IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последният шанс на Европа да спаси интегритета си

Изправени пред вълната от търсещи убежище, много европейски страни се държат егоистично и едностранно

08:57 | 06.09.15 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз е в хаос. Изправени пред вълната от търсещи убежище, идващи от разядени от конфликти държави, много европейски страни се държат егоистично и едностранно, подкопавайки всяка възможност за ефективен колективен отговор на кризата, коментира Питър Съдърланд, специален представител за международната миграция на генералния секретар на ООН, за Financial Times.

Вместо спокойно да се справят с управляемата ситуация, те направиха така, че Европа да изглежда некомпетентна, почти истерична и без никакъв интегритет.

Целта не е да отричаме дължимото, където то съществува. Под ръководството на канцлера Ангела Меркел Германия прие стотици хиляди хора – не без противоречия, но все пак с относително спокойствие. Берлин се държи и честно, заявявайки, че европейската система за предоставяне на убежище не работи.

„Ако Европа се провали с въпроса за бежанците, ако тази тясна връзка с универсалните граждански права се скъса“, заяви безцеремонно Меркел през тази седмица, „тогава това не е онази Европа, която желаехме“.

Гърция и Италия, които са спасили повече бежанци от всяка друга страна членка на съюза, и Швеция, страната от ЕС приела най-много бежанци на глава на населението, също действат с достойнство. Безброй хиляди граждани и неправителствени организации са направили същото.

Но провалът на Европа да оцени човешката катастрофа коренно увеличи човешката, финансовата и политическата цена на кризата. Един от стълбовете на ЕС, зоната за свободно движение на хора Шенген, сега е в опасност.

Не е твърде късно блокът да се възстанови от кризата, която до голяма степен сам създаде. С увеличаващия се брой на твърдолинейните партии, обявили се срещу мигрантите, европейските правителства трябва да покажат, че могат да работят заедно, за да укротят хаоса, да поддържат международното право и да изкажат състрадание на нуждаещите си.

Европейските лидери и медиите трябва да започнат да наричат ситуацията с истинското ѝ име: бежанска криза, а не миграционна криза. Поне две трети от пресичащите Средиземно море идват от Сирия, Еритрея, Афганистан и други държави, бягайки от преследвания.

Бежанците имат неотменими права по силата на международното право, а тяхното положение се разбира добре от европейската общественост. Малцина са тези, които пресичат моретата като икономически мигранти.

ЕС трябва и да предложи много по-голяма помощ – започвайки веднага, на Ливан, Йордания и Турция, които заедно предоставят убежище на 4 млн. сирийски бежанци. Подобна помощ е много по-ефективна от военни мисии или кучета и бодлива тел по граничните пунктове. Повечето бежанци предпочитат да останат близо до дома. Но, ако няма училища или работа за тях в страните на фронтова линия, те ще продължат пътя си. Четири години след началото на конфликта в Сирия се случва именно това.

Едновременно с това ЕС трябва да положи всички усилия, за да създаде безопасни и законни начини за търсещите убежище да намерят закрила в Европа без да рискуват живота си. Това може да бъде направено чрез разширяване на масовото преселване, чрез създаване на частни спонсорски програми, с които отделните хора, църкви и НПО-та могат да поемат отговорността за интегриране на бежанците, както и чрез издаване на хуманитарни, трудови и студентски визи и визи, за да се съберат семействата заедно – или комбинация от всички тези мерки.

И накрая, страните членки на ЕС трябва да договорят постоянна система за споделяне на отговорността за приемането на търсещи убежище и бежанци. Планът на Европейската комисия да премести 40 000 търсещи убежище от Гърция и Италия, отхвърлен от страните членки, трябва да бъде разширен и направен задължителен. Има много подробности, които да бъдат изчистени, но подобна програма е възможна.

Това ще бъде първата, необходима стъпка към единна европейска система за търсещите убежище, а не смесица от 28 системи с много различни резултати. Засега през тази година Унгария е дала убежище на само 278 души от общо 148 000 кандидати – едва 0,2%. За разлика от нея Германия е одобрила 40% от кандидатурите. Тази пропаст е подигравка със закона и представата за единна система.

Спешната среща на вътрешните министри на ЕС, насочена за 14 септември, трябва да проправи път към това. Но останалият свят също трябва да положи повече усилия. 20-те милиона бежанци в света, исторически най-високият им брой, са споделена отговорност, която в момента се пада най-вече на развиващия се свят, където живеят 86% от бежанците.

