IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо големите петролни компании трябва да се самоубият

Иран твърди, че може да добива петрол само за 1 долар за барел, при това с технологии от 19 век

22:33 | 29.12.15 г. 12
Защо големите петролни компании трябва да се самоубият
 

Пренасочването само на половината от 50-те милиарда долара, които петролните компании вероятно ще изхарчат тази година за проучване на нови залежи ще удвои над два пъти сумата от 10 милиарда долара, които правителствата на 20 държави обявиха за проучвания в областта на чистата енергия на конференцията за климата в Париж този месец.

Финансовата възвръщаемост от такава инвестиция почти със сигурност ще бъде доста по-висока, отколкото от проучванията за петрол.

Ръководител на BP посочи, отговаряйки на мой въпрос защо компанията продължава да рискува с дълбоководните сондажи, че това е бизнесът на компанията и те са експерти в това. "Защо трябва да харчим време и пари, конкурирайки се в новите технологии с General Electric или Toshiba", попита той.

Доколкото ограниченията в добива на ОПЕК и експанзията на евтините петролни находища предпазваха западните петролни компании от ценообразуването на база пределно високи загуби, такова самодоволство бе разбираемо.

Сега обаче изглежда саудитците и други правителства от ОПЕК разбират, че ограничавайки добива те просто отстъпват своя дял от пазара на американските компании за фракинг и други производители със скъпоструващ добив, докато все по-големите изисквания за опазване на околната среда и напредъка в сектора на чистата енергия превръща почти всичкия им петрол в безполезен, обезценен актив, който никога не може да бъде използван или продаден.

Централният банкер на Великобритания Марк Карни предупреди, че проблемът с обезценените активи може да застраши световната финансова стабилност. Това би могло да стане, ако "въглеродните бюджети", подразбиращите се от световните и регионалните климатични споразумения, обезценят резервите от изкопаеми горива, които в счетоводните баланси на петролните компании в момента струват трилиони долари.

Натискът от по-високите екологични стандарти сега се съчетава с технологичния напредък, намалявайки цената на слънчевата енергия, като почти се изравнява с цените от изкопаеми горива.

С развитието на технологиите и по-строгите разпоредби за опазване на околната среда изглежда неизбежно по-голяма част от доказаните петролни залежи да останат там където са, както и повечето от въглищата в света. Шейх Заки Ямани, който дълго време беше министър на петрола на Саудитска Арабия, знаеше това още през 80-те години.

"Каменната епоха не е приключила, защото на пещерните хора са им свършили камъните," предупреди той конкурентите си.

ОПЕК изглежда най-накрая чу това послание и разбра, че Каменната епоха е приключила. Западните петролни компании трябва да се събудят и да видят тази реалност, да спрат да проучват и или да се модернизират, или да се ликвидират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 6
Pyramid
преди 8 години
"Защо големите петролни компании трябва да се самоубият " - Неправилно е подбран изразът. Притози прочит, тъпчовците-инвеститори, естествено, ще се дърпат. Верният, според мен, израз е "Защо е време да се преродят".Да се преродят в компании, доставящи не нещо, което да се пилее - и да "печелят" от това при огромни добивни, трансптортни и др.съпътстващи разходи - а да градят устойчивост, да изчистват околна среда и да доставят ефективност. Далеч по-благородно и перспективно, доколкото ефективността, за разлика от добива и търговията, е ограничена отгоре, а не отдолу и позволява много, много висок марж на печалбата и норма на принадената стойност. Малцина, като Бил Гейтс и Пол Алън са се усетили и, ако навреме не се пренасочат, вместо да се преродят /доде е време/ наистина, ще се набълбукат без време, в най-неудобния за тях и света момент.Както се казва, всекиму по заслугите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още