IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарите в Русия са отчаяни от малкия брой ваксинирани

Смъртността в страната е рекордна, но изглежда дори това не плаши хората, които все още не са се уминизирали

16:37 | 21.10.21 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия е единственото място, "където лесно можеш да се ваксинираш само минавайки", каза д-р Ирина Белоглазова, пулмолог в 52-ра болница в Москва. "Ваксината дава явен шанс за оцеляване. Чудя се защо хората не се възползват от този шанс", посочва тя.

През август 2020 г. Русия се похвали, че е първата страна в света, одобрила ваксина срещу коронавируса, макар и по онова време тя да беше изпитана само върху няколко десетки хора. Тя я кръсти гордо "Спутник V" на името на пионерната си космическа програма.

Докато величаеха "Спутник V" и трите други разработени впоследствие местни ваксини, държавните медии осмиваха западните ваксини, спорно послание, което според мнозина е подхранило съмнения сред обществото за ваксините изобщо.

Помолен да коментира дали разрешаване на вноса на ваксини от чужбина би помогнало, Песков отговори, че скептицизмът към ваксинирането не е свързан само с препаратите за имунизация местно производство. Засега Световната здравна организация и ЕС не са одобрили за използване "Спутник V", а Песков подчерта, че въпросът трябва да бъде уреден на равноправна основа.

Макар и да е против въвеждане на национален локдаун, Кремъл оправомощи регионалните власти в цялата страна сами да решават за ограниченията в зависимост от епидемичната обстановка при тях.

Много от 85-те региона на Русия вече ограничиха посещаемостта на масовите прояви, както и достъпа до ресторанти, театри и други обекти. Някои направиха ваксинирането задължително за определени категории държавни служители и за хората над 60 години.

 Голикова призова регионите да побързат с въвеждането на дигитални кодове за достъп до обществени места.

В понеделник вторият по големина град в Русия Санкт Петербург се присъедини към останалите градове, които въведоха изискване от 1 ноември да се показва дигитален код за ваксиниране или преболедуване при влизане на конференции и спортни събития. От 15 ноември тези кодове ще се изискват и в кината, театрите, музеите и фитнесите, а от 1 декември те ще бъдат задължителни за ресторантите, кафенетата и някои магазини.

Санкт Петербург е на второ място по брой на новозаразените след Москва, където властите засега се въздържат от затягане на мерките въпреки растящия брой на инфекциите. Тези дни все пак те затегнаха изискванията за носене на маска в обществения транспорт.

Вчера кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че хората над 60 години ще трябва задължително да си останат вкъщи. Той допълни, че от 25 октомври бизнесът трябва да прати поне една трета от персонала си да работи за три месеца от вкъщи.

Майкъл Хед, старши изследовател по въпросите на световното здраве в британския Саутхемптънски университет, заяви, че почти ежедневните рекорди в данните за разпространението на коронавируса в Русия едва ли са изненада с оглед на липсата на ограничения и силно заразния вариант делта.

"За пореден път виждаме, че ако оставите податливите на зараза хора да се смесват, Делта вариантът много умело се разпространява в дадената общност", каза той. Експерти от СЗО и другаде изчисляват, че това може да изисква имунизация на над 80 процента от населението.

Правителственият щаб за борба с коронавируса е отчел над 8 милиона заразени в Русия от началото на пандемията; страната се нарежда на пето място в света по брой на смъртните случаи от COVID-19 след САЩ, Бразилия, Индия и Мексико.  

Държавната статистическа служба "Росстат" обаче, която брои и смъртните случаи, при които се смята, че коронавирусът не е главната причина за смъртта, отчита много по-голям брой на починалите - около 418 хил. към август. Това би наредило Русия на четвърто място в света по брой на смъртните случаи.

Мартин Маккий, професор по европейско обществено здраве в Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина, каза, че обстановката е изключително тревожна за Русия и останалия свят.

Дори и високите равнища на ваксинация на другите места в Европа няма да попречат на привнасяне на вируса от Русия, особено ако се появят нови притеснителни варианти, заяви той.

"Докато не сме овладели разпространението на вируса навсякъде, съществува риск от привнасяне и пандемията няма да бъде овладяна", каза Маккий.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Една евтина здравна застраховка дето да покрива скъпоструващи злополуки ми е напълно достатъчна. ----- нобелова награда по икономика за теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
не съм вярвал че ще може да има ситуация в коята да сложа плюс на малллоумници като дядата и мишето! ... но всяко нещо с времето си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
markov
преди 2 години
Само едан поправка населението на Русия е поне 146 милиона , ако преброим Донбас и Луганск които също масово си вадят Руски паспорти са над 150 милиона....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
onezero
преди 2 години
Аз съм за, ако ми върнат данъците и осигуровките няма да припаря до търговските дружества. Кромида в много тежка форма си го изкарах вкъщи, даже близките ми не разбраха. Една евтина здравна застраховка дето да покрива скъпоструващи злополуки ми е напълно достатъчна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
onezero
преди 2 години
Така е, всички знаем, че ваксинирате в САЩ умират от гъша ***, затова не ги хваща ковид статистиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Venislav
преди 2 години
Ако чета данните правилно за Бг. Масово неваксинираните се разболяват и умират.Тоест ваксинирания няма проблем и големия проблем е с болниците (за които всички са платили с данъците си). Добре ако това е въпроса, връщат данъците на всеки антиваксър и му се забранява достъп до държавни болници ако иска да се лекува на частно - проблема е решен. Болницните ще имат места, и оставаш свободния избор при хората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Всички числа съм ги извадил от линка който самия ти ми даде :) Няма конспирация. Просто числа публични всеки може да ги вземе и да провери..... Ако искаш може да вземеш и Ирландия която има 5 милиона население много близко до нашето и да сравниш колко починали имат и колко имаме ние :) На седмица умират по около 40 човека средно. Като го разделиш на 7 се получават по 5-6 човека на ден. Последно имаха ваксинация малко над 92%. Това са числата пичове. Сега може да се конспирирате на воля.... как тези 92% били чипирани от Били Бой, Мъск ще ги управлява през сателитите, на 66-тия ден ще развият свръх сили, а на 666-тия ден Сатаната ще ги прибере в ада и всякакви подобни глупости :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
САЩ - население 329 милиона, починали 21.10.2021 - 1428 човека, България - население 6.5 милиона, починали 21.10.2021 - 120 човека. Съотношението на населението е 500 пъти по голямо. Сега вземаш 1428 човека и ги разделяш на 500 и получаваш 3 човека. Тоест да ти го преведа :) Ако в България имаме ваксинация на 66% и здравните грижи които се полагат на човек са такива каквито са в САЩ то в момента трябва да умират по 3 човека на ден. Къде са 120 къде са 3 ? Сега има ли смисъл да ти смятам и Русия ? Русия също е по добре от България. 1000 умрели на 120 милиона население... спрямо 120 на 6.5 милиона :) Извод: колкото повече ваксинирани, то толкова по малко хора ще умрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
това са хора които са отивали само по балтон т.е. без нищо срещу картечниците на немците, а тия тука преписали, че "не се били плашели" .... Каи чесно ама верно ли не се плашели ? ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
дреме ми на компаса , кочан ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още