IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боят ли се германците от хилядите бежанци

За разлика от безпочвените тревоги в България германците са изправени пред огромен проблем, но не си затварят очите

13:06 | 21.09.15 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В България темата за бежанците предизвиква бурни дискусии, а често пъти на повърхността избиват страхове, агресия, расизъм. При това страната почти не е засегната от бежанската вълна. Досега България е приела едва няколко хиляди души, което е нищо в сравнение с цифрите, за които се говори в Западна и Северозападна Европа, пише в свой анализ за Deutsche Welle Александър Андреев.

Не се ли притесняват германците заради стотиците хиляди бежанци, които пристигат в страната им? Разбира се, че се притесняват! Дават си сметка какво ги очаква - и се готвят за предизвикателството. 

За разлика от безпочвените тревоги в България германците са изправени пред огромен проблем. Но не си затварят очите, а се опитват да организират посрещането и обгрижването на тези стотици хиляди хора. Обществото си дава ясна сметка какво го очаква, но не изпада в паника.

„Трябва да погледнем реалността в очите: в тази страна ще настъпи голямо раздвижване в резултат от пристигането на толкова много бежанци, които няма скоро да си тръгнат, а ще останат задълго. За да интегрира тези имигранти, обществото ни сериозно трябва да се промени. Ще се разгорят борби за разпределение - например за евтина жилищна площ, за ниско платени работни места или пък за безплатно здравеопазване“, пише в уводна статия за Die Zeit  Хайнрих Вефинг.

„Всички ще трябва да се откажем от някои удобни стари навици и придобивки, ще имаме доста ядове, ще има и ексцеси, може би дори атентати, ще възникнат нови гета, а между етническите и верските групи ще се стигне до търкания и конфликти. Ще бъде неприятно, дори болезнено - и винаги политически напрегнато. Хората ще се страхуват от навлизането на Чуждото, от непознатата култура, а този страх навярно ще подхранва расизма и ксенофобията. И няма как да е иначе. Интеграцията, когато протича успешно, винаги се осъществява в условията на конфликт“, пише още Вефинг.

Всичко за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 5
крас
преди 8 години
ОТ КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ СТРАХУВАТ В ЕВРОПА?ВИЖТЕ ТОВА КЛИПЧЕ И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЗА КАКВО ИДВА РЕЧ: ТАНЦУЙ РОССИЯ и ПЛАЧ ЕВРОПА а В УКРАИНЕ *ОПА"Каква ЕВРОПА, какви пет лева бе хора?Вижте ги тези: "Для Патриотов Великой России"КОЙ ЩЕ ИМ ИЗЛЕЗЕ НАСРЕЩА?САЩ заприличали на ВАВИЛОН, или изпедерасчена ЕВРОПА?Вижте обективната реалност!ТЯ Е ЖЕСТОКА! Ние вече не сме нация , не сме и държава!КЪДЕ СМЕ НИЕ БЕ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
Малко ми прилча на "ще ни е... ,ама щом целта го изисква ще го приемем . Е ние българите не искаме . Сигурен съм че обикновенните германци също . Ако на Александър Андреевците им харесва да се подмият , но да не призовават другите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
verimg
преди 8 години
Незная дали германците се притесняват, но в близките години ще трябва да научат поговорката "Did you hear about the guy who lost his left arm and leg in a car crash? -- He's all right now." на арабски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още