IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът трябва да мисли как ще финансира възстановяването на Украйна

Цената вероятно ще достигне стотици милиарди

12:01 | 12.03.22 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Униан</em></p>

Снимка: Униан

Финансова поддръжка

Докато войната продължава, Украйна ще получава голяма финансова (както и военна) подкрепа от голяма част от останалия свят. По-рано тази седмица, на 7 март, Световната банка одобри пакет за допълнителна бюджетна подкрепа за Украйна в размер на 489 млн. долара. Пакетът се състои от допълнителен заем за 350 млн. щатски долара и гаранции в размер на 139 млн. долара.

Банката също така мобилизира безвъзмездно финансиране от 134 млн. долара и паралелно финансиране от 100 млн. долара. Така общата подкрепа нараства до 723 млн. долара.

Подкрепата за бързо разплащане ще помогне на правителството да предостави критични услуги на украинския народ, включително заплати за болнични работници, пенсии за възрастните и социална подкрепа за уязвимите.

Групата на Световната банка също подготвя пакет от подкрепа на стойност 3 млрд. долара за Украйна през следващите месеци и допълнителна подкрепа за съседни страни, приемащи украински бежанци.

МВФ отговори на искането на Украйна за спешно финансиране с 1,4 млрд. долара чрез Инструмента за бързо финансиране, което може да бъде одобрено още следващата седмица. Освен това МВФ продължава да работи по програмата за стенд-бай споразумение с Украйна, по която са налични допълнителни 2,2 млрд. долара от сега до края на юни.

Европейският съюз също обеща 1,2 млрд. евро.

Всички тези числа обаче ще са многократно по-ниски от разходите за реконструкция във втората по големина страна в Европа.

„Въпреки че е много трудно да се оценят нуждите от финансиране точно на този етап, вече е ясно, че Украйна ще бъде изправена пред значителни разходи за възстановяване и реконструкция“, коментира Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ, миналата седмица.

Олга Пиндюк смята, че Западът вече трябва да предвиди възстановяването на Украйна. „Украйна ще трябва да получи много финансова помощ. ЕС трябва да има това предвид сега“, посочва тя, като допълва, че всяка реконструкция трябва да насърчава технологиите.

Украйна вече имаше големи планове да увеличи значително своя IT сектор. „Искаме да превърнем Украйна в страна на стартиращи компании“, коментира Зеленски през февруари, преди нападението от Русия.

Очакванията на властите в страната бяха делът на технологиите в БВП да нарасне от 4 на 10 процента до 2025 г., или 16,5 млрд. долара. Това би превърнало страната в най-големия технологичен център в Европа.

Когато Украйна излезе от военните действия, ИТ секторът вероятно ще е по-важен от всякога.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
Юлка объркал си се ако не си забелязал големите само прибира и за нищо не плащат - Какво плати Русия за всичките си войни от последните 20г ???? Какво плати за Крим ???? Плащат тия като нас и Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
За всекиго по нещо - Русия вероятно ще получи източната част и целият излаз на черно море за УСА ще остане западната част, а за Европа правото да плати за възстановяването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Julius_BG
преди 2 години
Западът ще ипотекира Русия и чебурашките ще плащат докато ушите им плющят като на стара вършачка каишите...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още