IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската пропаганда и бежанската криза

В руските медии Германия се описва като „страна пред срив“

17:57 | 24.01.16 г. 94
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Знаят ли руските медии повече от германската полиция? „Руски германци са нападнали бежански лагер в Германия“, писа московското издание за сензации „Совершенно секретно“ през миналата седмица. Тъй като германските власти били напълно безпомощни срещу бежанците, около 400 мъже с корени от Русия са решили да си помогнат сами и с бейзболни бухалки са нападнали дом за настаняване на мигранти в Брухзал край Карлсруе.

Ако в историята има истина (тя бе препечатана и в редица сайтове в България със съмнителна репутация - б. ред.), то тя е стократно преувеличена. Според полицейските данни в неделя (16-и януари) четирима мъже са хвърляли предмети по прозорец в лагер за бежанци в съседното на Брухзал селище Карлсдорф-Нойтхард. Щетите са за 300 евро, предава DPA.

Но статията е типична. Поне от началото на атаките в Кьолн от Нова година насам в руските медии Германия се описва като „страна пред срив“. „Събитията от Кьолн разделиха обществото“, предава тв каналът Россия24. „Все по-малко хора смятат, че мигрантите не представляват опасност“. На дневен ред била гражданската самоотбрана. 

Пропагандните послания на близките до Кремъл медии звучат така - „Европа е слаба, небезопасно място, залято от чужди“. „Или новото преселение на народите трябва да се спре, или Европа ще загине", заявява пред таблоида „Комсомолская правда" националистическият политик Владимир Жириновски. За сравнение, Русия изглежда грее при президента Владимир Путин - дори когато рублата се срива, доходите спадат, а страната води явна война в Сирия и скрита в Украйна. 

Преди всичко големите телевизионни канали обаче имат влияние не само над публиката в Русия. Те се гледат от мнозина от онези 2,3 млн. граждани в Германия, чиито корени са от бившия СССР. 

Един от материалите разказва за случая на 13-годишно момиче от Берлин, което наскоро било обявено за изчезнало. То било отвлечено и изнасилено от бежанци, предава новинарското предаване „Вести“. В рускоезичните сайтове новината за това предизвика бурен дебат. И не помогна специалното изявление на германската полиция, според която е факт, че „няма нито отвличане, нито изнасилване“.

Полицията е принудена да премълчава за престъпленията на търсещите убежище. Това поне предполагат руските медии, като и поддръжниците на популисткото дясно движение Pegida. В сайта на руския частен телевизионен оператор REN TV има статии за случващото се в Кьолн със самодоволни определения, като „секс мигранти“ или „гост сексуални“. В материал за случващото се по Нова година са сложени снимки, който показват нападания при демонстрациите в Кайро през 2011 г.

Като противоотрова на това медийно явление работят бившият новинар Александер Ковальов и неговите сътрудници, които разкриват неистините и фалшификациите в руските медии. И в случая с Брухзал и Берлин те са направили разследвания. „Очевидно руската пропагандна машина смешно има нужда от различни истории за отвличане на вниманието“, пише в блога им.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 12 rate down comment 30
Стоян Петров
преди 8 години
Момчета че има за трепане бежанци, има. Но повечето атаки са били с цел кражба, съпроводени за камуфлаж от опипване. Има една изнасилена жена. Тези неща обаче не са нови за Европа. Колцина от Вас знаят, че хората на Кадиров правят същото с "неприлично" облечените жени в Чечня и даже ги бият. Защо това не предизвиква никаква реакция. Защо никой не реагира когато митинга им в подкрепа на Путин и още повече Кадиров завършва с аллах акбар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 0
simbad12
преди 8 години
http://***.webcafe.bg/webcafe/onya-deto-ne-go-triyat/id_1219336208_ShOK_MALNIYa_ES_zabranyava_dishaneto за сведение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 7 rate down comment 9
Сините камъни
преди 8 години
Дааааааааааааа, много прочувствено слово!Ама да махнеш Маранди, остават другите му производни, първа, втора, трета и т.н. И ако се оплачеш и от тях, айде, ставаш мърморан.Така, че слагаш го в игнора, аз имам поне 8 негови производни и съм супер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 11 rate down comment 8
Сините камъни
преди 8 години
Четох го, но не мога да кажа че е истина, но не мога да кажа и че е лъжа!А хибридната война е в пространството, а беднотията е в домовете на хората абсолютно реална! Така, че лично аз не вярвам на никого, на никого!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 10
ing5rov
преди 8 години
Мод.ератор също ли се цензурира...браво ! Бойчо пишем ви тия неща за да си очистите авгиевите обори...най лесно е да си теглим по една ...и толкоз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 11 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
"marandi marandi е онлайн в момента Аватара на marandiЗаслужилинвеститорМнения: 19,33420.01.2016, 01:41НачалноАко искате, пуснете анкета колко хора не искат Маранди да пише във форум. Ще се оттегля веднага при сбор против над 50% + 1 глас."А самият маранди с колко ника ше участва...нещо много странно изчезват мнения , все едно никога не са били изречени , например според Дон Карлос Барбаронът на 20.01 е имал 1133 поста ...вижте днес колко са ! На маранди също...гнусни задкулисни игрици кой *** кой потребител...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 7
Сините камъни
преди 8 години
Утре ще ни сложат чиповете и отиде свободата на словото!Та, не се впечатлявайте от заглавието, то е на журналиста: https://***.youtube.com/watch?v=7hikBcN9690Катасонов май в това видео каза, че и болшевиките след 1917 са имали офшорни компании и в момента се разисква същия проблем, да се офшоризират руските офшорки!Много са му интересни всички записи.Или както казва Катасонов, не става въпрос за социализъм, а за икономическа свобода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 11 rate down comment 1
simbad12
преди 8 години
Сори, че се намесвам, ама истината е една води се хибридна война. Всеки сам избира на кои медии да вярва- на инвестор, капитал, дневник, или на бгправда, блиц, плиц и тн. Факт е, че описаното в статията е вярно. А кво ще кажете за измислицата, разпространена от Дачков, че ЕС щял да забрани кръщаването на бебета. Тъпите еврогейове ли пак са виновни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 5
comet
преди 8 години
Я виж ти, изказвания от 23то до 29то са всичките с по два минуса, я какво съвпадение, чак да не повярваш да е случайно и от кой! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 14 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
Е какво да се прави и Бойчо трябва да си получи заплатата.Колкото до задния двор / т.нар. "форум" кавито са *** ,такова е и качеството .Вземи амстердам и не ти трябва повече...зоополитика и хидрополитика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още