IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли автоматичните фискални стабилизатори да заменят монетарната политика

Мерките биха могли да са ефективни, но ще бъдат политически трудни за прилагане

10:40 | 25.11.19 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 8 rate down comment 3
darcas1981
преди 4 години
Бъркаш търсене, потребности и нужда. Ако нямаше нужда от персонален компютър, който да оптимизира работата на служители и компании, никой нямаше да го купи. И ако нямаше поръчки за него, Стийв Джобс нямаше да го произведе. Много ти е наивистична представата за реалната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
За да купиш нещо, то трябва да е произведено. За кого Стийв Джобс е пуснал пуснал първия персонален компютър при положение, че не е имало никакво търсене, нито потребление на персонални компютри преди това? Потреблението и търсенето никога не могат да задвижат икономиката и без производство хората няма откъде да вземат пари, за да потребяват т.е потреблението не движи икономиката и България както и САЩ са живото доказателство за това... Хората винаги ще купят това, от което имат нужда или просто искат т.е абсолютно безумие е идеята за стимулиране на потреблението... Прехвърлянето на едни пари от един кух сектор на услугите към друг води само до инфлация на всичко с изключение на доходите и не произвежда никаква добавена стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
SS-23
преди 4 години
Икономиката никога не е зависела от потреблението, а само от производството---А защо произвеждаш в в пъти повече, от колкото може да продадеш и с това наистина хабиш много ресурси! Проблемът е в Капитализма, който вади на бял свят много примитивни, първични, първосигнални даже забравени от човека животински инстинкти!И тук идва въпросът: Животно ли е капиталиста/лихваря/, излязал ли е ментално от пещерата или все още е там и се озърта за "врагове", които ще му "отнемат плячката"!Отдавна се съмнявам, че Дарвин е прав в теорията си за "еволюцията". Според мен се върви към тотална деградация с много силни темпове! Само като се види каква нова "мода" е наложена на овцете - да се нашарят с татуировки цялото тяло! Луда работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
darcas1981
преди 4 години
Производство на какво? За кого е това производство??? За извънземните ли, за рибите ли? Можеш да произведеш и 10 млрд автомобила, на кого ще ги продадеш? Точно потреблението стимулира производството и даже сам го си противоречиш в поста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
Икономиката никога не е зависела от потреблението, а само от производството и потребяването на излишни неща само разхищава ценни ресурси енергия или човешки труд... Ниските лихви и евтиния кредит реално са социализъм за най-богатите 0.01% и ограбване на останалите, заради това кредитът трябва да поскъпне и цената на активите да се срине, за да се рестартира системата отново значи лихвите трябва да тръгнат нагоре... Потреблението е слабо защото хората харчат прекалено много за вноски по жилищни кредити и не им остава почти нищо за друго т.е. необходимо е пукане на имотния балон за да отиват парите и другаде, а не само в джобовете на алчни банкери, строители, общинари, спекуланти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
SS-23
преди 4 години
Няма как с бедно население да имаш работеща икономика.----Ами то е бедно, защото е крабено през:- заплата- плеще се в пъти по-малко, отколкото работника е създал като стойност. Грабеж!- недодадената умишлено заплата е давана, чрез "КРЕДИТ". Уникален, тотален грабеж- "кредита" не може да се върне и тласкат към нов "кредит" (върха на гаврата!), който "да погаси" предишния да те нагъзи още... Трети грабеж!Въпрос: До къде според теб, може да продължава това тотално БЕЗУМИЕ НА АЛЧНОСТТА ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
darcas1981
преди 4 години
Икономиката зависи изцяло от потреблението. Спрат ли хората да потребяват излишни неща, всичко се срутва. Затова се измислят непрекъснато нови и нови фокуси, за да се увеличава купуването на ненужни ***, най-вече с кредити. А в същото време платежоспособността на хората намалява. Няма как с бедно население да имаш работеща икономика. Просто няма кой да купува всички ***, които се бълват. Дори и на кредит. И той си има лимити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
SS-23
преди 4 години
цената на бензина, тока и всички суровини и услуги ще скочи рязко... Бай *** пак ще бъде обрани ще се прости с едно 3/4 от парите си---И? после кво ше правиш?Вдигаш тока, бензин и т.н... хубаво! Ама НЯМА да има кой да ти ги плаща!И кво прайш от тук насетне, другарю лихвар?! Ти "двигаш" - ама никой няма да ти купува, ами ще ти почукат на вратата - ЗА ДА ТЕ ОБЕРАТ тез, дето си им вдигнал тока ... и това е само защото НЕ ИСКАШ да се откажеш от измислените си претенции, че някой ти е "длъжен" с нещо! НИКОЙ С НИЩО НЕ ТИ Е ДЛЪЖЕН, защото си МОШЕНИК!питам те какво ще правиш по нататък с измислената ментална икономика на въздушните пари или пиксели то е все същото, в различна обвивка! Кво ше правиш те питам с тоновете "имАне" във вид на апартаментчета, коли, машини, парцали и т.н... Кво ще правиш с тях! На оня свят ли ще ги носиш?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Парите за харчовете ще дойдат от голяма девалвация на еврото т.е. ще се напечатат и харчат най-вероятно за инфраструктурни проекти за цифровизация, субсидии за всякакъв вид производство, а еврото ще поевтинее много, може би не срещу останалите фиатни пари, но цената на бензина, тока и всички суровини и услуги ще скочи рязко... Бай *** пак ще бъде обрани ще се прости с едно 3/4 от парите си банката на покупателна способност, но следващия път дано разбере че борда, който уж пази от инфлация може да доведе нова хиперинфлация у нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Медиите не спряха да разпростаняват една много голяма лъжа - че кризата от 2008 била подобна на Великата Депресия. Това нещо е абсолютно невярно, защото защото имаме сравнение между малък кредитен цикъл като кризата 2008 и голям кредитен цикъл като свръх-балона на 20-те т.е "roaring twenties". Финансовата криза от 2008 беше краят на малък кредитен цикъл просто защото излизането от големия такъв винаги е свързано с колапс във покупателната стойност на хартиените пари спрямо всички реалните активи т.е златото в миналото и огромна инфлация и обедняване както по времето на Великата депресия. Нищо такова не се е случило от 2008 до днес, а от 1929г до 1933 $ бива обезценен с 75%. Разбира се Рузвелт се опитва да рестартира закъсалата икономика прези 30-те с девалвация, огромни държавни харчове и въвеждане на американската пенсиона система, която не съществува до тогава. Днешните управленци се опитват да направят същото, но според мен няма да се получи изобщо заради огромните дългове на пенсионното и здравеното осигуряване, разко застаряване на населението и огромната бюрокрация и регулация. Според мерките на днешните управленци ще доведат до голяма инфлация или дори хиперинфлация и крах на валути като еврото и край на $ като световна валута...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още