IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ официално обвиняват Русия в хакерски атаки с цел намеса в изборите

Москва е компрометирала компютрите на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ

07:39 | 08.10.16 г. 49
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Барак Обама официално обвини Руската федерация в провеждането на кампания с широк мащаб с цел намеса в изборите за американски президент, съобщи късно в петък The Washington Post.

Дирекцията на националното разузнаване и Mинистерството на вътрешната сигурност на САЩ публикуваха съвместно изявление, в което се казва, че предвид обхвата на кибератаките и характера на мишените им, само "най-високопоставени официални представители на Русия" може да са дали разрешение за подобни дейности.

Правителството на САЩ заявява, че Русия е компрометирала компютрите на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ, както и на други политически лица.

Администрацията на Обама обвинява Москва и в хакерска атака, вследствие на която в интернет сайтовете DCLeaks.com и Wikleaks са се появили личните и-мейл адреси и мобилни номера на депутати от Демократическата партия на САЩ.

В изявлението не се отправя пряко обвинение към руското правителство за хакването на щатски избирателни системи, но се казва, че сканирането и проникването в тях в повечето случаи е дошло от сървъри на руска компания.

"Тези кражби и разкрития на информация имат за цел намеса в изборния процес в САЩ. В момента обаче не сме в състояние да припишем тази дейност на руското правителство", се казва в изявлението.

DCLeaks.com е сайт, който през изминалите месеци неколкократно публикува неудобни и скандални документи. Сред тях са и и-мейли на бившия външен министър Колин Пауъл, който нарича Доналд Тръмп „национален позор“. Истинността на тези документи бе междувременно потвърдена. 

Също в този сайт бе публикувано и копие на международния паспорт на Първата Лейди Мишел Обама, както и детайлни планове за пътуванията ѝ.

И по-рано  представители на федералното правителство на САЩ твърдяха, че DCLeaks има връзка с руските разузнавателни служби, но се колебаеха да изпратят толкова силно обвинение срещу Москва. 

САЩ са решени да защитят интересите си в киберпространството и ще изберат мястото и часа на отговора си към Русия, заяви пожелал анонимност американски официален представител, цитиран от AFP и БТА.

