IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хеликоптерните пари – последната опция на ЕЦБ?

Отрицателните лихви не работят, време е централната банка да опита по-радикален подход

08:16 | 09.09.19 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Ако приемем, че в еврозоната има 275 милиона пълнолетни с чекови сметки, общата стойност на програмата ще бъде 908 милиарда евро, което е около 8% от БВП на еврозоната за 2018 г., но по-малко от половината от всички държавни облигации, закупени от ЕЦБ.

Да допуснем освен това, че гражданите харчат само една четвърт от полученото. Тогава средното годишно търсене би нараснало с 0,6% от БВП – значително увеличение, което със сигурност ще ускори инфлацията. Хеликоптерните пари биха насочили повечето средства директно към домакинствата с висока склонност за харчене, което би трябвало да осигури добра трансмисия.

Трябва да кажем, че хеликоптерните пари имат своите рискове. Дори и да успее да върне инфлацията към целта, капиталът на ЕЦБ ще бъде силно засегнат. Капиталът и резервите на централната банка възлизаха на 107 млрд. евро към средата на 2019 г. - 2% от активите й.

Ако приемем консервативно, че те не се променят до 2023 г., хеликоптерната операция ще намали съотношението капитал-активи на ЕЦБ до минус 17% през 2023 година.

Но имайте предвид, че противно на търговските банки, централната банка не изисква капитал, поради което повечето централни банки разполагат с много малко от него. Капиталовите коефициенти на Федералния резерв и на Канадската централна банка, например, са близо до нулата. За централните банки на Израел и Чили съотношението е отрицателно. Ако хеликоптерните пари на ЕЦБ успеят да върнат инфлацията до целта, отрицателната нетна стойност не би трябвало да подкопае доверието в политиката на банката.

Хеликоптерните пари са привлекателни и от политическа гледна точка. Те ще стимулират реформите от правителствата, които мързеливо разчитат, че ЕЦБ ще намали разходите им по заемите. Ще бъдат и мощна съпротива срещу евроскептичните популисти, атакуващи европейския проект като елитарен капан в ущърб на обикновения човек. И накрая, използването на хеликоптерни пари от Европа може да се съвмести по-добре със САЩ, отколкото сегашния й подход.

Припомнете си раздразнителната реакция на президента Тръмп на речта на Марио Драги, когато ръководителят на ЕЦБ намекна за по-нататъшно намаляване на лихвите. Попълването на сметките на гражданите с парите на централната банка е по-трудно да се изтълкува като „валутна манипулация“. Рисковете от вредна и дефлационна трансатлантическа търговска война ще бъдат намалени.

Не останаха много атрактивни възможности. Спускането на хеликоптерни пари може би е най-малко непривлекателната опция. По-добре е да се изпробва нещо ново, отколкото да се продължава с все по-рискова стратегия, която досега не постигна резултати. Кристин Лагард, новоизбраният президент на ЕЦБ, трябва обмисли такава политика. Какъв по-добър момент да се запали мотора от идването на нов главнокомандващ?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

13
rate up comment 25 rate down comment 0
Blueberry
преди 4 години
А шведите с над стогодишни ипотеки как ти се струва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 34 rate down comment 5
QUANTUM
преди 4 години
Не ми е и ясно тези хора, които работят в ЕЦБ къде са учили и изобщо ясно ли е им е какво е парична политика...Всеки студент по икономика знае, че ако се вдигне паричното предлагане с определен фактор, цените се вдигат със същия фактор, ако това се знае от всички - възможни си някакви си пререзпределения в краткосрочен план, но цените се вдигат и няма никакъв ефект върху икономическата активност. Аз като продавам домати на пазара и знам, че всички взимат по 200 евро допълнително ще вдигна цените много ясно...Голямата кражба вече я направиха те. Наливането на пари- увеличаване на паричното предлагане - при асиметрия на информацията и чрез кредитните пазари води до преразпределение. Тея най-отгоре във веригата взеха от евтините пари, накупиха активи и докато парите стигнат до тея отдолу, онези са вече милиардери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 35 rate down comment 8
QUANTUM
преди 4 години
Това, което става пред очите ни е капитулация на Запада - тука не говоря за комунизъм и капитализъм. Свидетели сме на разместване на икономическите центрове в света. Залезът на Европа е започнал. Европа е уморена, разделена и се търкаля надолу по байра. Едно време си правихме шега, че в който и блок да влезем и той загива, но за жалост Европа също заминава...Проблемите тепърва предстоят. Най-големият проблем са големите и тежки социални системи. Възрастните стават много и няма как да се подържа нивото им на живот, трябват кредити и нова кръв - имигранти отвън. Егоизмът и консуматорството на пенсионерите - тука не говорим за БЪлгария - ще приключи с Европа. Егоисти баби и дядовци ядат и пият и не им пука...Хилекоптерните пари са капитулация на ЦБ. Парите рабира се нямат значени. ТЪрси се преразпределение, да се вземе от имащите и да се даде на тези с кредитите. Няма как да се купуват облигациите с отрицателни лихви и от къде ди от къде и хайде от спестителите. КОфтито ще дойде като не няма кой да спестява. Жалка картина ще се получи. Дърти и с дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Последният коз е активите да са нежелани , като се докарат до отрицателна доходност чрез данъци и перманентно поевтиняване . Това е истинският последен ход .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
За да не отиват парите от стимулите в активи , трябва активите да са недостъпни . Това става и чрез много висока цена , когато никой не ги купува . Въпросът е че границата е много тънка и тогава започва разпродажбата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 47 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Аз съм против растежа на икономиката на всяка цена, дори част от животните не изяждат цялата храна на веднъж, а складират и за зимата. Не виждам причина, защо да е лошо да си заделяш част от заплатата, след като така или иначе, най-вероятно ще я изхарчиш за глупости, а няма да я вложиш в нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 12
I
преди 4 години
Решението е, инвестиции в злато, сребро, биткойн, земя и оръжие, и носещи приходи дигитални и реални активи, като онлайн магазини, Интернет медии, Социални мрежи, имоти за краткосрочно отдаване под наем на туристи и т.н....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 7
Hahoto
преди 4 години
Направо минимален базов доход от 1000 евро на калпак за всеки в ЕС и работата ще се оправи ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 56
s3
преди 4 години
Добра идея е да се започне с хеликоптирането на парите, но според мен има нещо за което трябва да се помисли преди това. Нека да използваме тази възможност за да успеем окончателно да ликвидираме парите в брой и да остане само банковото плащане като пари. Защо? Ами така ще можем да намалим още повече отрицателните лихви, след като няма пари в брой, т.е. актив с 0% доходност, то нищо няма да ни пречи да направим и -5% лихвата. Отделно, хеликоптерите трябва да са съобразени с жизненото равнище на хората в страните, защото не е удачно при нас да се дават по 120евро, т.е. 240 лв. на месец, защото ще дестимулира трудещите се, по-скоро за нас може да се помисли за около 30-40 евро, т.е. според нивото спрямо ЕС. Добра идея, дано скоро да се приложи и да вървим към изцяло безналичните пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 50 rate down comment 0
data
преди 4 години
Да не се правят на луди ами да намалят данъците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още