IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската криза на идентичността

Дългоизбягваната тема за идентичността става все по-актуална с наплива от имигранти, пристигащи всеки ден в Германия

16:24 | 05.11.15 г. 14
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германската ниска безработица и икономическият просперитет през последните години помогна за потушаването на дебата за идентичността. Той обаче не изчезна. През 2010 г., например, Тило Сарацин, член на борда на директорите на Bundesbank, предизвика скандал с книга, озаглавена „Германия премахва себе си“, в която той предупреждава, че комбинацията от ниска раждаемост в страната и наплива от мюсюлмански мигранти може да доведе до края на Германия.

Под атаката на медиите и политическия елит в страната Сарацин, старши социалдемократ с дълга кариера на важни позиции в държавната администрация, бе принуден да подаде оставката си.

Неговата книга обаче стана една от най-продаваните нехудожествени творби в следвоенната история, отразяваща степента, до която резонира въпросът за идентичността.

Въпросът сега е дали кризата ще избута темата от политическата периферия към центъра ѝ. Това може допълнително да поляризира дебата около бежанците и да доведе до разцепления в дясноцентристката партия на Меркел, която вече е разделена по въпроса как да се справят с бежанците.

Има признаци, че това всъщност вече започва да се случва.

През октомври Християнсоциалният съюз, баварската партньорска партия на Християндемократическия съюз на Меркел, заплаши да поеме нещата в свои ръце, ако федералното правителство не започне да връща бежанците от границата. Бавария, входящата точка за повечето бежанци, е консервативното средище на Германия и политиците там предупреждават, че обществените настроения се изместват от благотворителност към страх.

Християнсоциалният съюз, който управлява Бавария без прекъсване от войната насам, заяви, че ще вложи милиони, за да насърчи бежанците да приемат германските идеали и ценности. Използвайки термина Leitkultur, спорно схващане, отхвърлящо мултикултурализма, партията коментира, че е важно за „всички търсещи убежище да приемат нашата юдео-християнска система от ценности на базата на нашата конституция“.

Не само баварците обаче се позовават на конституцията.

От другата страна на политическия спектър политиците приемат за ключово трансформирането на германската идея за идентичност от свързана с наследствеността и кръвта към базирана на гражданските идеали. Миналата седмица таблоидът Bild публикува специално арабско издание на конституцията, което бе разпространено в бежанските лагери.

„Когато ида в друга страна, аз съм длъжен да играя по техните правила, а тук това е конституцията“, заяви по германското радио Грегор Гиси, високопоставен лидер на лявата партия, през октомври. „Има много мъже, на които бих искал да напомня, че равенството между половете също присъства в нея и че те трябва да приемат и уважават това, когато дойдат тук“.

Неговата препратка към мюсюлманските мъже отразява опасенията на много германци, че новодошлите ще се опитат да внесат своите обичаи и традиции, вместо да се адаптират към местните.

В своето есе Щраус предполага, че подобна културна конфронтация може да е необходима, за да могат германците отново да открият идентичността си.

„Много често само нетолерантното чуждо влияние подтиква обществото към самоанализ“, пише той. „Само тогава идентичността е наистина важна“.

Всичко за бежанската криза четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
да идат при братовчед си у щатитеще поядат банани, ще покряскат, ще запалят няколко автомобила, ще разграбят някой магазин и ще се запишат за социални помощимм ама там май не ги искат, значи европейците трябва да ги вземат...иначе са лоши и нехуманни хетеросексуални индивиди.... това знаете вече не е модерно в щатите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 28
rainmaker
преди 8 години
колкото по бързо човечеството се раздели с тъпата идеа за национална идентичност толкова по добре. националната идентичност е била създадена за да може управляващата класа да манипулира популацията си за собствена изгода чрез насаждане на патриотично чувство че те са наи великя народ а чужденците са по низша класа хора.хората би трябвало да се групират по интереси и начин на живот а не по географското местоположение където са се родили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 4
Mike Florida
преди 8 години
През 1878 година, когато българите са се освободили, след личния просперитет, след семейството, след приятелите, на следващо място е стояла общността. Това не е било каквато и да е общност, това е била общността на българите. Хората са градили, за техните деца и внуци, за племенниците и братовчедите си! Градили са тези, които са знаели, че нещо ги свързва и са се наричали помежду си българи!Днес трябва да се гради за бонговците, защото имали права. Те може ли да отидат където си поискат, благодарение, на факта, че са човешки съшества. Приемащата ги страна е ЗАДЪЛЖЕНА да раздели благата си с тях, защото противното било АНТИХУМАННО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още