IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа трябва да реши проблема с бежанците, ако иска да се спаси

Ако не бъде намерено дълготрайно решение на кризата, краят на ЕС в сегашния му вид ще се окаже неминуeм, пише DW

18:58 | 26.10.15 г. 25
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В крайна сметка има и морални граници, които не бива да бъдат прекрачвани. Изолирането, свиването в собствената черупка, издигането на стени – ЕС просто не може да си позволи подобно поведение. Това беше ясно подчертано по време на извънредната среща на върха в Брюксел. Но колко ли дълго ще оцелее тази мъчително съживена европейска солидарност?

Последната среща, разбира се, няма да реши кризата по балканския маршрут, нито ще спре притока на бежанци. В най-добрия случай тя ще направи условията за бежанците малко по-хуманни, а преминаването им от Гърция до Германия – малко по-организирано.

Проблемът с европейските граници

И тъкмо тук се крие и най-големият проблем за канцлерката Меркел: ежедневно в Германия ще продължават да пристигат по няколко хиляди бежанци. Защото докато външните граници на ЕС отново започнат да бъдат пазени както трябва, а бежанците да бъдат регистрирани още в Италия или Гърция, откъдето да бъдат и връщани онези, които нямат право на убежище, ще минат седмици, ако не и месеци. Докато Турция се включи в това сътрудничество ще минат още няколко месеца. Дали обаче Германия и Меркел ще издържат толкова дълго на подобен натиск?

Балканският маршрут ще съществува дотогава, докато Германия и някои други западно- и северноевропейски страни в края на веригата продължават да приемат бежанци. Ако Германия или Австрия обаче затворят своите граници, на Балканите ще настане невъобразим хаос. Затова някои европейски държави неприкрито заплашиха Меркел, че и те могат да затворят границите си. Въпросните държави са убедени, че именно германската канцлерка е отговорна за масивния приток на бежанци. Стигне ли се наистина до подобно затваряне на граници, краят на ЕС в досегашния му вид ще се окаже неминуем.

В най-добрия случай решенията от миналата нощ дават на европейците само временна отсрочка. Затова е нужно незабавно да се пристъпи към изработването на по-дългосрочно решение – не само заради бежанците, а и заради оцеляването на самата Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 1
fri
преди 8 години
"Не е 1999-а и премиерът на България не се казва Иван Костов, нито външният министър Надежда Михайлова, които отказват на САЩ и пратеникът на президента Бил Клинтън да приемем бежанци - косовски албанци, в операцията Sustain Hope."По време на войната там близо 850 000 бягат от Косово, 350 000 от тях остават в бежанските лагери в Македония, други се пръскат в Албания, Босна и Херцеговина, Турция, Черна гора.Един от доводите на тогавашната ни власт да откаже на Вашингтон е, че това би променило етническия състав на населението в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
белот
преди 8 години
На НАТО благодари , дето ЕС няма армия...и на САЩа естествено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
fri
преди 8 години
За един отговорността държавник в подобна ситуация забравихте!Това е Иван Костов, който, въпреки големия натиск от Европа да приемем бежанци от Косово, каза твърдо "не", като в замяна на това осигури палатки и др. неща за преживяване по поляните в Сърбия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 1
fri
преди 8 години
и ние сме в ЕС, и нас ще залее това "преселение на народите",защото ЕС е уж-държава, без раници, без армия...Жална ни майка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
fri
преди 8 години
какво НАТО търсиш да спасява ЕС? И що за държава е ЕС, щом си няма собствена армия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
fri
преди 8 години
Четохте ли последната новина за бежатците? (от БТА)? - Как Европейският съюз възнамерявал да убеди бежанците да чакат в Гърция за безплатни билети за самолет до други страни, предоставящи им убежище, вместо да поемат риска на зимни преходи през Балканите. Това съобщиха днес официални източници от ЕС, цитирани от Ройтерс.хаха :))) Освен това ЕС се надявали (след спораз,менията с балканските лидери) за забавяне и поставяне под контрол на мигрантския приток от Турция към Германия. !!!- но пък признаха, че потокът от хора няма да спре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
мдам ето една лекция на Dr. Daniele Ganser от Университет в Швейцария какво всъщност е НАТО и то не било само то ами и още някви тайни действащи армии под неговата агида Die gefаеhrlichste MAFIA der WELT - Die NATO // Dr.Daniele Ganser (най-опарсната мафия на света - НАТО) - germanhttps://***.youtube.com/watch?v=22mFeOo3G-sето го кой е тоя, доктор историк, защитил дисертация за НАТО и неговите тайни армииhttp://***.danieleganser.ch/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
evtimvz
преди 8 години
Ако Юнкер продължи да се целува с всички, накрая може да хване някоя срамна болест. Не очаквайте, че с неговото поведение, както и това на Франция, ще се решат проблемите с Гърция и бежанците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
белот
преди 8 години
Който слушка папка , а крете.н... ама папото е на свършване и тея дето слушат най много са в края на опашката, сиреч ние .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 18
redcretin
преди 8 години
Балканите и Унгария би трябвало да внимаваа да не се променя нищо по-сериозно, инак именно те излитат обратно в диващината и без евро-парите следва рязко обедняване в стил '97а :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още