IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания може да удари Путин и кликата му там, където най боли

Затягането на хватката върху руското богатство на Острова би могло да защити Украйна

09:00 | 13.02.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Макар САЩ и Европейският съюз да са съгласни, че Русия ще бъде изправена пред последствия при мащабна инвазия в Украйна, те все още обсъждат докъде трябва да стигнат санкциите и кога да се задействат. Тъй като преговорите във Вашингтон и Брюксел се проточват, Обединеното кралство може бързо да предприеме действия срещу неправомерно придобитото руско богатство, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

„Не мисля, че Путин ще бъде възпрян от какъвто и да било законодателен акт на Сената“, каза лидерът на Републиканската партия в горната камара на Конгреса Мич Макконъл, имайки предвид затруднените преговори относно законопроекта за санкции. Сенатът е разделен по отношение на руския газопровод "Северен поток 2" и за това дали да наложи превантивни санкции. Един силен двупартиен законопроект би изпратил послание до Москва, но Макконъл е прав, че президентът Байдън вече има значителни правомощия да накаже евентуална руска агресия.

Въпреки че е достатъчно трудно да се постигне компромис между две политически партии, Брюксел се нуждае от консенсус от 27 държави, много от които имат по-дълбоки икономически връзки с Русия, отколкото със САЩ. Към момента Европейската комисия все още не е предоставила на държавите членки писмен план за санкции, който да разгледат. Брюксел се опита да омаловажи различията в Съюза, но не е тайна, че идеята за мащабни санкции е по-малко популярна в Западна Европа, отколкото в страните, разположени по-близо до Руската мечка.

Междувременно Русия продължава да трупа войски около Украйна, а американски представители смятат, че метеорологичните условия могат да улеснят пълномащабна инвазия между средата на февруари и края на март. Все още има пространство за действия от страна на Обединеното кралство, което е в уникалната позиция да може да възпре лично Владимир Путин. Средностатистическите руснаци не са спечелили много от икономическото управление на Путин, но малък кръг от руски елити станаха фантастично богати чрез корупция. Те съхраняват огромни активи и вероятно голяма част от богатството на Путин в чужбина. Лондон е предпочитаното място.

Външният министър на Великобритания Лиз Тръс каза, че „нищо не е изключено“, когато става въпрос за конфискуване на мръсни пари. Тя въведе законодателство за разширяване на санкциите с цел обхващане на повече олигарси, свързани с Кремъл. Създаването на еквивалент на американския Закон за регистрация на чуждестранните агенти, както и на Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ, би помогнало за защита на британската политика от разяждащо чуждо влияние.

Но истинският проблем е прилагането на законите. На Москва може да бъде простено, че не приема сериозно британските заплахи, предвид слабата реакция на Лондон на предишни провокации. Британската служба за прилагане на финансовите санкции, създадена през 2016 г., е наложила само шест глоби в историята си, според Financial Times. Регулаторните органи се нуждаят от повече средства, особено предвид големите суми, които олигарсите инвестират в съдебните битки.

САЩ и Европа имат роля тук. Администрацията на Байдън състави списък с руски елити, които ще се сблъскат със санкции, а олигарсите притежават имоти и другаде. Но Обединеното кралство е ключовият играч и Белия дом може да накара Лондон да затегне хватката. Дори при липса на нова инвазия в Украйна, няма причина тези пари да продължават да бъдат приемани, успоредно с вредното им влияние върху британската политика.

Една от целите на Brexit беше независимото Обединено кралство да играе по-решаваща роля на световната сцена. Докато прозорецът за дипломация относно Украйна се затваря, Лондон може да докаже готовността си да удари Путин и неговите приближени там, където най боли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 2
markov
преди 2 години
До автора на поредния пасквил наречен статия в Инвестора. " Путин и Кликата му " може да са всякакви но не са *** че да държат активи под юрисдикцията на Вурикобритания , САЩ и т.н. и да чакат кога някои чиновник ще се сети да ги конфискува. Вие сами вярвате ли си на глупостите които пишете ? Нивото на журналистиката ви отдавна е ударило дъното за съжалрение.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
"Затягането на хватката върху руското богатство на Острова би могло да защити Украйна"... пешо , туй твой проблясък ли е или ти го поръчаха ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
Някой може ли да каже обосновано какви точно са интересите на САЩ в Украйна? Може да включи и сделките на сина на Байдън в Украйна. Какво точно купуват американеците оттам или защо толкова са ги заобичали?? САЩ искат всички наоколо ше изпукат от студ и глад, ако Русия им "врътне кранчето" и те внасят скъп газ от ФАЩ. Това ще включва и Грманията, и България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 3
serafima
преди 2 години
Само се канят британците и десетилетия наред НИЩО не правят. Защо ли? Май им е на далавера да държат руските олигарси там. ХАЙДЕ! Това преди смяната на Борис Джонсън или след това ще го правите?Има и друга модна линия - западни политици след като приключат по някакъв начин, отиват в управлението на големи компании в Русия. Тоест най- квалифицираната работна сила от Запад мигрира в Русия. За това не се говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 11
evlogi
преди 2 години
Дядя, обикновените руснаци може би ще умрат от кеф, но тях в Русия никой за нищо не ги пита.Народът там е само фураж за кремълската банда..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 7
v_tin
преди 2 години
Не знам защо , но не се засяга отговорът на руснаците че ще бъде конфискация на активи на наглобритите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Видеото, което съм дал се препоръчва за всички нормални хора. Ибрикчиите да гледат само с валидол и вазелин.. https://youtu.be/Kr1_YIFSHlE >>> БиоЕКСПЕРИМЕНТ с български войници /на Пентагона/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 9
pjc50313869
преди 2 години
Дядя Вова, броиш ли копейките, яко си налазил ти и кликата на президента с име женкси полов орган всички статии... Споко, Просия вече е притисната в ъгъла и няма правилен ход - блъфът на президента с име женкси полов орган се оказа неуспешен и сега или трябва да си тръгне с подвита опашка и стане за смЕх, или да нахлуе в Украйна и да настрои всички още повече срещу и без това скапаната Просия, чиито санкции ще я довършат. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
https://youtu.be/Kr1_YIFSHlE >>> от това също боли. Но не ибрикчиите, а обикновените хора. БиоЕКСПЕРИМЕНТ с български войници /на Пентагона/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Руснаците ще умрат от кеф, ако Малобритания конфискува всичко на шугавите олигарси! Имай го предвид, кога почнеш пак да пишеш..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още