IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачното бъдеще пред европейските инвестиционни банки

Резултатите от преструктурирането на най-големите европейски инвестиционни банки ще дойдат най-рано след две години

08:08 | 05.11.15 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големите европейски инвестиционни банки напоследък се редуват да казват пред инвеститорите си, че ще минат години преди преструктуриранията им да дадат резултати, коментира Bloomberg.

Джон Краян, съизпълнителен директор на Deutsche Bank от юли насам, заяви в четвъртък, че следващите две години ще бъдат трудни, тъй като плановете за съкращаване на служителите и отделите, както и технологичните корекции ще се отразят негативно на резултатите. Той повтори твърденията на Тиджане Тиам, новия главен изпълнителен директор на Credit Suisse Group, който представи плана си за реорганизация през миналата седмица. Нарастващите глоби заради нарушения и преструктурирането накара Barclays да намали целевата си печалба за 2016 г. 

Повече от седем години след финансовата криза най-големите посредници за търговия с ценни книжа в Европа все още реорганизират бизнесите си, за да се справят с по-стриктните регулации и глоби за подвеждане на клиенти и манипулиране на пазарите. Трите банки тепърва трябва да разсеят съмненията на инвеститорите около перспективите си за растеж на фона на по-високите капиталови изисквания и конкуренцията от американски съперници.

„Европейските инвестиционни банки са изправени пред по-трудни времена“, казва Кристиан Сол, който помага за управлението на 90,3 млрд. евро в Candriam Investors Group в Брюксел. „Те правят правилното нещо, като съкращават разходите си, но две години си е цяла вечност, а акционерите ще трябва да се научат да бъдат търпеливи по отношение на възвращаемостта на инвестициите си“.

В четвъртък акциите на Deutsche Bank отбелязаха най-голямата си загуба от август насам, поевтинявайки с 6,9% до 25,59 евро на борсата във Франкфурт. Цената на акциите на Barclays се срина с 6,3% в Лондон – най-големия им спад за последните 16 месеца, след като отчете печалба за третото тримесечие под прогнозите на анализаторите. Акциите на Credit Suisse също поевтиняха с 3,6% на 21 октомври, ден след като Тиам обяви стратегията си.

Краян планира да спре изплащането на дивиденти през следващите две години, за да запази капитал и да избегне предлагане на акции. Тиам заяви през миналата седмица, че ще приоритизира натрупването на капитал по увеличения на краткосрочните дивиденти докато се опитва да привлече 6 млрд. швейц. франка от инвеститорите чрез продажба на акции.

„В преследване на дивиденти сме – те са новият обект на интерес“, казва Борис Боем, който помага за управлението на 2,3 млрд. евро, включително акции на Deutsche Bank, в Aramea Asset Management в Хамбург. „В момента има по-привлекателни цели“.

Краян заяви пред инвеститорите, че компанията ще изхарчи 3,5 млрд. евро за отписвания по отделяния и преструктуриране, за да спести брутни разходи за около 3,8 млрд. евро до 2018 г. Неговият план да премахне активи за около 70 млрд. евро от инвестиционното банкиране, най-голямото подразделение на Deutsche Bank, ще намали приходите с около 1,1 млрд. евро до 2018 г.

Последна актуализация: 11:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 5
sssaaa
преди 8 години
Притежателите на Евро ще искат на всяка цена да се поддържа паритет на $ и Евро през 2016г., ама ми се струва, че с това печатане на Евра и добрата манипулация на ФЕД, няма да го позволят и $ ще отлети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Мрачното бъдеще пред европейските инвестиционни банки---Пускай кепенците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още