IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След победата на Тръмп светът става непредвидим

Най-големият победител след изборите в САЩ е Путин, а най-големият губещ - притиснатите от Русия държави в Източна Европа, смята анализатор

17:41 | 09.11.16 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият президент на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Повечето европейски лидери изглеждат неспокойни заради евентуалните последствияу от вота в САЩ. Само премиерът на Унгария Виктор Орбан определи резултатите от изборите в САЩ като „чудесна новина“ и смята, че са доказателство, че „демокрацията е още жива“.

В Германия близкият съюзник на Ангела Меркел – министърът на отбраната Урсула фон дер Лейен, определи победата на Доналд Тръмп като „огромен шок“, който поставя под въпрос международния ред, установен след Втората световна война.

Същевременно германското правителство изрази увереността си, че с преговорите по договора за търговско партньорство между ЕС и САЩ не е свършено, въпреки позицията на Тръмп за търговските споразумения.

Крайнодясната партия в Австрия приветства победата на Тръмп. Подобна беше и реакцията на лидера на крайнодясната френска партия Марин льо Пен. Френският външен министър Жан-Марк Еро допълни, че иска да работи с новия американски президент, но подчерта, че личността му „повдига въпроси“ и е източник на несигурност за бъдещето на ключови външнополитически постижения – например ядрената сделка с Иран и климатичното споразумение от Париж.

Социалистическата партия на Франция не скри безпокойствието си от последствията от вота в САЩ, тъй като той ще доведе до драстично пренареждане в световен мащаб. Управляващата партия в страната смята, че изборният резултат затвърждава кризата на доверието между хората и институциите, което пък дава допълнителни муниции на популистките движения в Европа.

Испания очаква да запази партньорските си отношения със САЩ. Повечето държави от Централна и Източна Европа изпратиха поздравителни писма на Тръмп почти веднага след като стана ясно, че той печели изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 26 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Ами като се смени посоката на вятъра , първи го отнасят лакеите ба стария господар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 3
Kosto
преди 7 години
До 6: ами прав си за малкото прасе, но защо се страхува Меркел? Да не и спрат бежанците и да признае, че е глупостта на века? Защо се страхува Оланд? Кога Франция е била толкова безлична и слаба? Защо се страхува Порошенко? Не знаеше ли, че с Русия са съседи, имат обща история и е по-добре да са в добри отношения? Кое точно плаши Плевнелиев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 2
comet
преди 7 години
Този бунт (на относително здравата част от 90те % американци, предвождани от представител на едрият им бизнес) срещу статуквото (международният банково-корпоративен монополно задушаващ западен бизнес с инвестиции/позиции по цял свят) засега е само успешна трудно спечелена битка от Голямата Война. За себе си съм с впечатление, че не беше театро за пред електората, а по-скоро предвождано от феодалите въстание срещу турското робство. Дали ще доведе до Промяна на статуквото; Отцепена Държава; или Глътка въздух от дългата агония на Римската империя предстои да видим, ... но каквото и да е, предстоят интересни времена, а ние сме разположена на ветровит кръстопът в днешното голямо село. Бъдещето ни е функция на мъдрост, дипломация и мобилизация, та нека духовете на Предците ни и Природата ни да са ни на помощ, та да се обединим в борбата за оцеляване и подем! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
Ти нали си от американското посолство бе...кво прасе , кво село...пак жулиш ментак !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 7 години
Господа, искам леко да променя вектора на размишление. Как ще разтълкувате изявлението на Тръмп, че ще нареди да свалят руските самолети които облитат американски военни кораби. В наше село хората казват - на малко прасе и нов началник не се радвай. Не се знае каква *** ще излезе от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 5
Kosto
преди 7 години
Не знам Русия да е притискала някого първа, но последваха реакции след някои провокации. Цяла Европа беше манипулирана, сплашвана, шантажирана и всички притихнаха сега. За тях най-страшното е Тръмп да се разбира с Путин. А защо да е страшно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
Хубаво казваше Берлускони за нея " Тая стара крава , дето ама никой не и е навит ! "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 9
0pk
преди 7 години
Мани мани, Меркелица си прочете лисчето, затвори си папчицата и се изниза като прдня в гщи. Или както каза един немец неска - "Клинтън загуби? И какво ще правят сега наще?" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 9
majnata
преди 7 години
Всички политически гевендии от Юнкер , Меркел и т.н до Боката у нас са "шокирани" ! Ми нема да сте вечни бе , мама ви отвратителна !Ше се пребоядисвате пак !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 9
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Този велик мъж, този могъщ бизнесмен...Това е човека! Непредвидима е единствено човешката/ журналистическа непрозорливост!Ако имаше реални и безпристрастни журналисти, отдавна щеше да е написано какво точно иска Тръмп и как смята да го постигне!Неговия лозунг е:MAKE AMERICA GREAT AGAIN!На мен честно казано, доста по-непредвидимо ми е мотото:STRONG TOGETHER! Какво е неговото реално съдържание и как може да бъде приложено? Политици като Обонго нямат реален дневен ред! Същото се отнася и за Хилари! Използват се популистични глупости без съдържание като STRONG TOGETHER! Какво е това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още