IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подстригване на дълга, което не бива да се нарича така

Жонглирането с думи в политиката не е нито осъдително, нито смешно - нарича се „дипломация“

08:39 | 19.08.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Минувач в Атина се разхожда покрай графит на уличния артист Flip, изобразяващ неродено дете с думите &bdquo;Добре дошъл... ти дължиш на Тройката 36 730 евро&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Минувач в Атина се разхожда покрай графит на уличния артист Flip, изобразяващ неродено дете с думите „Добре дошъл... ти дължиш на Тройката 36 730 евро". Снимка: Ройтерс

Гърция по всяка вероятност ще получи своето облекчаване на дълга. Това е ясно поне от този уикенд, след като в свое телевизионно участие германският канцлер Ангела Меркел заяви, че „няма да има подстригване на дълга“.

Не, не става дума за противоречие. Защото канцлерът спомена и за „свобода на действията“, при което може да се мисли за намаляване на лихвите и падежите на заемите на Гърция. По подобен начин се изказаха и от Министерството на финансите. Това е „подстригване на дълга“, което не бива да се нарича открито така. 

Дори и размерът на "свободата на действията" изглежда вече формулиран. Финансовите министри от еврозоната дискутираха среден матуритет от 60 години, цитира Handelsblatt вътрешен източник от ЕС. И вместо след предварително планираните десет години, Гърция ще трябва да започне много по-късно да плаща лихви. 

Това може да се нарече haircut light, тайно „подстригване“ на дълга, или „подстригване“ на дълга през "задната" врата. Фактът, че дори и хардлайнерът Германия заговори за това, е положително развитие поне в няколко отношения, писа и списание Der Spiegel.

От една страна, сега дори и в обществеността се прокрадва разум. Колкото и ожесточено да спореха през последните месеци противниците и привържениците на кризисната политика, поне в едно нещо имаше единство – Гърция не може да върне дълговете си. Поне не така, както досега бе договорено и както предвижда спасителната програма. Да се настоява за това е не само безсмислено, но дори донякъде вредно.

В продължение на години Гърция беше принудена да спазва курс на строги икономии, а това не може да насърчи така нужния икономически ръст. Едно облекчаване на дълга по някакъв начин най-сетне признава този риск.

Как обаче ще изглежда това облекчаване – дали като истински т. нар. Haircut, при който и формално част от дълга ще бъде отписан, или чрез изключително дълъг срок на изплащане с ниски и разсрочени лихви, е все едно. Така смята и Международният валутен фонд.

Освен това федералното правителство заговори за тази възможност точно навреме. Тоест, преди гласуването на спасителната програма в Бундестага.

Възможно е заради темата за намаляване на гръцкия дълг противниците в редиците на управляващата коалиция да се увеличат. По-зле щеше да е обаче, ако обявяването на тази възможност беше станало след вота. Тогава парламентът в Берлин с пълно право можеше да упреква, че е бил заблуден.

И още нещо – дори и най-сложният и заобиколен начин за намаляване на дълга е по-правилен от сегашната стратегия. Да, става дума за до болка типичния за Европа формален компромис, договорен от технократи зад закрити врати. И, разбира се, наистина е скандално да се изключва подстригване на дълга и да се обявява в следващото изречение, както го направи канцлерът.

В Германия Ангела Меркел и управляващите ще твърдят, че на Гърция няма да бъде опростен и един цент. Докато в същото време в Атина премиерът Алексис Ципрас постоянно ще прокламира в предстоящата предизборна кампания, че е принудил кредиторите да облекчат дълга. 

Ако въобще Европа е научила нещо през всички тези напрегнати месеци на войната на думи между Атина и Берлин, то това е, че ако в даден конфликт страните не успеят да запазят лицата си, то никой не печели. Жонглирането с думи не е нито осъдително, нито смешно. Нарича се „дипломация“.

По този начин Европа е функционирала повече от шест десетилетия след края на Втората световна война. И ще може да функционира само така, докато не се превърне в истински политически съюз. 

Темата за Гърция можете да проследите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Супер ! А пък тия дето са нашляпали минусите вече го правят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Дипломация в политиката се нарича жонглиране с думи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 8 години
"И ще може да функционира само така, докато не се превърне в истински политически съюз. "Именно - Съюз на Европейските Социалистически Републики. Тогава некои, дето само са чели за държавната планова икономика, но много обичат да плямпат за нея, ще я видят на живо.А следващата стъпка - Световният Интернационал в действие - обединение с братските СЪединените Американски Социалистически Щати и пълна победа на Евроатлантическите ценности - всеки може да се е^бе с когото или каквото иска, да се жени за мъже, жени, деца, братя, сестри, кози... даже за кучето си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
data
преди 8 години
бах това подстригване , голяма тема . Та в катце - дълговете или се размиват ( инфлация) или се опрощават (срещу определена цена ) . Та понеже в ЕС размиването чрез инфлация е невъзможно ( просто не може да задължите австрийците да понесат бремето на инфлацията заради гърция ) остава дълговете да бъдат орязвани . Орязването от своя страна обаче ражда ред морални казуси и според мен ще породи много проблеми невидими в сегашната ситуация . Много , много по нормален ( и морално издържан) би бил процеса на напускане на дадена страна на ЕЗ - но това ще роди друг ред проблеми за Германия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
Да, но може с държавни борчове - държавата тетли кредити и ги налива в гушите на частници, а те ги складират в банки по офшорките... Както напр. в бегето - държавата пълни КТБ с кинти, които взе на заем. И отчете невиждан ръст... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Bobacho
преди 8 години
Надявам се скоро да намерите международен радактор, защото "да запазят лицата си" ми идва в повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Nathan
преди 8 години
,,Жонглирането с думи не е нито осъдително, нито смешно. Нарича се дипломация"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
Nikola666
преди 8 години
"В продължение на години Гърция беше принудена да спазва курс на строги икономии, а това не може да насърчи така нужния икономически ръст."Естествено че не може да насърчи икономически ръст доминиран от държавни харчове, какъвто беше гръцкият в последните 30 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Снощи немците вземат на концесия 14 гръцки летища.В момента има много голямо боричкане кой какво да вземе от апетитните гръцки държавни остатъци преди да обявят "подаръка", който не искат да се нарича подстрижка.Най ми е любопитно кой ще прилапа концесията за добив на ресурси в гръцката акватория но не знам защо това е тема табу в средствата за масова информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
bigmamascandal
преди 8 години
Прекрасен анализ, наистина. Право куме в църни очи. Само дето толкова месеци се дипломирахме... Може директно да закриват цялото ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още