Глобалната система за бежанците първоначално беше създадена, за да помогна на европейците и тя спомогна за спасяването на възстановяването на живота на милиони от тях. Сега, когато системата е обтегната, колеблива и остаряла, Европа трябва да предприеме реципрочни мерки. Време е ЕС да спаси интегритета и достойнството си преди и то да загине в Средиземно море.

Повече за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 14 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
"Ако не вземете повече бройки мигранти, то НАТО няма да ви помогне при защита от агресията на Русия, която е заплаха за цяла Европа. Солидарност е нужна, както в блока НАТО, така и в ЕС"==Сега разбрахте ли! Путин е причината за да подменят населението. ха ха ха ха Путин е и враг и обединител на Европа. Путин определя и слънцестоенето и наклона на земната ос, засушаването и големината на озоновата дупка! Путин е виновен за намаляването и на популацията на китовете , както и за обезлесяването на планетата. Той с един поглед предизвиква пожари, наводнения и земетресения! Заради него са всички страдания на човечеството. Той прави много деца на африканците а не иска да ги храни. Заради него на американците и Запада им се налага да харчат ресурси за избиването им но Путин пак им прави деца! Голям гад! ха ха ха ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
Очаквайте и Президента да се включи със сходна риторика. Вероятно че включи и Ботев и Левски в негова подкрепа и в подкрепа на каузата на Сорос. :)))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
.....и се включи пресата в процеса на формиране на мултикултуруризма /не мога да го изговоря/ ха ха:)))! : ""Frankfurter Allgemeine" :"Ако не вземете повече бройки мигранти, то НАТО няма да ви помогне при защита от агресията на Русия, която е заплаха за цяла Европа. Солидарност е нужна, както в блока НАТО, така и в ЕС""Никой не трябва да бъде изненадан, нито Полша и Балтика, нито румънците и българите от потребността на техните партньорства и солидарност - заплахата е видима, назряла и реална."Заради това бърза населението на Северна Африка и Близкия Изток , да влязат и да помагат на Европа в борбата й с агресията на Русия. Колкото повече, толкова по- сигурна защита от Русия."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 1
tetris12
преди 8 години
Леопарда няма да тръгне, ама Меркел със сигурност. Въпрос на време е до националистическа партия да поеме властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 1
tetris12
преди 8 години
Вики, статията твоето мнение ли изразява? Да не ти се наложи да ходиш забулена някой ден след толкова толерантност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 1
ing5roff
преди 8 години
Време е ЕС да спаси интегритета и достойнството си преди и то да загине в Средиземно море.Да бе , достийнството и интегритета стават по силни когато има грижа първо за благоденствието на членовете на тоя съюз ! Цяла южна Европа на майната си икономически , източна отдавна не е приоритет , запалиха Украйна , а сега нов пожар ...*** и кукловодите задокеански , *** и куклите европейски...да , Путин е в основата на всичко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 44 rate down comment 1
melon
преди 8 години
Европа - ужаст! Още преди повече от 20 години, като попаднах в Париж на Шанз Елизе очаквах яко блясък, цивилизация, а то в 9 вечерта имаше преобладаващо *** и араби... И в голяма част от града беше така... От тогава не съм ходил, но предполагам са много по-зле нещата. Европа трябва да си сложи армията по границите и да ги варди. Супертолерантен съм, но това е нашествие, което ще превземе/или вече е превзело/ континента отвътре. Това не са полски и емигранти или български, а хора от друг тип цивилизация, коренно различен манталитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 8
ing5roff
преди 8 години
Глупости и демагогия ! ...това не било Европа която искахме , казва Меркел .Коя е Европа която искахте ? Като валутен съюз Не , като политически и подкрепен с военна сила Не , сега и като политика спрямо такива инвазии от огромни тълпи хора Не !*** the EU ! ...не помня кой беше казал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Импе само глей немците като изпуснат пара за кво стаа въпрос ..... :)) Да ги държат подтиснати толкова време и само да ги карат да бачкат и да плащат за разни нещастници, само глей .... Ше се появи пак някой като тоя Хитлер и на всички *** им се *** века .... Като тръгнат ми ти тея Leopad 2 не знам тогава кво ше става ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още