IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 основни риска, които може да доведат до разпадане на ЕС

Заплахите идват от различни места - от банковия сектор в Италия до референдума във Великобритания за излизане от Евросъюза

10:53 | 29.03.16 г. 47
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз беше една благородна мечта, но както обикновено се случва с повечето мечти, реалността се намесва грубо.

Просто не е възможно да се поддържа икономическо единство и единна парична политика от група държави, всяка от които определя сама фискалните си политики, пише финансовият експерт Джон Молдин в коментар, публикуван от Business Insider.

Кризата с държавните дългове в Европа беше първият признак, че нещо структурно не е наред. Германия прекара години наред в отпускане на заеми в евро на по-бедните страни от еврозоната, така че те да могат да купуват произведени в Германия стоки.

Други страни износители от ЕС направиха същото. Възникналите в резултат на това търговски дисбаланси трябваше да намерят своето проявление другаде. И го направиха – в държавните дългове на страни като Гърция, Италия, Испания, Португалия и Ирландия.

Като се добави политическото напрежение, произтичащо от мигрантската криза и риска от излизане на Великобритания от ЕС (т. нар. Brexit), вероятността за крах на Европа става все по-реална.

Въпросът е по какъв начин Европейският съюз ще се справи с големите си вътрешни рискове. От това зависи дали ще оцелее, или ще се разпадне с огромни последствия за глобалната икономика. Вижте в галерията кои са петте най-големи вътрешни заплахи за ЕС в момента според Молдин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 13 rate down comment 2
pinoccio
преди 8 години
Един по-долу спомена, че темата била спортна. Тогава - голем праз, че Великобритания щяла да напусне "Шампионска лига". Колкото до останалите задлъжнели клубове, както виждате досега, най-задлъжнелите винаги печелят накрая трофея. Единственото нещо, което може да разклати Европа, е на khao да му секне интересът към темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Ти къде си видел некъде капиталисти "заедно"? Основният атрибут на капитализма е индивидуализма! За да обединиш такава огромна маса от хора, първо трябва да премахнеш освен границите и всичко останало, което ги разделя - език, традиции, история, бит, религия, политика, собственост... Май не помниш как беше езно време при комунистите? Ама се оказва, че на доста народ това не му харесва и ше требва да стане по трудния начин - со малце кютек... хахаха...Аз лично немам нищо против, щото за хората със стадни рефлекси е много по-добре, а те са 90% от популацията, но тука е пълно с капиталета, дето ме наричат "червен". Очевидно, без да се опитват да влагат в това и грам от липсващата им интелектуална субстанция... хихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
Nathan
преди 8 години
Необслужваните вземания към търговските банки ( Бел. В размер на повече от 20% от депозитната база) не са единственият проблем на Италия. Правителството в Рим през 2016-17 трябва да предоговори близо от половината си задължения в размер на почти 1000 млрд. евро. Преди интервенцията на ЕЦБ, известна, като ,,количествени облекчения" доходността по тези облигации достигна повече от 8% т.е целия годишен бюджет на Италия ( Бел около 35 млрд. евро нямаше да е достатъчен да обслужва само задълженията към кредиторите. След интервенцията на италианския мафиот Драги , които напечата необезпечена с активи парична маса ,доходността по италианските дългови книжа и облигации спадна под 1%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 8 години
от твоята уста, в божиите уши :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
ми дат кажа по-добре всички бели да сме zusammen щото инак мангалоидите ше ни завладеят не става въпрос за бежанците сега (макар, че и това), но като цяло в световен мащаб за в бъдеще .... а някои вече са се докопали до технологията и е само въпрос на време да го попушим в Запада било зад Атлантика, в Европата или в Русията .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 25 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Единствено американците могат да закрият ЕС, защото те го създадоха и на тях той им трябва! И както виждаме, те взимат всички необходими мерки да не го допуснат, в това число и военни! И Великобритания няма да напусне ЕС! Театърът с референдума им има съвсем други цели и те почти ги постигнаха - ще взимат каквото им харесва от ЕС, а ще дават... гайди, шотландски, с два меха... Изобщо, скоро ЕС ще бъде окончателно спасен, ще се подпише заветното споразумение TTIP и ще започне строителството на следващия етап от новата супердържава от двете страни на Атлантика - Съюзът на съветските Евроатлантически Социалистически Републики - СССЕР. Ура, Другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
bgMan
преди 8 години
Абе ***, 360 милиарда не са НИЩО дори и само за Германия разполагаща в момента с трилиони кеш.Ходи се обяснявай на оффцете. Можещите хора не се доказват из фейсбука и форумите.Само троловете и п-р.о.с.т.а-ц.и-т.е нямат граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Сега най големият проблем е Италия с нейният 133% държ. дълг тоест това е най-малкият проблем защото ''Необслужваните кредити - 360 млрд. евро, 80% от кредитите. 25% от БВП на Италия - http://***.bloombergtv.bg/analizi/2016-02-05/zavrashtaneto-na-kreditniya-risk-v-evropeyskite-bankiБанковата криза в Италия се отлага - http://***.banker.bg/finansov-dnevnik/read/bankovata-kriza-v-italiia-se-otlagaОБЯСНИЛ СЪМ КАКВО ДА СЕ НАПРАВИ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Останалите 4 заплахи не са толкова важни с изключение на една за нов вид външна граница в ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 8 години
И спирам спор с хора, които само си чешат езиците---ама ние спорим ли ? зада спорим не трябва да ме заливаш с клишета ... с това ква била италианската икономика и колко е голяма ... първо аджеба как си мислиш че ЕЦБ ще допусне това ? После и да фалира кво общо има това с разпада на ЕС, а ?ае сега изстреляй друга опорна точка ... или ми се разсърди че не искаш да спориш с неграмотни :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 11
bgMan
преди 8 години
Нищо ново.Изглежда някой дава команда на стадото да се страхува и плаши колкото се може повече и насъсква всички кучета да не гонят вълците а да всяват ужас у стадото.Ем чи да се разпада тоя ЕС, като му е толкова силата. Само дано преди това да се разпаднат тотално и евразийските мераци на оня другия тиранин североизточно от нас (Путин), имперските амбиции на Ердоган и САЩ.Остана само едната ККП. Да се надяваме да е по-различна от тези всичките, нали ***? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още