IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са трите големи риска пред глобалната икономика?

Brexit без сделка, нова дългова криза в Италия и търговската политика на Тръмп залпашват перспективите

18:02 | 14.07.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

По-сериозна, макар и не толкова надвиснала, опасност за глобалната икономика е рискът от нова дългова криза в Италия, който би представлявала екзистенциална заплаха за еврото. Италия би била много по-трудна за спасяване от Гърция, имайки предвид, че икономиката й е десет пъти по-голяма. С третия по големина облигационен пазар в света, ако Италия навлезе в сериозна икономическа криза, тя ще засегне останалия свят в голяма степен както кризата с Lehman Brothers през 2008 г.

Рисковете от дългова криза в Италия се увеличават от безразсъдната политика, която води местното популистко правителство. В момент, в който страната има второто най-голямо съотношение дълг/БВП в ЕС след Гърция, правителството настоява за въвеждането на големи данъчни съкращения, които биха повишили бюджетния дефицит до около 5% от БВП.

Нещата се влошават допълнително от сериозно обмисляната идея за издаване на облигации с деноминации като тези на еврото (т.нар. мини-ботове), които ще могат да се използват за плащане на данъци. Въвеждането на такава паралелна валута (което е напълно вероятно, ако сегашния вицепремиер Матео Салвини стане премиер) несъмнено ще подкопае инвеститорското доверие по отношение на ангажимента на Италия към членството й в еврозоната.

Салвини, който оглавява евроскептичната партия „Лига“, вече заплашва, че може да се оттегли от сегашното коалиционно управление и да предизвика предсрочни избори, ако не се осъществи предложението му за данъчни облекчения. Имайки предвид, че партията му получи 34% от гласовете на европейските избори в края на май (двойно повече от коалиционния си партньор), правителство, оглавено от Салвини, е вероятен сценарий до края на годината.

Търговските политики на Доналд Тръмп представляват друг основен риск за европейската икономика. По-конкретно, неговата заплаха да наложи 25%-ни мита върху вноса на европейски автомобили в САЩ по-късно през годината, може да е последната сламка, която да вкара вече боледуващата германска икономика в рецесия.

Усещайки тези рискове, както и онези, произтичащи от търговското напрежение между САЩ и Китай, водещите централни банки станаха категорично по-експанзионистични отпреди. Междувременно, глобалните облигационни пазари предвиждат, че слабата глобална икономика ще предизвика няколко лихвени понижения до края на годината.

Ключов въпрос, който инвеститорите в акции трябва да си задават сега, е дали те не пропускат нещо, което централните банки и глобалните облигационни пазари виждат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 2
scott
преди 5 години
тука си иглаете на играта: къде ше гръмне първо. А то вече гръмна! Глобализацията свърши. Америка отново е великопротекциониска и скоро нема да мож да си поръчаш стоки онлайн от другиа край на светъ, щот нема да има начин да им платиш дзанъка на митницата.......САЩ спичелиха най-ного от глобализациата, искат да спичелат най-ного и от изолациата. Сменаш играна и пак си првъ на бутона. вие си спорите кое ше гръмне първо, ама не казвате, че гърмежа: неизбежен, тръмпито плана фитилът и бомбите ше гърмът свързано. кво,кво,кво да праиме? край на сложните суапи и операциес! Просто, бездългово, плащаш и получаваш на момента безкредитес. тез ше са пичелившите в ситуационът. а, да, и тез дет си имат шести американски флот + ак47
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Просто защото дългът, който държавите в Европа както и САЩ заедно с дълга на домакинствата е неизплатим изобщо и единственият път за него е инфлация, голяма инфлация(от порядъка на 50% годишно) не както обикновено(8-10% годишно) както е сега. Това разбира се ще предизвика масова паника и разбира се краш в цените на почти всички класове активи от порядъка на 50-90% в зависимост от актива. Тогава когато хората ще страдат да свържат 2-та края в тази стагфлационна рецесия цената на всичко, което те притежават ще се срине до земята, най-вече тяхната пенсионна осигуровка без значение дали са в частен фонд ще загуби почти цялата си стойност и тяхното жилище се срине като цена и ще стане непродаваемо в почти всички региони на страната. Следващата рецесия ще е белязана от много продължителна стагфлация и никакъв осезаем икономически растеж за поне 2-3 десетилетия защото е нужно много време за да се върне загубеното доверие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 5 години
Защо мислиш така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Ще имаме голям крах на икономиката без съмнение просто. Въпросът може би е кога точно: дали още тази година, през 2020 или в интервала 2021-2025. Дълговата криза от 2007-2008 е нащожна в сравнение с това, което следва в близко бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
ivan.kostov.39
преди 5 години
Звездиките пише С-о-р-о-с-о-и-д-н-и-т-е! Що ли не го пуска редактора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 5 години
Най-големия риск са *** медии, които манипулират информацията и правят внушения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
Mohave __
преди 5 години
Най - големият риск е политиката на ЦБ , продължителността на цикъла и изчерпващото се потребление . Не съм видял някой да спре лавина ......... , човешка психология .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още