IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът трябва да мисли как ще финансира възстановяването на Украйна

Цената вероятно ще достигне стотици милиарди

12:01 | 12.03.22 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Униан</em></p>

Снимка: Униан

Икономиката на Украйна поне засега издържа. Разходите за възстановяване обаче ще бъдат високи и западните съюзници вече трябва да мислят как ще се финансира възстановяването.

Въздействието на пълномащабната инвазия, започната от Русия на 24 февруари, върху икономиката и обществото на Украйна е драматично и ще стане още по-силно, пише Emerging Europe.

Почти два милиона души са избягали от страната, още по-голям е броят на вътрешно разселените. Стотици хиляди хора избягаха преди това от Източна Украйна, от 2014 г. насам. Морските пристанища и летища са затворени и понасят щети, много пътища и мостове са унищожени. Икономическата активност в Украйна вероятно ще се свие с повече от една трета тази година.

Какъвто и да е резултатът от настоящата война в Украйна, цената на възстановяването вероятно ще достигне стотици милиарди.

Олга Пиндюк, икономист от Виенския институт за международни икономически изследвания (wiiw), която говори на уебинар за това какво може да направи Западът за Украйна, подчертава, че правителството на страната е категорично, че няма да има неизпълнение по текущите международни финансови ангажименти. Това е до голяма степен благодарение на здравите валутни резерви от около 27 млрд. евро. Изплащанията тази година са за не повече 6 млрд. евро.

Въпреки това има призиви за анулиране на част или дори целия външен дълг на Украйна, така че спешно необходимите социални услуги и хуманитарна помощ да могат да бъдат покрити сега и в бъдеще.

Спомен от Донбас

Ако войната се проточи, както изглежда все по-вероятно, един поглед върху това, което се случи с икономиката на Донбас, части от който са под руска окупация от 2014 г., дава някои предположения за степента на щетите. Промишленото производство се сви с 60% в Донецка област и 80% в Луганска област. До 2017 г. износът от региона спадна до 10% от общия обем на Украйна от 25% само три години по-рано.

Само в контролираните от Русия части на Луганска област бяха затворени 25 завода и фабрики и 41 мини. Тези, които продължиха да работят, свиха продукцията. Така безработицата в региона се увеличи значително над средното за страната през 2020 г., тя възлизаше на 14,5% в Донецк и 15,2% в Луганск при 9,2% за цялата държава.

Между 2014 и 2018 г. преките чуждестранни инвестиции са по-малко от един процент от БВП на Донбас.

Малко след като беше избран за президент на Украйна през 2019 г. Володимир Зеленски коментира, че възстановяването на Донбас ще струва повече от 10 милиарда евро. Това обаче се оказа изключително неточна оценка. През 2020 г. wiiw публикува подробен доклад, който предполага, че възстановяването на Донбас ще струва най-малко 21,7 млрд. щатски долара, или 16 процента от БВП на Украйна.

В доклада се казва, че Украйна няма да може да покрие разходите за реконструкция сама. Икономистите препоръчват и различни източници на финансиране, включително както обезщетения, определени от съда, така и доброволни вноски от Русия (нещо, което сега изглежда много малко вероятно), като същевременно се признава, че международното финансиране ще да бъде най-жизнеспособният вариант, в зависимост от стабилността на финансовите пазари.

Последна актуализация: 06:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хаха, поредната жалка опорка, и сега има деца, пак сме 9+ мишиона, само дето 3 милиона не живеят тук, изнесли се заради мизерията от другарите. По градчетата живееха много хора, просто защото нямаш право да идеш в голям град, да не говорим за София, нямаще апартаменти, дори и да ти разрешат. А болниците в малките градове си ги спомням, фелдшерски пунктове и всичко идваше на преглед в София. И благодерете за това масово изнасяне на хора точно на вашите петолъчести другари, които ни докараха дотук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 2 години
По времето на комунизма нямаше доста стоки, но пък имаше деца в детските градини и в училищата имаше и болници дори и в по малките населени места - Днес банани има но няма кой да ги яде и скоро ще бъдем заличени като нация ама пък ще има банани на корем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
За императора съжалявам,че 15% от портфолиото му е супер рисково в Газпром, но такава е ситуацията. Не трябва да играеш с 5-6 фирми просто е рисково. Ако няма да вземаш фонд а само акции то задължително поне 80-90 фирми от различни контитенти и държави като съответно трябва да ги комбинираш такива които няма да им се увеличи цената но дават добър дивидент 3-5% и такива които имат малък или нулев дивидент но пък им расте цената. Друг път ме слушай вместо да четеш мурз илски линкове във фейса. Нали си капиталист все пак щом инвестираш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Вовата и там още 3-4 индивида като им харесва правят си НПО по една лопата и да отиват да довършат третата лента , че може и четвърта да направят :) Само не ме агитирай или задължавай да го правя и аз и то фрий. Фрий са само съветите които давам тук за всичко останало се плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Винаги съм се чудел на *** каква им е целта и какво очакват ? Ако дойде соца тук отново ще видим празни магазини, дефицити на всякакви стоки дори и елементарни като тоалетна хартия. Няма да можеш да слушаш каквато искаш музика, да четеш книги , да правиш карикатура на управляващите, да пишеш на някой форум. Всъщност ще има само един .Младите ще строят трета лента на Прохода на Републиката без пари. Ако толкова много желаят това какво им пречи сега да си направят едно НПО да се организират доброволно и да започнат трета лента на Прохода :) ? Аз във всички случаи не искам да участвам отново в такива мероприятия и то безплатно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мита върху мордорския петрол, имам предвид. И митата да отиват за възстановяване. Ако пазарната цена на петрола е да речем 100 долара, 30 долара мито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
За руснаците не съм видял , но може и да им се наложи. Относно САЩ добре ,че бяха на 2 пъти те по време на ПСВ и ВСВ,че щяхме да изтрепем целия континент...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Трябва да се помисли как виновника за разрушенията ще плати и понесе отговорност. Примерно с мита върху петрола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 2 години
Да му мислят украинците, ние и другите като нас щото ние ще сме отбора дето ще купи това дето се счупи - Да си видял до сега руснаците или американците нещо да са платили за щетите които са нанесли на други държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Това по скоро трябва да го мисли Русия :) Нали знаете една поговорка: "Който чупи, купи"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още