IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да направим Китай велик отново

Съперниците и враговете на САЩ имат поводи за щастие през последните дни, пише журналистът Дейвид Ленард

08:12 | 09.02.17 г. 36
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съперниците и враговете на САЩ имат поводи за щастие през последните дни.

Един от очевидните печеливши е ИДИЛ, която от години се опитва да убеди мюсюлманите, че САЩ водят война с исляма. ИДИЛ иска да елиминира „сивите зони“ в света - местата, където мюсюлмани, християни, индуси и юдеи живеят в хармония, пише журналистът Дейвид Ленард за New York Times.

Не е изненадващо тогава, че социалните медии, свързани с ИДИЛ, щастливо публикуваха изпълнителната заповед на Тръмп в края на януари. Призивът на Тръмп за забрана срещу мюсюлманите, подобно на опита му да приложи такава, изпълнява точно желанието на ИДИЛ да елиминира сивите зони. Президентът на САЩ сега явно е съгласен, че мюсюлманите и немюсюлманите не могат да живеят заедно.

Като оставим настрана липсата на морал и очевидната липса на законност на заповедта на Тръмп, струва си да се оценят и стратегическите ефекти. Да, наистина е възможно забраната на граждани от Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен да не позволи влизането на терорист в страната. Но е много малко вероятно.

Те са вече внимателно проучени, а предишните нападатели като цяло идват от други страни. „Крайният резултат на тази забрана няма да бъде спад на терористичните атаки“, както пишат десетки американски дипломати в изтекъл документ. Вместо това „ще има спад на международна добра воля към американците и заплаха за нашата икономика“ заради охлаждащия ефект върху пътуванията.

Стратегическите ползи са малки, но цената е значителна: Тръмп току-що помогна на ИДИЛ. Той разгневи Ирак, Франция и други страни, борещи се с ИДИЛ. Започна нов спор в Близкия изток. По-тревожното е, че удари върху позицията на САЩ в защита на по-големи принципи – свобода, върховенство на закона, дори основна компетенция, пише Ленард.

Това подкопаване както на американските ценности, така и на интересите започва от рано за администрацията. А крайният бенефициент всъщност дори не е ИДИЛ. Макар че налага сериозни заплахи, тя не е сериозен съперник на САЩ. Крайният бенефициент вероятно ще бъде най-големият глобален конкурент на САЩ: Китай.

Китай все още не е толкова силен, колкото САЩ. Но измина дълъг път. Икономическият му напредък и амбициите му, заедно с размера на населението, означават, че Китай се превръща в единствената друга потенциална суперсила в света.

Известна степен на възход на Китай е неизбежна – и разбира се, тя наистина ще се случи предвид продължителното намаляване на бедността. Голямата неизвестна е дали Китай ще се промени във възхода си, за да стане по-свободен и да уважава по-силно върховенството на закона, или ще извае останалата част на света според сегашния си затворен и авторитарен имидж.

И тук администрацията на Тръмп върна назад американските интереси.

В друга изпълнителна заповед Тръмп извади САЩ от Транстихоокеанското партньорство. Каквото и да мислите за икономическите ефекти на сделката, те вероятно нямаше да бъдат скромни. САЩ вече имат няколко бариери, наложени върху вноса от Азия.

Пактът бе по-скоро геополитически, отколкото икономически. Това бе, както австралийският академик Салваторе Бабонес пише, „на първо място инструмент за разпространяване на американските интереси в чужбина“. Голяма част от тиохоокеанския регион, включително Австралия, Виетнам и Малайзия, приветстваха това споразумение, допълва авторът.

Причината бе, че те искат силно американско присъствие, с което да се засенчи китайската мощ в Азия. Тези страни имат близки търговски отношения с Китай, но се опасяват, че ще се превърнат в обикновени сателити около Пекин. Те предпочитат американския модел пред китайския.

Ето защо те са готови да приемат правила в американски стил за интелектуалната собственост, замърсяването и профсъюзите, макар че тези правила създадоха известни политически напрежения в тези страни.

Сега когато Тръмп отхвърли бъдещите азиатски съюзници, Китай се опитва да създаде друг търговски пакт с някои от тези страни. Ако Китай успее, той ще спечели по-голямо влияние в Азия и ще наложи една икономическа система, в която авторските права, правата на работниците, безопасността на продуктите и средата не се взимат много сериозно.

Междувременно Пекин ще може да посочи извънзаконовите позиции на Тръмп като доказателство, че САЩ са поредната користна, трансакционна страна. В крайна сметка САЩ заплашиха и с търговска война, когато изразиха недоволство от съседите си, и се държат зле към етническите малцинства.

