IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачното бъдеще пред европейските инвестиционни банки

Резултатите от преструктурирането на най-големите европейски инвестиционни банки ще дойдат най-рано след две години

08:08 | 05.11.15 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В рамките на търговското и инвестиционното банкиране базираната във Франкфурт компания ще редуцира клиентите си наполовина, фокусирайки се върху тези, които генерират най-големи приходи.

„Големият въпрос е дали изобщо е възможно увеличение на печалбата през следващите години след драстичното намаляване на активи и спестявания на разходи“, казва Хелмут Хипер, фондов мениджър в Union Investment, един от 20-те най-големи акционери в компанията. „Засега няма отговор на този въпрос и затова капиталовите пазари са скептични“.

Европейският дял от приходите от инвестиционно банкиране вече спада и вероятно ще стане още по-малък, тъй като компаниите съкращават бизнес линиите си и затварят вратите си за клиенти, казва Марк Уилямс, автор на “Uncontrolled Risk”, книга, свързана с възхода и колапса на Lehman Brothers Holdings Inc.

Deutsche Bank, Credit Suisse, Barclays and UBS Group AG формират 29% от таксите през миналата година спрямо 35% през 2011 г., сочат данни на Bloomberg. Пет големи американски банки, включително JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley, формират останалата част.

„Големите банки все повече попадат в един свят на две скорости, разрастващата се американска икономика спрямо европейската икономиката в застой“, казва Уилямс, част и от Boston University. „Докато европейските банки се препъват и свиват, големите шест американски банки имат уникалната възможност да спечелят по-голям пазарен дял“.

Barclays понижи целевата си възвращаемост по собствения капитал до 11% от 12% за 2016 г. Тя прогнозира разходи за преструктуриране в размер на 1 млрд. паунда, а през третото тримесечие бе ударена от глоби за нарушения и обезщетения за 560 млн. паунда (857 млн. долара).

Финансовият директор Тушар Морзариа каза на инвеститорите в четвъртък, че базираната в Лондон компания очаква разходите по проверки и съдебните разноски „да продължат да са на високите нива, които наблюдаваме“.

В Credit Suisse Тиам планира да инвестира 1,5 млрд. франка, за да подкрепи растежа, отчасти компенсирайки 3,5-те млрд. франка от планирани икономии. Ще има съкращение на около 5600 работни места в САЩ, Обединеното кралство и Швейцария. Отписванията от преструктуриране означават, че 2016 г. „няма да бъде добра година“, каза Тиам пред инвеститорите на 21 октомври.

На въпрос на пресконференция защо инвеститорите трябва да подкрепят преструктурирането на банката след провала на последните усилия Краян призна, че думите му не са достатъчни.

„Какво е различното този път?“, попита Краян. „Не мисля, че става въпрос за доверие. Нужни са дела“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 5
sssaaa
преди 8 години
Притежателите на Евро ще искат на всяка цена да се поддържа паритет на $ и Евро през 2016г., ама ми се струва, че с това печатане на Евра и добрата манипулация на ФЕД, няма да го позволят и $ ще отлети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Мрачното бъдеще пред европейските инвестиционни банки---Пускай кепенците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още