IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глупостта, с която трябва да свикнем на този етап от най-дългия бичи пазар

Крайното спекулативно поведение на инвеститорите аматьори обикновено е добър знак, че благоприятните пазарни условия са напът да изчезнат

21:40 | 11.02.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това не е материалът, който професионалните анализатори и инвеститорите в Tesla са свикнали да проследяват. Но това се случи само седмици преди компанията да разкрие на 8 февруари, че е похарчила 1,5 млрд. долара за биткойни след промяна в инвестиционната ѝ политика през януари. Компанията също така планира да започне да приема биткойни като начин на плащане.

Новината вдигна цената на биткойна с 14% до нов рекорд от над 44 000 долара.

Какъв извод да си направим от всичко това, освен факта, че Мъск няма вкус за туитове?

Конструктивната гледна точка може би е, че очевидното намерение на Tesla да приема плащания в биткойни може да се окаже ключов момент в развитието на криптовалутата към стандартен метод за плащане. Това може да е така, въпреки че точно сега, когато все още не е необичайно цената на биткойните да варира с 10% или повече на ден, е трудно да си го представим.

По-баналното мнение е, че това е просто видът глупост, с който трябва да свикнем на този етап от най-дългия бичи пазар в историята. Никой не е принуден да купува биткойни или пък доуджкойни. Някои фенове пожънаха променящи живота им печалби от вярата си в крипто боговете. Да са живи и здрави. Но клопките са достатъчно известни, така че купувачите носят рисковете. Регулаторите във Великобритания и другаде често напомнят на купувачите, че могат да изгубят всичките си пари.

Професионалните фонд мениджъри следят отблизо, макар и често неохотно, този пазар, точно както бяха сдрусани да обърнат внимание на изстрелването на акциите на затруднения американски търговец на видео игри GameStop през януари. Това е така, защото крайното спекулативно поведение на инвеститорите аматьори обикновено е добър знак, че благоприятните пазарни условия са напът да изчезнат.

Акциите в световен мащаб поскъпнаха със 77 процента след резкия, но кратък спад, когато коронавирусът за пръв път удари пазарите преди година. Всички са в повишена готовност за отстъпление, но малцина предсказват задаващ се срив. Някои смятат, че пазарите не са в състояние да се сринат, докато фискалната и монетарната подкрепа е толкова силна. Огромните суми пари, изляти във финансовата система от централните банки и правителствата, трябва да се насочат нанякъде. Пазарите са едно от местата.

И точно както пазарите могат да останат ирационални по-дълго, отколкото можете да им насмогнете финансово, инвеститорите аматьори демонстрират, че техните спекулации могат да бъдат още по-крайни и потенциално по-трайни от всичко, което сме виждали преди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 5
evlogi
преди 3 години
Bitcoin (BTC) jumped more than 6% Thursday to a new record high of $48,297 after Mastercard (MA) confirmed CoinDesks exclusive Wednesday that the payments-processing giant plans to let merchants receive payments in cryptocurrency starting later this year.And BNY Mellon (BK), the worlds largest custodian bank with some $41 trillion of assets in safekeeping, said Thursday its moving into crypto. Bitcoin and its peers are, quite simply, going to be part of the mainstream financial universe sooner rather than later, Simon Peters, cryptoasset analyst for the trading platform eToro, wrote Thursday. I expect demand to surge and see bitcoin prices hitting at least $70,000 by the end of this year.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
evlogi
преди 3 години
Брех тъз Кейти Мартин бе!!Не и липсва самочувствие.Доста високо мнение трябва да имаш за себе си, за да си позволиш,макар и индиректно, да наречеш Илон Мъск ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Не само, ами и може да се направи на буркани и в мазето се трупа като зимнина.Що като изригне Йелоустон, ще няма Слънце много месеци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
bertram
преди 3 години
в момента всичко, което лети се яде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още