IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германските руснаци и тяхната телевизия

В Германия живеят 4 млн. изселници от бившия СССР: етнически германци, руснаци, руски евреи

17:55 | 26.01.16 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестът на германските руснаци в Берлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестът на германските руснаци в Берлин. Снимка: Ройтерс

В събота (23 януари) пред канцлерството в Берлин протестираха около 700 души срещу „бежанците-престъпници". Много от демонстрантите говореха руски. В неделя последваха подобни прояви и в други германски градове. Само в провинция Баден-Вюртемберг полицията преброи около 3 000 участници, пише в свой материал за Deutsche Welle  Александър Варкентин.

На плакатите на демонстрантите можеха да се прочетат призиви за защита на „нашите жени и девойки", на „германските и християнски ценности", та дори на цялата „германска култура". Повод за тези протестни прояви бяха твърденията, че 13-годишно момиченце от руски произход е било изнасилено в Берлин от бежанци. Руските медии надигнаха адски вой срещу това „срамно деяние" и дори показаха видео с предполагаемия изнасилвач. Само дето после се оказа, че въпросното видео е правено преди шест години. Междувременно се изясни, че не е имало нито отвличане, нито пък изнасилване. Не бяха открити и доказателства за полов акт. 

По съветско време Партията си беше поставила за цел да създаде нов вид човек: „съветски" човек. От доста време Съветският съюз вече не съществува, комунистите в Русия са анахронизъм на доизживяване, но „съветският" човек оцеля. Явно той си е жив и здрав - даже тук, в Германия, пише още Варкентин.

Един от тях работи на касата на един супермаркет в Бон. Жената говори донякъде свестен немски, но предпочита руския: „Няма да повярвате какво преживяване беше за мен. Толкова съм щастлива, направо съм поразена!", разказва тя за пътуването си до Санкт Петербург. Но да не си помислите, че е била въодушевена от посещение в Ермитажа или в световноизвестния Мариински театър.

Нищо подобно - жената разказваше така разпалено за посещението си в родната къща на Владимир Путин. Полюбопитствах дали и тя е усетила острата миризма на котешка урина, за която под сурдинка говори половин Русия. Това обаче обиди госпожата искрено и тя дори престана да ме поздравява. Зная, че в дома ѝ има два телевизора. Мъжът ѝ, който не я придружил в пътуването до Русия, е етнически руснак. Той обаче предпочита да гледа американски криминални филми, а тя, етническата германка, живяла в Сибир, сега гледа само руска телевизия. „Германците лъжат безогледно", убедена е тя.

Друг познат на Варкентин, живеещ в Берлин, който иначе е много тактичен и толерантен в отношението си към хората, губи всякаква мярка, когато стане въпрос за конфликта в Украйна. Той е убеден, че украинските „фашисти" разпъват деца на кръст и горят живи жени. „Неопровержимите" доказателства за това той бил видял по телевизията - по руската телевизия, разбира се. Германска той също не гледа: „Тъпите германци много да не се месят. Ние, славяните, ще се разберем помежду си", казва ми той. Изглежда е забравил, че самият той навремето е пристигнал в Германия по квотата за руските евреи.

По съветско време се разказваха какви ли не вицове за телевизията. Например, че ако е свършило млякото в магазина, е достатъчно да закачите канче на телевизора и след не повече от три минути то ще прелее! Разбираемо е, че някои хора сега пренасят това недоверие и върху германските медии. Трудно е обаче да проумеем какво кара същите тези хора да вярват така сляпо на официалната руска пропаганда. Или все пак има някаква основателна причина за това?

Когато са тръгвали за Германия, повечето рускоговорящи германци са оставили в родината си всичко, което са притежавали. Тръгнали са само с онова, което е било в главите им. И с възпитанието си. Учените наричат това социализация.

Повечето от изселниците се чувстват добре в Германия. А някои от тях дори са станали известни, като певицата Хелене Фишер, например. Малцина мислят за връщане в Русия или Казахстан, освен ако не става дума за временни гостувания, по време на които да се покажат като богати посетители от Запада. Но има и такива, които и след 20 години престой в Германия все още се чувстват като чужди. И колкото по-дълго Германия остава за тях чужда страна, толкова повече те се прехласват по спомените за страната, в която са прекарали своето детство.

Точно това ги прави податливи на всевъзможни заговорнически теории и чужда пропаганда, без значение дали е руска или неофашистка и ксенофобска като тези на „Пегида” в Германия. Някои от тези хора страдат от истинска мания за величие: ту някакви провалили се личности ще се опитат да създадат етническа партия на руснаците в Германия, ту пък ще крачат в първите редици на демонстрация срещу едно несъстояло се изнасилване.

Любителите на заговорническите теории в Германия може би вярват, че всичко това се организира с пари на Кремъл. Но не са малко онези, които се включват доброволно - по лично убеждение или от искрено възмущение срещу нещо, макар че не винаги им остава достатъчно време да се заинтересуват от фактите. Но, както е добре известно, всеки сам е господар на съдбата си.

