IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повечето американски щати са на червено

Държавното финансиране и приходите от данъци спадат

09:47 | 02.05.17 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Икономиката на САЩ се справя добре по всички измерители, пише MarketWatch. Икономиката се разширява от около 8 години, безработицата е под 5%, фондовата борса отбеляза нови върхове и доходите се покачват от кризата през 2008-2009 г., макар и с бавни темпове.

Но докато икономиката като цяло расте, повечето щати все още изпитват затруднения да се възстановят от рецесията и нейните последици. Според анализатор от Associated Press две трети от щатите са изправени пред недостатъчно финансиране или ще се изправят пред такъв проблем през идната фискална година. В 32 щата приходите от данъци са паднали през второто тримесечие на 2016 г., слагайки край на ръста в събирането на данъци през 7 последователни тримесечия.

Преди три години Северна Дакота се радваше на рекордни нива на приходи от данъци поради добива на петрол, а сега има недостиг на бюджета от 1,4 млрд. долара. Ниските цени на петрола са една от причините за трудностите.

Но това не е единственият щат в затруднение. Кънектикът, Канзас и много други имат същите проблеми. Те не са свързани само с дейността, която се извършва в отделните щати. Политиките по размера на данъците, икономическите условия, измененията в броя на населението и новата администрация във Вашингтон също играят роля. Тъй като причините за недостиг в бюджета са разнообразни, не може да се намери едно-единствено решение, което да помогне.

Промените в системата на здравеопазването също ще имат ефект върху бюджета на отделните области в САЩ. През периода 2008-2009 държавните субсидии към отделните региони нараснаха с 55%. Промените в наредбата за достъпната медицинска грижа най-вероятно ще намалят тези субсидии, а повечето щати не са подготвени за този удар.

Как могат щатите да процъфтяват в среда, белязана от недостатъчен бюджет и фискална несигурност? Управляващите трябва не само да се справят с тези трудности, но и да имат поглед в дългосрочен план. Те трябва да използват исторически данни и да направят детайлни прогнози относно последиците от избраните от тях политики.

Въпреки че много фактори са извън контрола на управляващите, като например представянето на фондовата борса и цената на петрола, те по-добре ще подготвят държавата за евентуално следващо забавяне, ако имат ясно съзнание за дългосрочните си цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 9
4ervenasgan
преди 7 години
Мани, мани. Само до преди 25 години имахме по един дуплекс с шайба вкъщи, а сега ходиш с една джаджа в джоба, от която може не само да се обадиш с видео до всеки по света...)изключвам високоразвитата цивилизация на чучхетата :), ами и да я ползваш, като миникомпютър.Извънземни са тия хамериканци еййй! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 7 години
абе ние на тая планета още не пътуваме из космоса ... но на вашата може и да сте успели, знам ли :):) добре де, бива ли да се пиеш от толква рано във вторник, хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 7 години
1912 е първия полет със самолет примитивен 50 години по късно вече се говори за междупланетни пътувания как си обясняваш този непропорционален скок в човешката история?а преди 300 години са горели тези дето са казали че земята е кръгла и се върти?сега пак се пътува в космоса а на земята още се горят въглища за ток?обсъждат се *** проекти за космически двигатели и си коли агне зарад христос......пълна лудост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Най- напред са в печатането , дума няма ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 6
4ervenasgan
преди 7 години
Брейй за да крадат извънземни технологии....от извънземните, трябва бая да са напред тия пиндоси!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 7 години
Загробват народите чрез парично консуматорска система превземат ги с широка гама от способи спрямо националните им особенности дънки макдоналдси дрога порно битйлс металика маикъл жексън мадона жъстин бибър крадат извънземни технологии и ги продават на хората ужким измислени от топ милиардерите у сашово посредством компаниите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 4
bgMan
преди 7 години
Ако си съкратят ежегодните военни разходи само с 10-15% и спрат да плащат за "възстановяване" на опустошени от тях страни като Либия и Ирак ще им помогнат доста на първо време. Единствено трябва да се примирят с факта, че не бива навсякъде да се месят и да доминират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 7 години
1000 трилиона дълг има саш обаче нито кредитния рейтинг е намален нито се взема под внимание това че саш са фалирали от десетилетия и само печатницата и манипулациите ги даржат още над водата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
v_tin
преди 7 години
Дааааааааааааа, да им изпратим бай ***, да им оправи магистралите. Тогава ще видят кон боб яде ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още