IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика потъва, а защо Путин се усмихва?

Русия е изпаднала в най-продължителната си рецесия за последните две десетилетия

12:11 | 04.03.16 г. 194
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Прехвърляне на фондове

Когато министерството на финансите взема от резервния фонд средства за покриване на нарастващия бюджетен дефицит, централната банка просто превежда валутните активи на своя сметка, давайки на министерството рубли. За да задържи темпа на инфлацията, централната банка взема съответната сума в рубли от системата, намалявайки кредитирането на банките.

"Въпреки широко разпространеното мнение разходите на пари от резервния фонд не намаляват валутните запаси", казва бившата сътрудничка на централната банка Екатерина Власова, която сега е икономист в Citigroup Inc.

Путин лично взема решения за харченето на пари от другия фонд, който е предназначен за инфраструктурни и други дългосрочни проекти, посочват високопоставени служители. Досега от този фонд на стойност 71 милиарда долара за изпълнение на проекти е заделена само една трета от общата сума, а остатъкът се съхранява в резервите на централната банка.

От общо 379-те милиарда долара резерви на централната банка около 99 милиарда са от двата инвестиционни фонда. Тези пари са инвестирани най-вече в държавни доларови и еврооблигации, а също в нарастващите златни запаси на Русия.

Според официални представители тези два фонда могат да бъдат изчерпани към 2018 година, ако цените на петрола не се възстановят, а правителството не намери други начини за покриване на дефицита, като продажби на държавни активи или увеличение на дълга. Когато фондовете бъдат изпразнени, Кремъл ще бъде принуден да предприеме болезнено съкращаване на разходите или пък да вдигне данъците, за да държи под контрол бюджетния дефицит.

Междувременно централната банка търси пътища за увеличаване на резервите. Когато Путин реши да икономисва валутата, банката обяви планове да увеличи резервите до 500 милиарда долара.

Този показател е два пъти над равнището, което икономическата теория би изисквала при нормални обстоятелства. При все това шефката на централната банка Елвира Набиулина каза при обявяването на целта миналата година следното: "Това е равнището, с което ние сме свикнали".

Ако то бъде постигнато, това ще означава възстановяване на стойността на показателя от началото на 2014 година и малко под рекорда, отчетен през юли 2008 година. Тогава общата сума на резервите бе 598 милиарда долара, достатъчна, за да отреди на Русия трето място в света по валутни запаси след Китай и Япония.

