IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Черният ден за златото

Някои акции на златодобивни компании загубиха по 15% от стойността си за часове

15:44 | 21.07.15 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Златото е не само бижу, но също така и валутата на предпазливите, на негативните, на евроскептиците, на долароскептиците и лошите гадатели. Въпреки това нито сривът на финансовите пазари през 2008 г., нито гръцката криза не успяха да попречат на американската икономика, нито пък успяха да унищожат еврото.

Всички борси по целия свят са на или близо до рекордни стойности, с едно изключение: Китай. Но китайските инвеститори и спекуланти очевидно продават да продават своето злато, отколкото акциите си. Така че какво поставя под толкова силен натиск златото, а с него и производителите на метала?

От една страна това е американският долар. Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън вероятно ще разпореди още през тази година увеличаване на основния лихвен процент, това поне тя заяви неколкократно. С това тя засилва долара, което прави дълговите ценни книжа по-привлекателно. Освен това златото основно се търгува в долари. Така че за един долар може да се купи повече злато. Анализаторите очакват до 2017 г. по-нататъшното засилване на долара спрямо еврото. Така че никой не вещае добри времена за цената на златото в евро. На германския спотов пазар една тройунция злато (31,1 грама) се търгуваше в понеделник следобед за 1 096 евро, около 23 часа цената бе само 1 012 евро.

Второ, ниската инфлация оказва въздействие върху пазара на златото. Дефлационните тенденции в световната икономика предизвикват страх, а не инфлацията. Инфлацията, от своя страна, е основната причина за златните бикове да инвестират в благородни метали и да не обръщат внимание на трайната загуба от лихвите. В същото време политиката на Фед е сигнал за връщане към един свят на реалните лихвени проценти след приспадане на инфлацията. По този начин "сигурното убежище" златото става все по-непривлекателно.

Трето, пазарът на бижута в Китай и Индия се промени. Двете страни осигуряват най-добрата клиентела за бижутерската промишленост в целия свят, а сега тя е в режим на почивка, Може би потребителите са променили своите навици за разходи. Това все още не е напълно ясно. Но търсенето липсва.

Четвърто, трябва да добавим като цяло бичият пазар. Основаните на иновации технологични акции бутат фондовия пазар на все по-високо ниво, същевременно суровинният индекс на Bloomberg е в близост до 13-годишно дъно, а цените на петрола са постоянно под натиск.

Пето – спешните разпродажби може да развалят сметката на спекулантите. Когато в крайна сметка Фед се захване сериозно с плана си за лихвените проценти, вероятно редица правителства, задлъжнели в долари, ще трябва да се разделят с част от своите златни резерви, за да могат да гарантират плащане на лихви и главница. Много централни банки биха могли да се превърнат временно в нетни продавачи. Много от тях влагат около десет процента от своите валутни резерви в злато, за да ограничат зависимостта си от долара и еврото.

Остава въпросът колко скъпо в крайна сметка е златото. От години инвеститорите предупреждават за възможно надценяване. "Честната цена", измерена спрямо индекса на редица стоки, би следвало да е значително под 1 000 долара, изчислява анализаторът Майкъл Люис от Deutsche Bank.

Ако производителите на злато не ограничат добива въпреки падащите цени, подобно на производителите на петрол, то изглежда, че падането под границата от 1 000 долара е само въпрос на време. А досега нито една от големите мини не е обявила, че ще свие добива си.

От друга страна предполагаемото отвръщане на Китай от златото може да е просто финт от страна на китайската централна банка. В крайна сметка Пекин се стреми до края на годината да вкара валутата си във валутната кошница на МВФ. Тогава юанът ще стане официално резервна валута, като долара или еврото. За да се подготви за тази стъпка, Китай на първо място трябва да публикува обема на своите златни резерви.

Оптимистите се надяват, че Китай просто е искал да разбуди златния пазар и в действителност разполага с резерви от 2 000, 3 000 или повече тона злато и ги складира извън баланса на централната банка. Например в Народната армия. И както обикновено – надеждата умира последна.

Повече по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 14 rate down comment 12
MZ/X
преди 9 години
Церната на златото ще падне не защото доларът ще се засили, а защото в златото беше надут един огромен балон, който от 4 години почна да изпуска и ще продължи да изпуска докато се нормализира ситуацията. Абсолютно никаква фундаментална причина нямаше златото да поскъпва! Имаше страхове от инфлация, които не се резализираха и постепенно всички които се набутаха на високи нива в златото почват да разбират, че са били излъгани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 25 rate down comment 8
sssaaa
преди 9 години
Нищо не ти е ясно от цялата система.1. Ако цената на златото стане 500$, тогава цената на златото в евро/лева, като би се движила на близки до сегашни или казано по друг начин от 1500-2000лв. Една бърза ритметика показва, че в такъв случай 1$ би се търгъвал от 1,5 до 2евра.2. С този сериозен дълг на САЩ, едва ли има нужда от силен долар, но ти си разбирача тук и ще ни просветиш - може би колкото повече печатат $, толкова по-силен ще става долара?Многократно съм споделял мнението си и ще го направя още веднъж без да опитвам да ангажирам някой с него. Всичко е една затворена схема от игри - продваш на високи цени, сваляш цената с различни инструменти и през ниските нива отново купуваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 8
Svetoslav_Aladinov
преди 9 години
Златото може и да стане 500 $, но не се знае, в bg лева каква ще е картинката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 9
Svetoslav_Aladinov
преди 9 години
Златото може и да стане 500 $, но не се знае, в bg лева каква ще е картинката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 6
driverf1
преди 9 години
Абе хайде да не е 400-500 ,ама едно 700-715 $ може.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 16
MZ/X
преди 9 години
Не ти е ясна на теб тази игра с печатането на пари! Пари се печат от централната банка и от търговските банки. Заради кризата търговските банки рязко намалиха печатането на пари и централните банки до някаде се опитаха да компенсират този спад с увеличаването на ликвидността. Проблемът е обаче, че пазарните участници вместо да харчат пари за стоки почнаха да спестяват и да надуват балони във златото, акции и т.н. Голяма инфлация няма и няма и да има, защото централните банки както пуснаха ликвидност на пазара, така и ще си я приберат тази ликвидност ако видят опасност от инфлация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 13
MZ/X
преди 9 години
Тези които продаваха златото 1800-1900 долара си го бяха купили по 300 долара и печалбата им не беше 50%, а близо 600%. Със сигурност ще си възтановят някога позициите, но това ще стане след като балонат изпусне тотално и цената на златото се върне под средните за последните 100 години 500 долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 4
michaelis12
преди 9 години
за тва винаги срещу тренда, нишо, че чат пат ям точилката ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 4
michaelis12
преди 9 години
Черен ден за златото - бел ден за мене ..... :)) Мотовилка продавай сичко дет имаш дома ше го взема ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
"Черният ден за златото "Глупости. Златото си няма и фафла, на която да му дреме. "Черен" е денят за тарикатите, решили да паразитират върху останалата част от човечеството, залагайки на нестойностни неща. ДГД. За тях ме бОли едно нещо, дето го имам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още