Ранният модел на външната политика на Тръмп е да се предприемат действия, които изглеждат силни, но всъщност са слаби. Вместо да говори меко и да държи здрава тояга, Белият дом крещи шумно, за да скрие несигурността си в силата на тоягата.

Хората, които могат най-много да ограничат вредите, са републиканците, които се смятат за защитници на силна Америка. Боб Кукър, Джон МакКейн, Марко Рубио и други членове на Конгреса имат достатъчно силна възможност да повлияят на администрацията, и то по няколко начина, завършва Ленард.

Въпросът, който трябва да си зададат, е: какви са чувствата на враговете и съперниците на САЩ към администрацията на Тръмп досега?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
Lapsus linguae- не е 1 000 000 000 а 1 000 000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 2
Стефчо
преди 7 години
инвестора, вземете да си назначите читав редактор. тука някакъв призовава към убийство на американския президент и никой не го трие, обаче аз ако напиша думата *** веднага ще го изтриете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 7 години
"У нас в Америка" на власт е Негово Величество Законът, а не президента. Той е само форма на изразяване на НВЗ и по своят характер е атрибут на волята на народа. Понякога се получават колизии като например с избирането на Тръмп, който с 46% спечелени гласове взе президентския пост. Но демокрацията ни не е съвършена, за разлика от съвършената тирания в Московски улус. И все пак един федерален съдия Ви показа, че президента е предпазен от неволни грешки, както в случая със необмисления указ. Така че какви частни телохранители и разузнавания, какви пет лева? PS Понеже статията е за Китай, ще си позволя да попитам кога драконът ще си поиска 1 000 000 000 кв км окупирани от Русия? Отговорът е, когато му дойде времето. А часовникът неумолимо тиктака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
georgi_shum
преди 7 години
Не забравяй, че сред самите републиканци има не малка съпротива срещу Тръмп :) И Маккейн далеч не е най опасния сред тях.Отделно мнозинството на републиканците може да изчезне още догодина, когато се избират 1/3 от сенаторите . Така че.. предстоят ни много интересни дни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Не само КГБ. Тръмп според мен се готви за сериозна битка. Uncle Donnie не е глупав. Знае, че ако само за момент остане сам Хилари ще му издере лицето сосбственоръчно.Trump will continue to be surrounded by longtime allies and advisers. Among those is Keith Schiller, a former New York police detective who has worked as Trumps bodyguard for 17 years and recently as his head of security during the campaign.For now, Schiller, who was appointed Director of Oval Office Operations earlier this month, is the only security team member to gain a spot in the White House. But questions remain on what form, if any, the rest of Trumps private security and intelligence force will take post-inauguration.http://***.dailymail.co.uk/news/article-3222863/The-billionaire-s-bodyguard-Donald-Trump-s-head-security-former-NYPD-detective-Navy-officer-history-roughing-boss-adversaries.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 3
KPetkov
преди 7 години
На Русия дори третата цигулка им е перфектното място. Те го знаят и затова не се пънат да покриват целия свят за разлика от САЩ. Само Сирия, Украйна, Турция. Държат съседите им да са в тяхната орбита, а са оставили състезанието на Китай и САЩ да се боричкат за първото място, с подгласник Индия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Определено ще се пробват, дали ще успеят вече става голяма въпросителна. Като гледам как републиканците мачкат демократите ще се почака с импийчмънта, освен разни Маккейновци ако спретнат преврат.The Senate approved Jeff Sessions as attorney general Wednesday, installing one of President Trumps biggest backers at the head of the Justice Department after one of the nastiest confirmation battles in a generation.http://***.washingtontimes.com/news/2017/feb/8/jeff-sessions-confirmed-attorney-general-after-bit/http://***.washingtontimes.com/news/2017/feb/7/elizabeth-warren-punished-attacks-jeff-sessions/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 14
georgi_shum
преди 7 години
Е чак да го застрелят няма нужда :) Но все ми се чини, че до началото на следващата година макс, ще му спретнат импийчмънт....Поне в нещо ще е уникален - ще е първият президент отстранен с импийчмънт :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 19
Sakamano
преди 7 години
Русия в най-добрия случай може да е само втора цигулка на Китай. Защо така се стреми към Източна Европа? Защото в Азия е бита карта и го знае. Що се отнася до Тръмп, време е американците да се осъзнаят и да го застрелят, преди да е нанесъл наистина сериозни щети на САЩ и целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 7 години
Владее ми сапа. Година и половина война и едно Алепо само са взели от не знам коя си опозиция. От територията на ИДИЛ с всичките бомби са откъснали 1(ЕДИН)процент. Ама нали си получавате редовно рублите от "некрофилската държава" съвест не Ви трябва. Да плещим глупости и да ги осчетоводяваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още