IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасната игра на американските банки с петрола

Перспективите пред кредитиращите институции се смрачават заради ангажиментите им на петролния пазар

18:39 | 19.01.16 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските банки се изправят пред трудна среда. През четвъртото тримесечие те са усетили силните сътресения на финансовите пазари, което е и причината бизнесът с инструменти с фиксирана доходност и акции да е озове под натиск. В същото време и дейността по издаване на облигации се срива, след като лихвите по рисковите облигации на САЩ се изстреляха нагоре.

Падащите цени на петрола и опасенията за забавения икономически ръст в Китай обезкуражиха инвеститорите да предприемат рискови ходове. Разходите за съдебни дела и средствата за спазване на по-строгите капиталови изисквания също натежаха в счетоводния баланс на кредитните институции, допълва Ройтерс.

В конферентните разговори на мениджърските екипи с анализатори обаче една друга тема е по-нагоре в дневния ред – до каква степен банките са засегнати от драматичната криза в петролния сектор? 

Кен Усдин, анализатор в Jefferies, казва, че големият въпрос на 2016 г. е дали загубите от енергийния и други „силно задлъжнели“ сектори ще са изцяло компенсирани от печалби от нетните лихвени маржове. „Ако това не е така, за банките ще има дори по-големи предизвикателства“, каза той.

При това именно лидерът JPMorgan прикова вниманието към себе си и предизвика смут. Концернът увеличи резерва си за лоши кредити с 89 млн. долара до 13,5 млрд. долара. Сумата е ниска, но това е първото увеличение от първото тримесечие на 2010 г. и сигнализира възможен обрат в тенденциите, след като в продължение на години тези резерви не бяха ползвани докрай и повишаваха така печалбите. 

От сумата през четвъртото тримесечие 60 милиона щатски долара се падат на сектора на нефт и газ. Главният изпълнителен директор Джейми Даймън подчерта, че няколко бизнес сегмента ще се радват на силен растеж и добро качество на кредитите, „с изключение на малко стрес в енергийния сектор".

Резервите са увеличени преди всичко заради кредити за малки предприятия. Но проблемът е, че по-малките фирми са натрупали около половината от обшия дълг на всички компании в американската фракинг индустрия. Някои експерти се опасяват, че до една трета от всички петролни и газови компании може да фалират, ако цената на петрола не се възстанови значително в близко бъдеще. А това би утежнило значително финансиращите сектора американски банки.

Citigroup също задели около 300 милиона долара заради рисковете в петролния и газовия сектор през четвъртото тримесечие. Главният финансов директор Джон Герспрах заяви, че ангажиментът в сектора възлиза на 20,5 милиарда долара. До каква стойност са нараснали резервите като цяло обаче не става ясно. Това обаче обезпокои анализаторите и инвеститорите, още повече, че според Citigroup резервите ще бъдат увеличени с още 600 млн. долара през първото полугодие на тази година, ако цената на петрола остане на ниво от около 30 долара за барел.

 

В САЩ започва дискусия по отношение на банковата кредитна експозиция към енергийния сектор. Говорят и за стрес тестове....

Публикувахте от Bisser Manolov в 19 януари 2016 г.

С нетърпение анализаторите очакват данните на Goldman Sachs, които компанията ще представи в сряда. Тъй като инвестиционната банка не е активна в кредитирането, не би трябвало да има резерви за лоши кредити в петролната индустрия. Въпреки това и Goldman страда от кризата в сектора, защото засегнатите петролни компании емитират по-малко облигации, а също така спада и броят на сливанията и придобиванията. А това се отразява негативно на банковия бизнес.

И така – перспективите пред американските банки се смрачават заради ангажиментите им на петролния пазар. Един нов спад на цените на петрола може да засегне не само фирмите от бранша, но и кредитиращите ги институции.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 10 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
По повод изтарашванетоBailout-та какво е?Комунизъм за лихварите, фашизъм за останалите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Плюс, американцските лихвари я направиха войната, , спонсорирайки Хитлер................................................................Писаниците ти ми звучат като на американците доводите, че всички ги мразят, защото им завиждали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
Че тя Великобритания си ги има още колониите, Австралия, Канада....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 8 години
Войната се е водила, защото САЩ са решили да унищожат империите, С ВС война унищожават Английската империя. Не знаете, но американци не са се съгласили да се включат във войната против Германия, преди Великобритания да се разпише, че ще даде право на самоопределение на колониите си. Руската са оставили, за да противостои на победените Германия и Япония. Вече не им трябва. С остатъчната Турска, въпросът е по-комплициран. Мисля че и на нея и разрешават да де разпадне. Наистина е гадничко, но е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 8 години
Кой от двамата Рузвелт. При ФД САЩ внасяха злато с кораби. От Русия срещу оръжие. Станаха богати. Затова и беше войната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 8 години
Цитирай ми поне едно "изтарашване" на данъкоплатци в Америка. Няма заем отпуснат от правителството заем, който да не е върнат. Изгоряха много инвеститори, но това е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 2
george353
преди 8 години
Не ги мислете банките. Федя все ще измисли нещо. Я ново QE, 0% лихви, може и някое бейлаут-че да се пръкне да изтарашат данакоплатците отново. Инструментариум не липсва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 6
scott
преди 8 години
че това проблем ли е?ОТРАВЯШ СИ ПОДПОЧВЕНИТЕ ВОДИ СЪС СЕРНА КИСЕЛИНА.....СИЧКО ОРГАНИЧНО И АЛЧНИТЕ ХОРА ИЗМИРАТ...кръга се затвара.Пускай още химикали надълбоко с ореол на севтец и успешен бизнесмен.ЧАК МЕ Е ЯД, ЧЕ ШИСТОВАТА ИНДУСТРИА Е У КРИЗЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 36 rate down comment 2
eboyanov
преди 8 години
то за банкерите няма да е голям удар. След кризата разбрахме че те са няй невинни в цялата схема ?!?! ама коко работници и техни семейства ще помете, ей това не е много ясно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 12
panther
преди 8 години
Забравили са да споменат в статията че руснаците фалирват аха всеки момент и че Путин е виновен. А дежурните тролoвe нещо блеят и не са допълнили и те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още