IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онова специално място в ада*

От самото си зачатие Brexit е в ръцете на политици, загрижени единствено за кариерата си, смело говорещи безсмислици и разчитащи друг да носи отговорността

15:47 | 13.03.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изобщо поведението на британските политици около Brexit трудно подлежи на нормално описание. Повече му подхожда цитат от някой фарс, като любимия ни „Черното влечуго“: Brexit e вероятно най-лошото водачество, откакто викингският вожд Олаф Косматия погрешка поръчал 80 000 бойни шлема с рогата от вътрешната страна.

Тези дни на Острова много се спори кой е главният виновник за това състояние на нещата. Някои сочат споменатите Гоув, Фокс и Дейвис; други – познатия ни Найджъл Фараж, който от години получава тлъста заплата като депутат в Европейския парламент, за да обяснява какъв паразит е обединена Европа, и който неотдавна призна, че ако Brexit влоши твърде много нещата в родината му, ще отиде да живее другаде. Мнозина обвиняват и бившия кмет на Лондон Борис Джонсън, който ненадейно промени мнението си и подкрепи Brexit точно преди референдума (между другото известният журналист Йън Хислоп казваше: „Често ме питат дали Борис е много, много интелигентен човек, който се преструва на идиот, и аз винаги отговарям: не“).

Само че, както отбеляза в един коментар GQ, всички тези лица са можели най-много да повлияят на решенията на другите. Истинската вина е у онези, които сами са вземали решения. Първо – у Дейвид Камерън, който предизборно обеща референдума с надеждата, че това ще му даде подкрепата на крайнодясното крило в собствената му партия, а после коалиционните му партньори либерал-демократи ще блокират провеждането му. Само че Камерън за своя изненада спечели самостоятелно мнозинство и трябваше да изпълни обещанието си. За сметка на това наруши следващото – че ще остане начело, както и да завърши вотът. Всъщност се оттегли на другия ден.
Същата грешка с обратен знак направи наследничката му Тереза Мей: свика извънредни избори през 2017, за да заздрави мнозинството си и по-лесно да прокара плана си за Brexit. Вместо това проигра мнозинството и стигна до унизителния рекорд да е премиерът, загубил вот в парламента с най-голямата разлика в историята.

Вероятно също толкова виновен е и лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин, чиято собствена неприязън срещу ЕС му попречи да оглави недоволните. Дори и сега, след безкрайната поредица от гафове, Мей продължава да има по-висока подкрепа от него.

Хората от другата страна на барикадата, в Брюксел, също можеха да се намесят неведнъж – примерно да намерят компромис с Камерън. Но тогава Туск и компания предпочетоха да се държат арогантно, уверени, че британците няма да направят такава глупост. Сега вече е малко късно да се говори за „запазено място в ада“ и така нататък.
И накрая солидна част от вината е на десния печат в Англия, който охотно разпространяваше всички измишльотини на кампанията Leave: как европейците източвали британската здравна каса (всъщност е точно обратното, но това послание, изписано върху червен автобус, си остана най-популялният символ на референдума), как парите за британските пътища всъщност се харчели в Полша, България и Румъния; как евробанкнотите предизвиквали импотентност; и накрая как чиновниците в Брюксел ще забранят канчетата за мляко и изкривените банани. Последното вероятно ви звучи познато: и у нас слушахме апокалиптични прогнози за забрани на шкембе-чорбата и домашната ракия. Дванайсет години по-късно шкембето и ракията си остават все така могъщи фактори в българския духовен живот.

„Пиша това като едно предупреждение към света“: така започва прословутият репортаж от Хирошима на Уилфрид Бърчет, първия журналист, видял опустошението от атомната бомба. Brexit e също толкова силно послание към всички любители на пряката демокрация – от френските популисти до българските телевизионни комедианти.

Пряката демокрация може да функционира само при добре образовани гласоподаватели, отговорни политици и почтени медии, които да обяснят на хората за какво точно гласуват. Швейцария, която има вековен опит в тази област, може да се похвали с някои успехи в тази област напоследък. Но фактът, че Великобритания, която е 40-а в класацията за медийна свобода на „Репортери без граници“, стигна до подобно фиаско, е наистина достатъчно ясно предупреждение към България, която е 111-а. Това предупреждение звучи така: не се опитвайте да решавате бъдещето си, ако не знаете какво точно решавате. И не вярвайте в нещо, само защото е изписано върху автобус.

*Анализът е публикуван в Investor Digest, брой 8

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 20 rate down comment 4
mrynmryn
преди 5 години
Тя и България бе на 3 морета, османската империя бе завладяла сума ти народи, а преди това и Византия в господствала по нашите ширини, в момента ние едва имаме едно море, а османците като империя се разпаднаха, а Византия отдавна я няма. Та историята е просто факти, нито ти правят "шпека" по-голям, нито ти вдигат БВП-то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 17
studioaa
преди 5 години
Вожда на болшевиките от европейската комисия, радикалния комунист и хроничен алкохолик юнкер, миналата 2018 ходи да се кланя пред паметника на бащицата им маркс в Трир и естествено даде реч колко добър бил марксизма и неразбран и колко велик бил маркс. Дори на малките деца е ясно колко "десен" е този индивид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 16
ABBA
преди 5 години
Ишиас - пилиткоректна дума за пиянде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 25
abdul
преди 5 години
Ало, екипа на инвестор, а нещо да кажете че UK успешно се откъсва от пълзящия евро-социализъм, или това е инвестиционно-капиталистическа европейска ценност?Днес цял ден това ли успяхте да измислите?.. че и от името на "екипа" подписано. Поне си признайте, че ишиаса ви плаща заплатите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 2
Onia
преди 5 години
Браво на автора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 51 rate down comment 1
V.At.
преди 5 години
Че е владяла, владяла е, то и Рим са били господари на света. Преди малко повече от век в Британската империя слънцето не е залязвало, а всички в колониите са били слуги на британския господар.Сега кмета на Лондон е пакистанец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 47
studioaa
преди 5 години
"Вече дори в властта в Лондон няма илюзии, че подготвяният от нея Brexit ще е катастрофа. " Британската империя е владяла близо половината от сушата планетата за 2 века без европейския социалистически съюз даже да съществува, а сега излиза, че излизането от него щяло да е катастрофа. Напротив за 17 милиона британци гласували за Brexit е точно обратното - оставане в ес ще бъде катастрофа не напускането му. Харесва ми, че еврофилите вият като карпатски вълци бесни, че тяхната утопия се разпада пред очите им и пръскат болшевишко-комунистическа пропаганда за това как ес е незаменим и вечен точно като българските комунето от ерата Горбачов. Продължавайте все така другари, но комунизЪма си отива и евро-комунизЪма с европейския съветски съюз и той...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още