IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудната година на Владимир Путин

В Кремъл обаче гледат без емоции - страната не изпадна в международна изолация, а санкциите са шанс за диверсификация

17:07 | 01.01.16 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Владимир Путин на срещата на Г-20 през 2013 година. Снимка: <em>Г-20</em></p>

Владимир Путин на срещата на Г-20 през 2013 година. Снимка: Г-20

 

Припомняме, че САЩ и Западът като цяло не подкрепят Асад и посочват, че той е неприемлив лидер на Сирия и не бива да запазва поста си начело на държавата.

Намесата на Русия в конфликта обаче не е без загуби. На 31 октомври терористи свалиха руски пътнически самолет над Синайския залив. Загинаха всички 224-ма пасажери на борда на самолета, извършващ полет от Египет за Русия.

ТАСС припомня и за жертви в следствие от "удар в гърба" - при свалянето на бомбардировача Су-24 от турските военновъздушни сили. Този инцидент обтегна руско-турските отношения и бяха въведени икономически санкции срещу Анкара.

Украинският конфликт продължава да тлее

На фона на тези събития кризата в Украйна отива на заден план в края на 2015 година. В началото обаче ситуацията там беше доста тревожна - активни бойни действия в Донбас. След продължили часове наред преговори в Минск беше постигнато споразумение, но след това и Киев и Москва си размениха взаимни обвинения за неспазване на договорките.

Припомняме, че Европейският съюз удължи санкциите си срещу Русия с още шест месеца заради неспазването на Минските споразумения.

В Москва обаче предпочитат да гледат на санкциите като на шанс за диверсификация.

Икономиката на Русия премина на ръчно управление, а един от важните аспекти, за които работеше правителството през 2015 година беше програмата за замяната на вносните стоки. Така бяха определени отрасли, които руската индустрия трябва да обезпечи изцяло.

Това са области от хранителната индустрия до военната промишленост.

Сриващите се петролни пазари

Не толкова санкциите, а влошената световна конюнктура всъщност са в основата на свиването на руската икономика, посочва още ТАСС в прегледа си. Цените на енергоносителите рязко намаляха, а това повлече надолу и курса на рублата. На този етап страната успява да избегне краха, благодарение на предприети действия на правителството.

В своята годишна пресконференция преди броени дни обаче Путин критикува оценките на правителството в бюджета за 2016 година и по-специално за цената на петрола от 50 долара за барел.

В новогодишната нощ на 31 декември Владимир Путин ще произнесе своето 13-то обръщение към нацията. "Нещастно число, с което логично приключва сложна и противоречива година", посочват още от ТАСС.

Кремъл обаче не е склонен към сантименти.

"На пътя на всяко развитие има трудности и препятствия", коментира самият Владимир Путин в своя реч пред Федералното събрание на Русия (двете камари на руския парламент - бел. ред). И обещава да отговори на предизвикателствата, да действа "творчески и резултатно", в полза на общото благо и на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 5 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
То си има вариант, слагаш в игнора хората, които според теб спамят и си на чисто. Все пак не всеки владее езика на финансовия директор, "кво", "капиш", "бря"...........скука е да се връщам в мненията ти, за да доказвам това, което ти най-добре знаеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Виж сега , понеже тръгваш директно с обидите... звучиш като старшина пенсионер , а не като финансов директор , както си се написал .Досега не си спомням да съм те обиждал , тъй че проблемът е твой.По отношение на "кензането" , има бая дълъг списък "заслужили" инвеститори , нуждаещи се от тоалетна хартия . Поздрави на мИранди !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 10 rate down comment 7
data
преди 8 години
Двамата умника - пийте си апчетата . Инджинерина - няма как да се появявам от време на време , щот просто съм се появил доста по рано от двама ви тук . По скоро вие сте се появили и не спирате да ръсите тъпoтии във всички теми независимо че не сте подготвени за барем 90 % от тях . Чак си коментирал междузвезвездни войни - голем умник си явно. А за камъчето просто няма кво да кажа - един от видните спамери тук Съвет към двамата - престанете да кензaте по всички теми тук . Миранди поне си седи в неговите теми - вие осирaте всичко . Демек сте мнооооо по зме от маранди .Та накрая : някой от вас да кометира обратната корелация между икономиката на Русия и България ? Или въпросчето ви идва сложно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Виж ти, виж ти!Не предполагах, че ще се върнеж толкова лесно!Къде изобщо говоря за теб?Просто ти зададох въпрос, а ти без бой взе че си призна!A "капиш", нали знаеш на кого е любима дума?Няма как да избягаш от себе с и за съжаление, никой и никога няма да узнае за подвига ти да се пренастройваш ежедневно в десетки никове и в Инвестор и къде ли не, нали Щурчо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Тука старшинството по време ли се определя ?! Не ме разсмивай...тъкмо реших че си налучкал верния път !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 6
data
преди 8 години
Аве , каменаров , така кат гледам твоето никче е доста след моето регистрирано у сайта така че се въздържай от коментари по мой адрес . Капиш ?п.п. Няма да коментирам тролсkите глупocти който ръсиш във всяка тема и засирaш сайта . Вълнувай се от съдбата на любимия си вожд - аз за сега се интересувам само от моята и на моето семейство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 9 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Защо в последно време някои позабравени никове, се връщат със странно нови трептения в изказванията , нооооо, но до болка познати от един друг всеизвестен ник с определени привилегии в този сайт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=kTMpsz15IZ0Путин това цели, да върне РЦБ на Русия и американската рубла да бъде отново руска рубла!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 12 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Да не говориш за врътката на евреите, узаконената кражба на всичко постигнато от човека?Само Тесла колко патента им е оставил!За нашего брата българите също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Да уточня думата, дето Инвестор са изтрили! Думата е за д у х а, за д у х а на човека, за божествения д у х.............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още