IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската криза на идентичността

Дългоизбягваната тема за идентичността става все по-актуална с наплива от имигранти, пристигащи всеки ден в Германия

16:24 | 05.11.15 г. 14
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В продължение на седмици дебатът около бежанската криза в Германия се фокусира върху логистиката на настаняването и изхранването на хилядите, пристигащи на границата всеки ден, коментира POLITICO.

С очакваните над 1 млн. бежанци само през тази година най-важният въпрос е дали германците, както канцлерът Ангела Меркел продължава да настоява, могат да „се справят“.

С изясняването на дълбочината на предизвикателството, дискусията се измества от краткосрочните трудности към тема, която кара германците да изтръпват: идентичността.

В страна, която дълго време определяше гражданството въз основа на кръвта и етноса, малко въпроси са по-чувствителни от „кой е германец?“.

„Предпочитам да живея в общество, което загива, вместо в общество, което заради икономически и демографски спекулации, се смесва с чужди народи и остава младо“, написа миналия месец известният германски писател и драматург Бото Щраус за Der Spiegel в статия, озаглавена „Последният германец“. „Ограбени сме от суверенното ни право да бъдем в опозиция“.

Реакцията бе бърза. Литературните притурки към водещите германски вестници, възприемани за платформа на интелектуалните дебати в страната, разгромиха Щраус. Германската левица от дълго време свързва всеки афинитет към „германостта“ с идеологията на нацистите. Лявата медия Die Zeit нарече есето на Щраус „документ на лудостта“, заключавайки, че бележитият автор се е „самоунищожил“.

Силната реакция отрази чувствителността към темата на Щраус. Опасенията вляво са, че критиката на Щраус ще резонира, тъй като германците все повече се страхуват, че ще бъдат погълнати от голямо, предимно мюсюлманско население.

Само преди няколко седмици огромно мнозинство от германците изразиха оптимизъм за сделката на страната по отношение на бежанската криза. Проучванията сочат, че германците стават все по-скептични. Малко повече казват, че са „уплашени“. Около една трета твърдят, че имат опасения, че големият брой чужденци са заплаха за германските „обществени и културни ценности“, сочи проучване на обществената телевизия ZDF, публикувано миналия месец.

Дебатът за идентичността в Германия прониква от години, докато страната се бори да се примири с паралелните предизвикателства, наложени от имиграцията и застаряващото население. Дискусията обаче до голяма степен се провежда извън политическия мейнстрийм на Германия.

Центристките партии, включително християндемократите на Меркел и социалдемократите, избягват темата заради експлозивния ѝ потенциал, фокусирайки се вместо това върху задължението на страната да помогне на нуждаещите се.

„В Германия дебатът е за идентичността без етикета „германец“, казва Йозеф Янинг, един от директорите на European Council on Foreign Relations в Берлин. „Хората се страхуват да попитат кой е „германец“.

Въпросът намира изражение в групи като Pegida, масово антиислямско движение, или в популистката партия Алтернатива за Германия. И двете са обвинени, че флиртуват с крайнодесни стереотипи. Това често означава смърт в германския политически небосклон, но от началото на бежанската криза и двете партии явно се възраждат.

Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 19 rate down comment 1
Стефчо
преди 8 години
че и бедна България участва в изтърбушването - туй Дръзки, туй контингенти теляци в Афганистан и Ирак, опрощаване на дългове и т.н. И за награда какво - в санитарния кордон срещу Русия и на първа линия срещу бежанците. Дето се вика при такива съюзници нямаме нужда от врагове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 8 години
Аз проумях мотивите й и съм твърдо зад Меркел! Европа трябва да си плати за деби^ластичното и безропотно участие в изкормването на Близкия изток! Когато се изтърбушваха Ирак и Либия, баварските, френски, английски, унгарски и други, подобни на младежа от Флорида градивни европейци не кудкудякаха и не виждаха нещо нередно, или поне не нещо, за което си струва да си мръднат лоясалия г^ъз! Сега, когато и до тях стигна мазалото, се размърдаха! Флорида, ти колко поста написа срещу бомбардировките в Либия? За Ирак и Сърбия няма да те питам - тогава сигурно още си учил буквите... Колко пъти излезе на улицата да протестираш срещу създаването и угояването от Запада на колячите в Сирия?Ето това прави фрау Меркел - раздава правосъдие! Щото германците си пиеха бирата, докато иракски, афганистански, либийски и сирийски деца умираха под бомбите на побеснелите американци, французи, англичани и прочее съзидатели! Меркел отмъщава на Европа! хаха..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Плувай, плувай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
Ако моя разум е "едноклетъчен", то според теб, на колко най-малко части може да бъде разденена една едиснтвена клетка, за да добием представа за размерите твоя разум? 1:10 или 1: 000 000 .. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Ако моя разум е "едноклетъчен", то според теб, на колко най-малко части може да бъде разденена една едиснтвена клетка, за да добием представа за размерите твоя разум? 1:10 или 1: 000 000 .. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Нека аз да коригирам пък твоята "ЕРЪПЦИЯ"На първо място пояснението "са се освободили", отбелязва факт, а не уточнява кой е изричния деец за фактическия краен резултат!На второ място, това, че бонговците, само за сега обаче, не искат да идват насам, се дължи единствено и само на факта, че има по-"гостоприемни" екватории, които след запълването им, ще преосмисли погледа на бонговците за други географски ширини. Ако ли пък случайно мръднем леко напред, при сегашната политика, бихме се превърнали също в желано място за местообитание, особено пред перспективата, наречена пустини!На трето място, това че има българи, пренесли се в други държави, по никакъв начин не касае и не засяга българите живеещи в България и виждащи си живота тук! (само да не кажеш простотия, че пращаат пари)На четвърто място, ако говорим за влаченето на блага, то то е ставало за определено време и еднократно, бонговците отиват и се заселват при "влачещите" блага - ЗА ВИНАГИ И ЗА ПОСТОЯННО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
ДХДО
преди 8 години
"хората би трябвало да се групират по интереси и начин на живот..."ами те хората са "групирани" , именно на такъв принцип - по интереси и начин на живот. Мястото ("географското местоположени") където човек се е родил, определят културата, която ще възпита в него , характерни за местното население светоглед, ценности и от там интереси, а материалния и стопански бит на местните, ще определя и близък начин на живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Тези хора не са бежанци по закон, защото идват от страни, в които животът им не е застрашен от нищо, те са нелегални имигранти! Освен това бежанският статут е ВРЕМЕНЕН, което значи, че бежанецът трябва да се върне обратно след като вече няма опасност за живота му, т.е бежанецът не трябва да получава гражданство и право да работи там където е приет. А защо законът не се прилага е съвсем друг въпрос, а защо германската прокуратура не се самосезира и не търси отговорност за безумното решение на Меркел за отмяна на Дъблинския договор за бежанците е трети въпрос. В случая немския канцлер очевидно е извършила тежко престъпление с нейното решение, което реално е причината за тази криза. Както виждате и в ЕС както и у нас съдът и прокуратурата не смеят да търсят отговорност, когато става въпрос за управляващата вършушка, а това е вече е голям проблем. Според мен ЕС може да се разпадне до 12 месеца защото тази криза няма да бъде решена със сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
И пето, последно - нали не пропускаш това досадно съвпадение, че една есенциална част от бонговците започнаха да се стичат съвсем напоследък от държави, които съвсем наскоро бяха разпердушинени от и с прякото участие на създаващите блага висши общества, към които едноклетъчният ти разум счита, че принадлежи?!!! Преди това те кротко си битуваха там, потънали в безпросветната си безметежност... хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Нека коригираме некои неточности в пламенната ти еръпция:Първо, българите не са СЕ освободили, а са ГИ освободили.Второ, никой от бонговците не проявява афинитет или апетит към това, което твоята "общност" някога и до сега е изградила. Явно, бонговците не налитат на всеки два камъка, сложени един върху друг!Трето, не знам каква връзка има никът ти с Флорида, но във федерацията, в чийто състав влиза и държавата с това име, а и в няколко държави отсам океана, да кажем в ИСи, доста бонговци, наследници на онези, градили толкоз сърцато по нашите земи, са се настанили там с идеата някой да раздели благата си с тях!И четвърто - бонговците се опитват да се установят в конкретни части от нашия континент, чийто материален просперитет доста набиващо се в очи датира от времето на големото влачене на блага от земите на бонговците! Забележи - не от граденето на блага, а от тяхното пренасяне - кой с квот' е могъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още