв. за западняк, следва други културни забрани, които съчетават модерната култура на отмяната (т.нар. cancel култура - б. ред.) със старомодната военна истерия. Един италиански университет дори се опита да оттегли курс за великия руски писател Фьодор Достоевски, отбелязва Bloomberg.

В началото на Първата световна война английският писател Греъм Грийн пише, че антигерманските настроения са били толкова ожесточени, че куче от породата дакел (dachshund) е било замеряно с камъни. (Американският киноложки клуб преименува породата на "кучето на свободата", а британците преименуват немските овчарки на "елзаси"). Трябва ли сега да се страхуваме за безопасността на кучетата от породата борзая по улиците на Ню Йорк и Лондон?

Поведението на Кардифската филхармония може да изглежда комично, но прекъсването на културните връзки с Русия не е повод за смях. Санкциите играят важна роля за намаляване на способността на Русия да заплашва другите. Всеобщият културен бойкот обаче ще навреди на онези, на които трябва да се помага - смелите творци, които се противопоставят на Кремъл. 

Трябва да се поучим от грешките на миналото. По време на неумелия културен бойкот на Южна Африка от 60-те години на миналия век както държавата на апартейда, така и нейните врагове са подложени на цензура. По-късно правилата бяха смекчени, за да се позволи на артистите, борещи се срещу апартейда, да работят в чужбина.

Днес културните и спортните организации, свързани с руската държава, трябва да бъдат санкционирани, но от това страдат и невинни. Логично е да се забрани на националния отбор на Русия да участва в Световната купа по футбол. По същия начин беше правилно да се провали Гран При на Формула 1, което трябваше да се проведе в Сочи, и да се изхвърли Русия от конкурса за песен на Евровизия. 

В Лондон копродукцията на "Лебедово езеро" между Болшой театър и Кралската опера попада в същата категория, макар това да е трудно решение. Прочутата трупа се използва като витрина на спонсорираната от държавата руска култура. "Нашият спор не е с руския народ, а с режима на Путин и ужасяващите хуманитарни последици от нахлуването в Украйна", казва Алекс Биърд, главен изпълнителен директор на операта, в която работят множество руски и украински таланти. Въпреки това той смята, че не би било уместно да се изисква от отделните артисти да осъдят инвазията, дори само поради страх от последствията за техните приятели и роднини у дома.

Решенията за прекратяване на официалния културен обмен оставят горчив вкус. В разгара на Студената война дезертьорството на големите звезди на руския балет Рудолф Нуреев и Михаил Баришников от гастролиращата им трупа се възприема като символично поражение за Съветския съюз.

Британският виолончелист Джулиан Лойд Уебър си спомня как един от най-големите руски изпълнители на своето изкуство, Мстислав Ростропович, решава да изсвири Концерта за виолончело на чешкия композитор Антонин Дворжак със "сълзи на очи", след като съветските танкове влизат в Прага през 1968 г. "Това говори повече от думите", казва той.

Дори когато отношенията между Изтока и Запада са дълбоко замразени след съветската инвазия в Афганистан през 1979 г., обменът между артисти и интелектуалци дава кураж на дисидентите от другата страна на Желязната завеса.

Смелите руски художници, свещеници и интелектуалци са гръбнакът на опозицията срещу автократите в страната в продължение на векове. Западът трябва да внимава да не изолира тези, които представляват съвестта на страната.

Може би ако още няколко западни лидери бяха гледали филма на Андрей Звягинцев "Левиатан", излязъл през 2014 г., щяха да разберат по-добре природата на своя кремълски антагонист. Действието на "Левиатан", развиващо се в замръзналия север, беше притча за руската държава и официалната православна църква, които са прогнили до мозъка на костите си.

Повече от десетилетие преди настоящия конфликт един руски писател на бестселъри, Владимир Сорокин, пророкува крайната цел на Путин. Романът на писателя от 2006 г. "Денят на опричника" описва една антиутопична Русия през 2027 г. с цар в Кремъл, обслужван от тайна полиция, наподобяваща бруталната охрана на Иван Грозни. "Великата руска стена" отделя страната от западните ѝ съседи. Оказва се, че съвременният руски език е изпълнен с китайски изрази, страната не произвежда нищо сама, а царят, както накрая научават читателите, е подчинен на Пекин.