"Президентът ясно посочи, че ще вземе нужните решения в защита на интересите ни, по-специално в киберпространството. Обществеността не трябва да смята, че непременно ще бъде уведомена за мерките, които сме предприели или ще предприемем", каза източникът.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като безсмислици обвиненията на САЩ, че Русия е отговорна за кибератаките срещу Демократическата партия, съобщи Интерфакс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 3 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
А бе, напълно некадърна амебо!!??? КАКВИ НЕЩА ПАК ПРИКАЗВАШ, ИМАШ ЛИ ВРЪЗКА С РЕАЛНОСТТА И ГЛАВНИЯ СИ МОЗЪК!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 7 години
Гола вОда и кал по ушите. Като са в *** до шия, ШАШ бързат да обвинят останалия свят. Като нещо им се получи, ще се наакат да се хвалят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
Русия убила 35 000 терористи за година в СирияС помощта на руските сили са били освободени 586 населени пунктаПрочети още на: http://***.dnes.bg/world/2016/10/09/rusiia-ubila-35-000-teroristi-za-godina-v-siriia.318051ТОВА СЕГА НЕ Е ЛИ ТЕРОРИЗЪМ, КЪДЕ ВИДЯХА ШУТИН И ТОЯ ММАЛОУМНИК ИЗГЛЕЖДА НА БОЛЕН ЧОВЕК, 35 000 ТЕРОРИСТИ!!!??? ТО В ИСТОРИЯТА НА АЛКАЙДА И ИДИЛ ВЗЕТИ ЗАЕДНО НЯМА ТОЛКОВА И Е НЯМАЛО НИКОГА И НЯМА ДА ИМ, ТИЯ ОБАЧЕ ЯВНО ВКЛЮЧВАТ И ДЕЦАТА В БРОЙКАТА НА ЖЕРТВИТЕ СИ!!! ОТ ТОВА ПО ЧУДОВИЩНО НЕЩО НЕ СЪМ ВИЖДАЛ. ВЕДНАГА ПРЕВАНТИВНИ ЯДРЕНИ УДАРИ ПО МОСКВА, ДОКАТО НЕ СЕ ОСЪЗНАЯТ, ИНАЧЕ ЧЕРВЕНИЯ ГНЕТ ЩЕ СЕ РАЗПРОДТРАНЯВА, ЧАК ДО САЩ ЗА ИЗБОРИТЕ И НЕ САМО!!! ТОЛКОВА БОЛНИ И НЕКАДЪРНИ ХОРА НЕ БЯХ ВИЖДАЛ.. АБСОЛЮТНО НЕ ОБРАЗОВАН И ПИЯНСКИ НАРОД С НАЧЕЛО ОТ 15 ГОДИНИ САМОЗАБРАВЕЛ СЕ АГЕНТ НА КГБ, ПОРАДИ ТИЯ ПРИЧИНИ ЦЕЛИЯТ РЕГИОН НЯМА ДА ИМА РАЗВИТИЕ С ГОДИНИ ОЩЕ/// ЩОТО ГЕРБ КЛЕКНА НА ЧЕРВЕНОТО СТАТУКВО!!!???? А ТЕ СА ЗА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ !!МОЖЕ ЛИ СЛЕД 27 ГОДИНИ ДА СЕ ЧУДИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
Това са фактите, няма кого и как да ИЗЛЪЖЕТЕ, ИЗЛЪГАНИТЕ ВИ ЖАЛКИ ЖИВОТЧЕТА В КОМУНИЗЪМ СВЪРШВАТ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
1. С ум Русия не ще разбереш! (Ф. Тютчев)2. "Московията душата и е тайга, монголска, дива, животинска . (А. Толстой.)3. " Народ ,които блуждае по Европа и търси какво може да се разруши и унищожи само заради развлечение " (Ф. Достоевский)4. " Не народ ,а ***, дива орда, душегуби и злодей. (М. Булгаков)5. "Главната особеност на руският народ е неговата садистка жестокост ". (М. Горки)6. Потрийте руснака и вие ще видите татарина ( Ф. Достоевский )7."Много е тежко да се живее в Русия, в този вонящ център на физическият и морален разврат, подлост, лъжи и злодейства". ( Аксаков )8."Руснака е най-големият и най-наглият лъжец в целият свят". ( Тургенев )9."Народ, които ненавижда свободата , обожава робството, обича оковите на своите ръце и крака , мръсен физически и морално ... и е готов винаги да унижава и тормози други народи ". ( Шмелев )10. Аз презирам моето Отечество от главата до краката , но ако това споделят и чужденци , ми става много обидно .(А.С.Пушкин)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 3
balkando
преди 7 години
Това го казват хора, които открито подкрепят определени политически и икономически сили в Русия !? Предполагам че не го смятат за намеса, иначе не биха се излагали. Ясно е, че колкото Русия се "намесва" в изборите в САЩ, толкова и американците се опитват да се месят в изборите в Русия. Като правят на много други места и едните, и другите.Убеден съм че изборът на по-малкото зло за САЩ, между Клинтън и Тръмп, ще се превърне в по-голямото зло са света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 8
Сините камъни
преди 7 години
До момента петима се отчетоха в какво състояние са им или един цели пет пъти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 6 rate down comment 7
Сините камъни
преди 7 години
То затова армията им е навън, щото ако е вътре, отдавна да се самоизтрепали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 11
ing5rov
преди 7 години
Руснаците ше продъжават да си ги белят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 9
Сините камъни
преди 7 години
Виж ти, започвам да вярвам в теорията за стоте маймуни! Поздрав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още