Повече за бежанската вълна четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
ето ти бе Гоше иначе нее не не тц тц нема пропаганда гадния диктатор ги е нападнал от Масква размислил е след 13г. мир и тек тогава ги е нападнал .... :)))Seven Reasons the conflict in Ukraine is acctualy a Russian invasion http://euromaidanpress.com/#arvlbdata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
......Има ли някъде във западна медия изфабрикувано събитие или тотално преиначено такова, случило се в Русия ?-------------------------------------------------------------------------------------------------не не нема такова, както и на времето беше,че Саддам Хзсеин ходил в Кувейт да хвърля бебетата от кувиозите по пода сигур и хоро е играл върху тях ....... Ето не Гоше глей тая *** ква актриса е и го дават по централната им еврейска телевизия, а за Украйна fake беше, че Путин агресора ги бил нападнал първи така ли беше да не ровим за материяли сега ?? Faked Kuwaiti girl testimony https://***.youtube.com/watch?v=LmfVs3WaE9Y
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 7
georgi_shum
преди 8 години
Конкретен пример моля. Руските медии много коректно и правдиво ли отразяват събитията в Украйна или в Сирия ?Колко руски медии говорят и пишат за връщащите се в ковчези руски войничета от там, и колко си налагат или им се налага цензура ? И защо винаги почватте с това ама руснаците лъжат ама и другите и те, и затова няма проблем и даже е яко руснаците като лъжат.. Има ли някъде във западна медия изфабрикувано събитие или тотално преиначено такова, случило се в Русия ? Ако се разровиш за отразяването на събитията в Ирак по време и след войната... всички мизерии и извращения на американските войски там бяха разкрити от точно американски медии...като се почне от масовата стрелба срещу цивилно от наемниците от Blackstone, е се стигне до оня затвор Абу Галиб ли беше.. или нещо подобно... И пак моля, не ми говори общи приказки и мантри.. а с конкретни примери..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
ами...в същност Е обект, до някъде. И сериозно ли ме питаш за манипулирани или откровено лъжовни материали? Например за събитията за Украйна:) Или за тези в Сирия:) Или за тези в Либия:) кво мислиш за отразяването на войната в Ирак...и на следвоенните действия:) А като цяло DW нещо което да не е манипулирано няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
Не споря дали западните манипулират или не, не това е обект на коментарите тук.Но в интерес на обективността, моля дай пример с манипулиран или окровенно лъжовен материал от западна медия, за проблем/събитие в Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
За детето не го следя, за изнасилването мисля, че манипулират. Дали е рецидив-да, рецидив е. Само, че-въпреки, че не следя руски медии(аз не знам руски език, та е малко излишно да го правя), то можеш да си сигурен, че западните бълват основно манипулации. Даже българските са по-добре от западните, хем съм на мнение, че в България няма ни един свестен вестник или една читава телевизия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Гоше добре, че не съм аз на власт там в Кремл тогава ше скивате за кво става въпрос, до са да има само пепел и жупел ...... ше свиря на пияно там на тея ядрени копчетия, може и на трезво .... :)) И Украйни, Мукрайни даже и самата дума ше бъде изтрита от речника чесно ти каам ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Не са показвали тези необработени кадри на обгорените трупове, поне не и мейнстрийм медиите.Как реши, че това значи че манипулират? Постнатите от Тошето снимки не бяха публикувани и в 90% от руските медии. Това значи ли, че и те са манипулирали и злоупотребили? И въобще какво общо има това със статията, която коментираме?Питам и теб - лъже ли нагло и манипулира ли истината в случая с това дете в Берлин, водещ руски канал какъвто е Первьй Канал? Да или ли не? Това рецидив ли им е ( првдвид отново доказано лъжливия репортаж за бебето), пак да или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
Гоше...ако западните медии не са показали това, което поства Тошето, то значи са манипулирали и злоупотребили с истината. От друга страна-аз не се сещам някъде в българска медия да беше отразено обективно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 8
georgi_shum
преди 8 години
Единствения, който става за смях си ти:) къде видя да казвам колкото са обективни ДВ? Едесвеното което казвам, е че руската преса нагло лъже, изопачава и се подиграва с трагедията на стотици жени. Факт!Факт ли е, че историята с бебето беше нагла лъжа? Да или не Тодоре?Факт ли е, че историята с това дете от Берлин отнво бе нагло преиначена и експлоатирана от същите медии? Пак да или НЕ?Едно е да не показваш нещо, друго е да лъжеш манипулираш и злоупотребяваш с факти. Що се отнася до трагедията в Одеса няма западна медия, която да не отрази случилото се като трагедия. Да не показаха това което публикуваш ти, и често казано не ме интересува защо. Но никоя медия от запад не злоупотреби с тези събития. И ти много удобно показваш само трягичня резултат от събитията в Одеса през Май 2014..но не и как се стигна до тях...Не че има оправдание за станалото, но за всичко си има причинно следствена връзка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още