IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания се опитва да не се превърне в следващата Гърция

Страната работи здраво, за да подобри икономиката и финансите си

14:53 | 19.07.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	В Испания има още доста работа за вършене. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В Испания има още доста работа за вършене. Снимка: Ройтерс

Строгите икономии взеха своето в Испания. Глобалната финансова криза разпали най-дългата рецесия, а втората криза започна през май 2010 г. – малко след въвеждането на суровите мерки.

Според икономиста и мениджър в IESE Public-Private Sector Research Center Луис Торенс Мелих възстановяването от последната криза бе по-голямо в сравнение с възстановяването в периода 2008-2010 г., тъй като правителството оряза още разходи.

Опасенията на някои анализатори относно гръцка зараза остават, но инвеститорите не виждат причина да не инвестират в Испания. И наистина за финансовите мениджъри е трудно да избягват Европа. По последни данни на Bank of America Merrill Lynch от началото на годината американските инвеститори са вложили 66 млрд. долара в европейски акции, като за същия период са изтеглили 109 млрд. долара от щатския фондов пазар.

Волатилността може да дойде по други причини. Резултатите от регионалните и местни избори през май бяха най-лошите за управляващата Народна партия на Испания от 20 години насам, след като гласоподавателите, разгневени от корупционните скандали и мерките за строги икономии, дадоха своя глас за партиите, обявили се против бюджетните ограничения – крайнолявата Подемос (Podemos) и дясноцентристката Сиудаданос (Ciudadanos).

Подемос в частност се обяви против мерките за строги икономии и нейният лидер Пабло Иглесиас е съдружник и привърженик на гръцкия премиер Алексис Ципрас. Ако оставим настрана тази гръцка връзка, някои се тревожат, че партии като Подемос могат да спечелят повече гласове на парламентарните избори, които трябва да се състоят до края на годината. А след това държавните разходи може да скочат рязко.

В едно от последните си интервюта Иглесиас коментира, че победите на левите партии в Испания издават промяната на нагласите спрямо мерките за строги икономии и че европейските лидери трябва да осъзнаят, че южноевропейските икономики отчаяно се нуждаят от някакви облекчения. Но той казва, че пазарите са твърде притеснени за Подемос, която напълно осъзнава, че няма истинска алтернатива на пазарната икономика. Освен това според Иглесиас растежът и дългът остават сред най-големите предизвикателства пред Испания.

На фона на четирите милиона безработни испанци във всяко трето от осем домакинства има поне един безработен. Младежката безработица в Испания е 50% - втората по големина в ЕС след тази в Гърция. Мнозина младежи работят в не чак толкова добре платения сектор на услугите, който обаче е и основен двигател на испанската икономика.

Според икономиста в Института за международна икономика „Питърсън“ Якоб Киркегаард Испания има дълбоки проблеми в растежа в дългосрочен план. Например, много младежи напуснаха системата на висше образование по време на годините на бума в строителния сектор и сега са над 40 години, без работа и без умения. Икономистът се опасява, че Испания може да се изправи пред опасността големи групи работещи да не могат да правят нищо друго освен да бъдат сервитьори или касиери.

„Мисля, че сега Испания се намира в средата на течението на реката“, казва Киркегаард. „Те направиха доста гребания, за да излязат от кризата, и в този смисъл успяха, но не мога със сигурност да кажа, че това е страна, която е излязла напълно от кризата, или че няма още реформи или мерки за строги икономии за изпълнение.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
Hahoto
преди 8 години
Маняна-манянааа! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Същевременно от Испания излизат впечатляващи статистически данни. През първото тримесечие на 2015 г. испанската икономика нарасна с 2,7% на годишна база----"Расте" ... успоредно с ръста на дълга ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 16
ing5rov
преди 8 години
Винаги са ме удивлявали циничността и безскрупулността на такива манипулиращи твърдения!Една Германия е със три обиколки напред , Франция с една ...Италия нула , Испания изостава с една а Гърция с три...Старт ! Еми трябва здраво да се бачка !Накрая за да излезе сметката , сиреч да се платят борчовете , всички трябва да финишират заедно ...баси и тепегьозлъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още