IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанците и политическата несигурност - сред заплахите за европейската икономика

Ситуацията в еврозоната се стабилизира, но възстановяването все още е доста крехко, посочва доклад на Goldman Sachs

18:29 | 08.01.16 г. 22
Автор - снимка
Създател
Бежанците и политическата несигурност - сред заплахите за европейската икономика

Потоците от бежанци, политическата несигурност - в Испания, Гърция и Германия, както и възможното напускане на ЕС от Великобритания  и свиващата се китайска икономика, са сред заплахите за развитието на европейската икономика през тази година. Това сочи анализ на инвестиционната банка Goldman Sachs, цитиран от испанското издание El Pais.

Ситуацията в Испания започва да притеснява инвеститорите, посочва още изданието. Резултатите от последните парламентарни избори през декември 2015 година са такива, че все още не може да бъде сформирано правителство, а в същото време и неясна остава и ситуацията около исканата от Каталуния независимост.

Продължаващата политическа несигурност в крайна сметка ще натежи на потребителското и бизнес доверието в страната, а оттам - и върху икономическите перспективи пред Испания, пише в доклада си инвестиционната банка.

Макар и през изминалата година ситуацията в еврозоната да се стабилизира, кризата с Гърция показа, че възстановяването все още е доста крехко, се казва още в документа.

El Pais посочва още, че Goldman Sachs съвсем не е първата международна институция, която посочва политическата нестабилност като заплаха за развитието на Испания през тази година. Рейтинговата агенция Fitch вече отбеляза, че тя може да доведе до блокиране на реформите и намаляването на фискалната консолидация.

А анализаторите на Unicredit вече предрекоха и предсрочни избори, дори и да бъде сформирана широка управляваща коалиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Започва битка за овладяването на водещите народи в Европа /стожерите на Европейската цивилизация/ от страна на западния " Е "елит. В САЩ водят в това отношение. Между другото голямата част на този западен "Е"елит е в Европа а не в САЩ. Частта на този елит който е в САЩ е слаб в сравнение с частта му която е в Европа. Така че Императоре, внимавайте с призивите за ликвидация на демократични придобивки. Да не ви се случи това което си пожелавате. После няма оправия. Свидетели сме на нещо много голямо и за момента ние обикновените простосмъртни губим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
За всички наивни " ШАРЛИТА " в България ! https://***.youtube.com/watch?v=humwInGPf_EНа западни езици е с руски превод е! Ще ви заинтригува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
За всички наивни " ШАРЛИТА " в България ! https://***.youtube.com/watch?v=humwInGPf_EНа немски с руски превод е! Ще ви заинтригува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Направо е дразнещо, когато от всички по значими медии се опитват да насадят в съзнанието на хората, че Европейския политически елит, този от водещите държави , не на колонии като нашата, е сбирщина от НАИВНИЦИ които грешали. :)))) Та това са СЕРИОЗНИ държави с традиции в политиката. Някои от тях /Франция/ са световни гиганти в дипломацията. В политическите среди там случайни /като у нас/ хора няма. Да не говорим за тези с парите зад тях. Там се планира за по 100 години напред и стратегиите се следват независимо от това коя партия е на власт. " Ама видите ли в Европа били наивници ама правели грешка след грешка! " Глупостииии на таркалета! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Тя, Меркел, си знае ролята в театъра и кога и свършват репликите в пиесата. И в България имаме пример на виш политик който доброволно няма да се кандидатира за пореден мандат. Тези хора са съвсем наясно до кога трябва да са на сцената. В Германия вече искрите на това което целят да предизвикат припламват все по често и силно. Има призиви за създаване на доброволни отряди / да си припомним Германия през 30те години на миналия век/ . Това по същество си е призив за бламиране на държавата и ако се случи, ще настъпи голям хаос от който ще се възползват елитите които в момента са на сянка. Когато това се случи, Меркел сама ще отстъпи мястото на "точния" човек и ще се пенсионира доволна от изпълнената си мисия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Абсолютна лъжа е, че еврозоната плахо се възстановява. В Германия за 2016г са увеличени детските надбавки с цели 2 евро на дете, освен това за 2016 се обмисля данък върху пенсиите, както и вдигане да данъка върху доходите. Да чакаш възстановяване при това положение е меко-казано наивност. Сега германските пенсионери ще стоят на студено през зимата, за да има пари за пришълците от Сирия и Афганистан. Според мен единственото положително събитие в близко бъдеще е Британския Референдум за напускане на ЕС. На печелившите честито!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Президент: "И в коледното си обръщение към чехите Милош Земан говори срещу бежанците. Той бил твърдо убеден, че ставало дума за "организирана инвазия". Само преди няколко дни Земан отново обоснова своята конспиративна теория: "Мюсюлманските братя искат да господстват не само над ислямския, но и над целия свят. Предполагам, че бежанската инвазия е организирана от тях с финансовата подкрепа на много страни", заяви чешкият президент в интервю."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
В своя статия от 4/01/2016 г. Джоузеф Стиглиц пише:''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвокупното търсене... и дълбока реформа на финан. ни система...Частният сектор създаде неравенството и екологичната деградация, с които сега трябва да се справяме. Пазарите не могат да разрешат тези и други критични проблеми, които създадоха, или да възстановят сами просперитета. Необходими са активни правителствени политики'' - http://***.socialeurope.eu/2016/01/the-great-malaise-continues/ - https://***.project-syndicate.org/commentary/great-malaise-global-economic-stagnation-by-joseph-e--stiglitz-2016-01Точно за това пиша забрана на офшорки т.н. регулации в цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне ,и за да има растеж - http://***.greentech.bg/archives/55447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още