IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огромно зърнено чудовище

За половин век Monsanto се превърна от символ на прогреса в една от най-мразените компании в света. Заслужено ли е това?

16:18 | 17.09.16 г. 23
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В интерес на истината невинаги нещата стоят, както ги представят медиите. Много от "едва свързващите двата края" фермери всъщност са едри земеделци, обработващи стотици хектари и стискащи се за таксата от 40 долара на хектар, искана от компанията. Monsanto се отнася към своите патенти за генномодифицираните семена като към интелектуална собственост - така, както софтуерните компании се отнасят към своите програмни продукти. Да си купиш семена от Monsanto е като да си купиш Windows или софтуер на Adobe. Или поне така иска да внуши компанията.

Опонентите възразяват, че „технологията“ на Monsanto все пак си остава само семена. А отношението на човека към семената, към природата, към земеделието са белязани от вековни културни и духовни традиции. Исторически и цивилизационно семената - като дар от природата - не принадлежат на никого, така както не принадлежат на никого въздухът, океаните, моретата, земята. В The Daily Show на Comedy Central се появи даже скеч, в който се разказваше как „алчните фермери крадат зърното на трудолюбивите адвокати на Monsanto“.

 

Друго много нашумяло дело бе това, което компанията заведе през 1998 г. срещу канадския фермер Пърси Шмайзер. Според обвинението той отказал да плаща лицензионна такса, след като засадил модифицирана рапица. Шмайзер възрази, че не е сял съзнателно семена на Monsanto, а въпросната рапица попаднала в земята му случайно, довяна от вятъра. След десетилетие на съдебни битки победи Шмайзер. Но Monsanto не желае да признае поражението, както отбеляза Лесли Андерсън в една скорошна статия по темата за Modern Farmer. На страницата на компанията ще прочетете: „Истината е, че Пърси Шмайзер не е герой. Той е просто нарушител на патент, който знае как да разкаже добра история". Андерсън цитира и антрополога от Вашингтонския университет Глен Стоун, според когото цялата дискусия за ГМО e станала твърде поляризирана. Колкото повече аналитичното мислене отстъпва на емоционалните доводи, толкова повече анти-ГМО движението се нуждае от „злодеи“ като Monsanto, които да предизвикват гняв и възмущение у публиката, подчертава Стоун.

 

Напук на „злодейската репутация“ обаче, печалбите на Monsanto остават на стабилно равнище, както и акциите на компанията. Обяснението е, че черният PR всъщност често е печеливш в бизнеса - и е добра застраховка срещу всякакви нови удари. Когато репутацията ти е на дъното, няма какво да губиш.

Но Monsanto все пак има. Само че този път атаката вероятно ще дойде не от неосведомената, емоционална публика, а от другия полюс - от университетите и лабораториите. Досега генното инженерство бе сложен и баснословно скъп процес, достъпен само за големи компании. Сега обаче нови технологии като CRISPR/Cas обещават да го направят не само по-прецизно и по-ефикасно, но и много по-евтино. Вече има стартъпи, предлагащи комплектни за "домашно" боравене с генома на стойност 150 долара. Какво ще се случи с милиардните патенти на Monsanto, ако генното модифициране се превърне в гаражен бизнес? За момента можем само да гадаем.

---

* Статията е отпечатана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 72 / 2016

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Хормоните и ГМО е почти едно и също , защото и двете мутират организма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 0
Dimat
преди 7 години
Ай стига тъпотии!"Германската",погълнала "американската",пък тя "швейцарската",а всъщност на всички територии се е разположила еврейската "компания"!Та да си дойдем на думата - чия собственост всъщност е целия свят!!Собственост,заета с отглеждането на ГМО и пестициди за тях,предназначени за фабрикуване на ГМО-хора!ЗАСЕГА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 9
khao
преди 7 години
чакай сега, антибиотици и хормони ... или ГМО ... щото двете неща взаимно се изключват, ама ти от къде да знаеш :):) като четеш само вестници и гледаш Гала :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Лично съм виждал прасета хранени със специални биосмески и тъпкани с антибиотик и хормони , не е приятна гледка. Добре че купувачът не вижда това , както и работите с които се тъпчат колбасите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 5
fri
преди 7 години
Investor-e,трябва да сложиш картинка начело на манипулативната статияне на Monsanto, а на Bayer!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
Матиу искаш ли да ти го боднем у чоФката ммм ?!? .... :))) че ми е писнало от такива циггани кат вас ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"Аз съм г-н Матю Hobbs частен заем заемодателя..."*** off !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 2
fri
преди 7 години
10 ing5rov То и Инвестор смърди яко от известно време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 1
fri
преди 7 години
Аз си правя домашно кисело мляко, от мляко от крава. 6 дена е много, но само в хладилник и ще е доста киселичко, но затова пък пълно с лактобактериум булгарикум :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Като ти чете човек коментарите , няма как да не разбере , че ти от доста време не подбираш какво ядеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още