Произведенията на Сорокин не трябва да бъдат отменяни. Напротив, те трябва да бъдат част от всяка учебна програма по международни отношения.

Още новини четете в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
И като си сложил ник''император'' само доказваш чувството си за малоценност. Освен омраза към сащ, върла защита на всяко руско неонацистко престъпление от руския ненормалник от кремъл в Украйна, нищо смислено няма в твоите коментари. Малко те боли- още трябва- за да се замислиш защо целия свят, включително и творческия, ви дава бойкот и не иска да има нищо общо дори с руската култура. Руски крепостен, дядо ми се е хранил със златна и сребърна посуда, в европейски дом , с виенска мебелировка и оргинални картини на европейски художници,докато ти си тънал в колхозната кал ... Смешно руско човече с мегаломански амбиции...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Така, че- руските комунисти от времето на кпсс и ссср, и днешните руски неонацисти на путин, са едни и същи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
''... Знаем кои бяха тия, дето гориха книги....'' Да- аз знам. На двора на фамилната къща на дядо ми, твоите КОМУНИСТИ са направили аутодафе и са ИЗГОРИЛИ 10тина книги, закупени от немски букинисти, редки издания на Гьоте и Шилер, понеже... били напечатани с ''фашистки букви''/ по спомени на майка ми/. Дядо ми ги молил- ''Момчета, това са редки издания, поне ги оставете в окръжната библиотека'', но младите милиционерчета отсекли- ''Не, написани са с '' фашистки букви''. Та не ми говори, руснако, кой и защо е горил книги... Изненада- НЕ СА САМО ФАШИСТИТЕ, А И ТВОИТЕ КОМУНИСТИ, и то- в България..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Със своите санкции политическите *** от "западът" и техните креатури, се самоизобличиха като мракобесници и неонaцисти и предизвикаха единствено омерзение у всички нормални хора. Между тях и нашето издателство "Сиела" - което обяви, че повече нямало да издава руска литература. Да накажеш Гогол и Достоевски от омраза към Путин? Знаем кои бяха тия, дето гориха книги. А кой нормален човек би подкрепил отстраняването на руските и белоруски атлети от параолимпийските игри? И на инвaлидите посегнахте... че и руски КОТКИ спират от изложбите? Впрочем във всичко това има един плюс - скоро и слепите ще прогледнат в Европа за истината. Каквито защитниците, такива и защитаваните - пак Русия ще спасява света от нациcтката чyма: htt*ps:/*/fb.watch/bIxiIqigSa/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 12
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Какво е това иСкуство, за което говориш? Защо всички копейници сте неграмотни, но иначе говорите за иСкуство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 11
юрист
преди 2 години
Пълни глупости. Отказвам да ползвам руска култура- няма да гледам лебедово езеро, а предпочитам постановка на чисто българската ни култура. Предпочитам да гледам Хан Аспарух, но не и подобен филм за руския цар петър първи; надявам се, че така вече започваш да схващаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
Petar2015
преди 2 години
Леле, колко им е замъглила ума пропагндата. Искуството вече е лошо, ако е сътворено от руснак. Ако им кажат, че същото това изкуство е немско, вече става хубаво. По време на френската революция селяците са унижощили безброй велики произведения на изкуството, просто защото за тях те са били атрибут на омразната аристокрация. Тъжно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
руската култура па и Русия ше си турат жалейка , че инвесторовите тролеве не ги признавали ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 12
юрист
преди 2 години
В грешка сте- никой не я отрича- просто тя вече не е основната култура в българското общество, а от това много ги боли в кремъл...България е много по-стара държава от русия, русия ползва много от достиженията на българска култура, които сме им дали назад във вековете, и въпреки това, русия не признава това културно влияние. Ами тогава няма да забелязваме и руската култура и сме квит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
отричането на руската култура не означава , че нея я няма ... и проблемът съвсем не е неин .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още