IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорки - обяснението за бързото превземане на Афганистан от талибаните

САЩ не са осъзнали и предвидили реалността в страната - че противоположни фракции се договарят и това е от решаващо значение за срива на държавата

19:11 | 16.08.21 г. 13
<p>
	Бойци на талибаните стоят на контролен пункт в Кабул. <em>Снимка: EPA/STRINGER</em></p>

Бойци на талибаните стоят на контролен пункт в Кабул. Снимка: EPA/STRINGER

В афганистанското общество тече постоянен разговор, а съюзите се променят. Хората, семействата и племената правят рационални изчисления въз основа на риска, пред който са изправени. Това не означава, че афганистанците, които са взели такива решения, са виновни за това, че са извършили това, което са смятали, че е в техен интерес. Въпросът е, че американските командири и служители или напълно не са разбрали тези аспекти на афганистанската действителност, или не са ги докладвали честно на администрациите на САЩ, Конгреса и широката общественост, пише той.

Можем да направим ясна граница между тази липса на разбиране и степента на изненада от събитията през последните дни. Америка не е предвидила този внезапен срив, но е могла и е трябвало, защото това подкопава американските военни усилия от самото им начало поради непроучване на афганистанската реалност.

Междувременно Белият дом отблъсква бурята от критики в опит да контролира щетите от решението САЩ да се оттеглят от Афганистан. Някои законодатели обвиняват администрацията на президента в липса на готовност. Притиснат от молбите на онези, които се опитват да напуснат страната безопасно, и необходимостта от ускорени визи, Пентагонът обяви спешно разполагане на допълнителни войски, които скоро ще достигнат общо 6000 на терен в Афганистан, пише в медията.

Сърцераздирателни изображения на отчаяни афганистанци, които се опитват да се качат на полети извън летището в Кабул, наводниха социалните мрежи, докато талибанските бойци излъчваха на живо от президентския дворец на фона на съобщения за Ал Кайда и други екстремистки затворници, избягали от правителствените съоръжения.

„Белият дом беше очевидно затворен и неподготвен за скоростта на разпадането на Афганистан. Дори съюзниците на Байдън няма да се опитат да заявят това като добре свършена работа или да кажат, че това са планирали. В края на краищата никой не би планирал евакуация в последния момент, която беше просто необходимост“, казва Брайън Клаас, политически анализатор и експерт по демокрацията, който сега преподава в Университетския колеж в Лондон.

В продължение на месеци съветниците на Байдън омаловажават вероятното политическо въздействие на излизането на САЩ от Афганистан, като цитират анкети, според които избирателите са уморени от войната и просто искат да върнат войските у дома. Те подчертават, че предшественикът на Байдън, Доналд Тръмп, одобри мирното споразумение с талибаните в последната му година на поста.

Краят на най-дългата война в Америка трябваше да се случи тихо, но хаотичното напускане на Афганистан предполага, че Байдън завинаги ще носи клеймото на унижението от обречените усилия за изграждане на нация, започнали малко след 11 септември и приключили малко преди 20-та годишнина от трагедията.

Може би най-проклетият момент за Байдън са неговите собствени думи на пресконференция от 8 юли, когато той изрично заяви, че няма да има паралели между изтеглянето на САЩ от Афганистан и падането на Сайгон, когато военни хеликоптери участваха в спешна евакуация в последните дни на войната във Виетнам.

Байдън излезе с продължително изявление в събота, преди падането на Кабул, като изложи пет точки на действие в отговор на бързото превземане, което включва съобщение до представители на талибаните, че САЩ бързо ще отвърнат на всички действия, които излагат американския персонал в страната на риск.

Байдън прехвърли част от вината за краха на Афганистан върху администрацията на Тръмп, като каза, че е наследил ситуация, при която войските са били съкратени до едва 2500 души. Президентът също подчерта, че не иска да предаде тази „вечна война“ на пети президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
От толкоз газене, превзеха държавата за нула време :DПредстъй си, ко не ги бяха газили ехехехееййй щяха до Масква да стигнат с лекота!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
pinoccio
преди 2 години
Ницше ги наричаше унтерменшени, но те са по-скоро - юбертиквеници. А новата политкоректност ги зове - антиваксъри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
* ПО.Д.ЧОВЕЦИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Това са някакви *** и всеки опит да бъдат разбрани през очите на белия свят са обречени. Стадо. Да правят някъде лагер, интервюта и интелигентните да ги пренасочват по околните държави. И една голяма ограда, вътре да си живеят както решат останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
orchis
преди 2 години
Едва ли американците са глупави и не знаят това, което сега се пише навсякъде. Идеята за спящи конфликти не е от вчера. Путин често е обвиняван за такива. Дали е първият, дето му е хрумнало?За 20 години, Афганистан можеше да заприлича на Южна Корея или Япония. Има и други примери. Вместо това виждаме иракски сценарий. Прекалено подобен и близък във времето, за да бъде подценяван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
mrynmryn
преди 2 години
Не бих казал, че е излагация, едни производители на военна техника и оръжие, станаха много богати. Пък тия дето са дали парите, да се плюнчат. Терористите бяха само на хартия, те са си в Саудитска Арабия и си живеят живота, но нали и те правят покупки за по 1млрд+$ годишно, там всичко е ок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Lucifer
преди 2 години
Ей това у БГ никога не може да стане, за съжаление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
bgMan
преди 2 години
Няма много общо с Виетнам.Само празни чугунени русофилски тикви могат да правят подобни паралели защото много често си мислят, че фантазиите им са реалност. Пък те не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 2 години
и ти ли гледаш пропагандата на снн ? :)) нищо общо няма, но излагацията пак е голяма :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
виетнам 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още