IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците влизат в обувките на германците след Втората световна война

Не само Путин, но и народът на Русия трябва да бъде държан отговорен за войната срещу Украйна, смята Леонид Бершидски, като поема и своята вина

15:21 | 08.03.22 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Тези, които останаха, не спечелиха – те се сблъскват с недостиг на вносен алкохол, банкомат, който не пуска евро, или кредитна карта, която вече не работи, тъй като банката-издател е извадена от междубанковата системата за разплащания SWIFT. Много руснаци все още си спомнят какво означава почти пълната икономическа изолация. Съветските навици могат да се върнат бързо при тези, които решиха да останат в Путинленд. Или пък някои признаци на нормалността ще се върнат след войната, както се надяват много от тези, които останаха или възнамеряват да се върнат.

Но напусналите също не спечелиха, на фона на неизбежните микроагресии, графитите по прозорците на двуезично училище в Берлин, новите форми на тормоз, които руските деца трябва да понасят от съученици, чиито родители обсъждат новините с тях. Но вероятно няма да има сериозен обрат в стил 20 век - без масово експулсиране, без концентрационни лагери. Дори когато Западът се изправя срещу Русия, неговите лидери правят така, че да не обвиняват руснаците като народ – това е особено важно за германците, които самите бяха подложени на подобно отношение десетилетия.

„Знам колко тежка е тази ситуация за гражданите на нашата страна, които са родени в Украйна или в Русия“, каза наскоро германският канцлер Олаф Шолц. „Така че няма да позволим този конфликт между Путин и свободния свят да отвори стари рани или да доведе до нови деформации.

Освен това за повечето хора, които не са пряко засегнати от военни престъпления, негативният образ на нацията, която ги е извършила, избледнява сравнително бързо. Изследване на нагласите към германците в Нова Зеландия установи, че негативните настроения към тях достигат своя връх през първите следвоенни години, тъй като ужасите на концентрационните лагери са били широко разгласени, но потъват до „нива на безразличие“ към 1953 г. В сегашната ера на кратки интервали на внимание, руснаците вероятно няма да бъдат парии на ежедневно ниво година или две след края на войната, без значение кой я спечели във военен смисъл. Само в Украйна отношението ще се запази: разрушените градове и мъртвите войници няма да бъдат забравени поколения наред.

Истинската отплата идва под формата на необходимост да започнем отначало – и то не от нулата, а от планината от отломки, останали от усилията ни да изградим нова държава след падането на комунизма. Всичко, което сме правили след шеметните дни на 1991 г., когато стените падаха и светът изглеждаше готов да ни прегърне, ни доведе до това - ракетите, забити в тротоарите на Харков, експлозиите, които гърмят из празните улици на Киев, бежанските влакове, носещи нищетата към западните граници.

Накъде се отправя човек от върха на тази планина от развалини? Нямам добър отговор. Всичко, което мога да направя, е да си тананикам Kinderhymne на Бертолт Брехт и Ханс Айслер, песента, която много германци искаха да стане химн на обединената страна. Независимо от непокаяния комунизъм на Брехт, това е много пост-путинска песен, която ние, руснаците, да пеем, с надежда

...че хората престават да треперят
Пред престъпленията, които предизвикваме
И протягат ръката си в приятелство
Както правят с други хора.
И защото ще подобрим нещата
Нека пазим и обичаме дома си
Обичайте го като най-скъпата ни страна
Както другите обичат своите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 1 rate down comment 6
5160
преди 2 години
тук не сме в съда, а тази каша руснаците вече два пъти са я сърбали първия път 41-44 г., втория 1990-2000 г. и двата пъти извода е един може да е ***, но си е наш ***. и ето тука вече всичко което ти казваш се обезмисля, защото ако джендърите бяха направили един план Маршал за източна Европа това нямаше да се случи. Къде е съвестта, къде е морала на джендърите като лизаха д...та на руските олигарси, като подържаха укринските олигарси-мафиоти и даже сега като не искат да воюват/ситуацията съмнително прилича на историята на Полша през 39-та/. и стига с това осредняване Путин яде хайвер, руснаците ядат черен хляб, средно всички ядат сандвичи с хайвер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 2 години
Ето този пост точно казва всичко. Другото са алабалистики. Затова и маршовете с факли и пречупени кръстове никой "нормален" човек не е в състояние да забележи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Валката е пенсиониран военнен ... пак лъже че е инжинер зада изглежда по умен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
"Може да бъде използвано".... аве юрист и жив дявол = може да са едно и също == лукаваго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Хм- че аз не искам ти да доказваш професионалните си знания, а да дадеш ясно разбираеми доказателства защо метановото находище в ИИЗ на България, близо до град Варна, не може да бъде използвано така, че метанът да замени руският природен газ. Може да пробваш и с формули- всеки ще може сам да направи своята преценка, А дали съм слаб/ силен юрист, е без значение за доказване на твоята теза- аз не те питам за юридически неща, а за съвсем друго...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
нямам намерение да се доказвам пред един много слаб юрист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Опази боже, сляпо да прогледа. Заради такива като теб света е на това положение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Ако си енергиен инженер, докажи тезата си, но в БАН- по отношение на метановото находище. Дай доказателства, преведени на разговорен непрофесионален език, защо не може да бъде осъществено. Да не се окаже, че не си енергетик и че нямаш представа от нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
то това е проблема, че всички изпитвате омраза. това е атавистична омраза от новото което идва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
много четеш научно-фантастична литература. Ще ти кажа направо като енергиен инженер - нищо от това не е възможно освен за научни и изследователски цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още