IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската война свърши. Китай победи

Тръмп показа, че не би стигнал до крайности, за да промени из основи търговските отношения на САЩ с Пекин

14:47 | 05.07.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Големите отстъпки на Тръмп пред Си удовлетвориха мощни интереси, засегнати от митата. Ръководителите на Националната асоциация за търговия на дребно и на Асоциацията на полупроводниковата индустрия похвалиха новото търговско примирие. „Тръмп каза, че е взел решението да разреши на Huawei да купува американски продукти по молба на местни технологични компании”, предаде CNBC.

Междувременно, известният ястреб по въпросите на националната сигурност, сенаторът републиканец Марко Рубио, яростно осъди сделката в Туитър. „Ако президентът Тръмп се е съгласил да отмени санкциите срещу Huawei, то това е катастрофална грешка”, изригна Рубио. Сделката с Huawei бе определена като отстъпка и от друг ястреб от лагера на Тръмп – сенаторката Линдзи Греъм.

 „Ако трябва да съм искрен, мисля, че според китайците Америка е мигнала първа”, заяви бившият австралийски премиер и експерт по Китай Кевин Ръд (който говори свободно мандарин) пред CNBC. „Мисля, че посланието от Осака е, че президентът Тръмп наистина иска сделка”, заключава Ръд.

Хора от сферата на националната сигурност от различни държави отдавна предупреждават за дълбоките връзки между Huawei и Китайската армия за освобождение, и критичната роля на компанията в изграждането на следващото поколение 5G безжична технология, която може да се превърне в гръбнака на глобалната информационна икономика през 21 век.

Администрацията на Тръмп се опитва да увери всички, че въпреки това на Huawei ще бъдат забранени каквито и да било действия, които заплашват националната сигурност.

Припомнете си обаче, че през юни 2018 г. търговското министерство на САЩ вдигна забраната за продажба на компоненти на ZTE, която беше обвинена в нарушаване на санкциите срещу Иран и Северна Корея, и плати над 1 млрд. долара глоби. Вдигането на забраната се случи след лична молба на Си Дзинпин към Тръмп.

Междувременно главният финансов директор на Huawei Мън Уанджоу, дъщерята на основателя на компанията Жън Джънфей, се бори да не бъде екстрадирана от Канада в САЩ по обвинения в измама. Американското правителство твърди, че тя е подмамила финансови институции да нарушат санкциите срещу Иран. Huawei отрича твърденията. Ако обвиненията срещу Мън отпаднат, това ще направи капитулацията на Тръмп официална.

Не трябва обаче да чакаме толкова дълго. Вече имаме две отстъпки пред водещи китайски компании в рамките на година. Не ни трябва рефер, за да обявим, че тази игра е приключила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още