Преследването на тази цифри означава, че колебанията на курса на рублата вероятно ще продължат. "Централната банка планира да остане на страничната черта на валутния пазар", каза Власова от Citigroup. "Финансовите власти твърдо са настроени да поддържат валутните резерви в най-близка перспектива и да ги увеличат в в средносрочна перспектива".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 15 rate down comment 33
data
преди 8 години
Защото друже , са на последно място по продължителност на живота , брой наркомани , брой болни от спин , брой алкохолици на 100 хил жители , брой убити журналисти сред що годе нормалните държави . И Путин ги работи с една стара като света стратегия - като имаш проблеми в къщи , води войни навън . Сега им задигна и спестяванията който бяха понатрупали по време на петролния бум . Хвала - най "великия държавник" както казва един по долу . Ако се позадържи още малко ще ги приключи съвсем . п.п. моля не ми скачай с някакви гео стратегически глупости , наслушал съм се на всичките ви теории .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 28
DutyFree
преди 8 години
какви неща говориш, ве напълно празна и червена глава , *** и некадърници ... В РУСИЯ ИЛИ В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ, в кое от двете става това???? А МИМЦАТА ТИ И ГЛУПАВ МАТРЯЛ???????В РУСИЯ НЯМА ОЩЕ ЧОВЕШКИ ПРАВА, ТИ ОБАЧЕ ЗА КАКВО МИ ГОВОРИШ, ЧЕ НАПЪЛНО НЕ АДЕКВАТЕН ПРОДАЖНИК И ***????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 34 rate down comment 7
dr.5rov
преди 8 години
Аз се зачетох в статията за да разбера как потъва руската икономика, но всъщност подробно ми обясниха как руските резерви растат. Все пак напишета в някоя следваща статия по-подробно как точно потъва икономиката им за да можем да сравним с другите икономики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 33 rate down comment 8
pinoccio
преди 8 години
Че какво й е непазарното на икономиката в Русия? Посочи поне един показтел, по който руската икономика е непазарна. Иначе можеш да си ги приказваш такива, докато не му свършат кинтите на Бил Гейтс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 36
DutyFree
преди 8 години
А ТИ КОЛКО СИ ГЛУПАВ, КОГАТО ИМАТЕ В РУСИЯ ПАЗАРНА ИКОНМИКА, ТОГАВА МОЖЕ ДА ГОВОРИШ ТАКА...... БРУТАЛНО МАЛОУ//МНИ СТЕ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 36
DutyFree
преди 8 години
АЙ, АЙ,АЙ, КАКВИ СА ТИЯ *** ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА?? АХАХАХХА ЗАЩО ЖИВЕЕТЕ В ТАЯ УТОПИЯ ВЕЧЕ 100 ГОДИНИ, ЧЕРВЕН ПРОДАЖНИЦИ!!! ,КАКВИ МАЗНИ И ПРАЗНОГЛАВИ *** СТЕ ВИЕ??? ИНВЕСТОРА, ТЕЗИ ВИ ПОТЕРБИТЕЛИ ЩЕ ВИ ПОГРЕБАТ.. ЗАЩО ТАКИВА ЛЕКИ И ЛЪЖЛИВИ СЪЩЕСТВА СА ОСТАВЕНИ ОТ ВАС ДА ПИШАТ ТУК???????????????????????????? *** И ТЕ СА ВЪРЗАНИ ЗА РУСНАЦИТЕ.. ПОРТНИХ Е КЕМТ НА ВАРНА Е А РУСКИ ГРАЖДАНИН .. ???::::::!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 50 rate down comment 8
pinoccio
преди 8 години
Защо да е ***, бе, друже - че крепи Русия и още не се е разпаднала ли? Знаеш как се пази такава огромна територия, към която целият свят има апетит? 1/6 от световните ресурси са за 150 млн. руснаци. Ами териториалните води, ами нетериториалните? Според мен не е честно за останалия свят подобна конфигурация, защото светът е на всички ни и както стана пренаселено ... Но, така или иначе, това си е владение на Русия. Освен, че е огромна по територия, тя е и недостъпна за световните банкери - това е по-голямата болка, но не за мен и останалия свят, а за финансовите мошеници. На тях не им трябват руснаците, а ресурсите - да завъртят борсите и да им скъсат акциите като наш Гришо на Шерцингер жартиерите. Е, какво е ограбил Путин, че не мога да си вдена връзките да си вържа обувките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 46 rate down comment 12
Макс
преди 8 години
Другарко Тошкова, Виктория, искам да се съглася с Вас. Световната икономика потъва, не само руската. Драмата се състои не в това дали една икономика потъва, а коя икономика ще потъне първа. Руската икономика е значително по-жизнена и устойчива от западната, която е на кредитен морфин. Безнадеждна работа, ние българите отново се качихме на потъващ кораб и преживяваме поредната национална катастрофа... При анализа на руската икономика сте пропуснали да дадете информация за брутния външен дълг, текущата сметка, руската икономика, съответно експорт в натурален измерител. Нарастване на ЗВР, статията монетарно злато и т.н. Да живеят санкциите, благодарим на нашите агенти Меркел и Обонго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 34
kandid
преди 8 години
Дотук три парчета си признаха за копейките... продължаваме напред! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 38 rate down comment 12
Стефчо
преди 8 години
Руската икономика потъва, а защо Путин се усмихва? ми щото влезе в играта, а загубата му е мизата.някой да е чул нещо, че Европа е в играта ?Не е и няма да бъде. Ще има да плаща на Турция бежански рекет, да приема бежанци и да козирува на Чичо ви Сам до второ пришествие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още