IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самоубийството на Гърция

Най-новата стратегия на Атина предвижда "искането на откуп", за да се предотврати самоубийствен атентат, пише Анатоли Калецки

08:08 | 16.06.15 г. 81
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заради едно значително събитие, което се състоя в същата седмица, в която бяха и гръцките избори, правилата на тази игра обаче са много по-прости, отколкото вярва Варуфакис. На 22 януари ЕЦБ взе строги мерки, с които да предпази еврозоната от евентуален гръцки фалит. С обявяването на мащабната програма за закупуване на обезпечени облигации, която е далеч по-обширна от количествените облекчения в САЩ, Великобритания и Япония, с оглед на обема на пазара на облигации в еврозоната, президентът на ЕЦБ Марио Драги построи една отдавна необходима непробиваема защитна стена, за да предпази паричния съюз от евентуален финансов срив в стила на краха на Lehman Brothers.

Новооткритата способност на ЕЦБ да печата неограничено пари, за да подкрепя банки и правителства, по същество сви риска от зараза от Гърция до нулата. Това представлява дълбока промяна в европейския финансов свят, който гръцките политици и много икономически анализатори все още не разбират.

Преди това решение на ЕЦБ опасността от зараза от Гърция бе реална заплаха. В случай на кредитно неизпълнение от страна на Гърция или на опит на правителството да се откаже от еврото, гръцките банки ще се сринат, а онези гърци, които все още не са изкарали парите си извън страната, ще са изправени пред загуба на спестяванията си, какъвто бе случаят през 2013 г. в Кипър. Депозантите в други изпитващи трудности страни от еврозоната, като Португалия и Испания, се опасяват от подобни загуби и депозираха парите си в банки в Германия или Австрия.

Вследствие на това цените на облигациите в тези страни биха се сринали, лихвите биха се покачили силно, а банките биха били застрашени от срив. Ако опасността от зараза бе увеличена, следващата страна, вероятно Португалия, нямаше да е в състояние да подкрепи банковата си система и да плаща дълговете си. В най-лошия случай, следвайки Гърция, страната щеше се откаже от еврото.

Преди януари такава поредица от събития беше доста вероятна, но програмата за закупуване на обезпечени облигации на ЕЦБ сложи край на процеса на заразяване. Ако притежателите на португалски облигации в случай на гръцки фалит сега са предупредени за опасността, ЕЦБ може просто да започне да купува повече облигации. Като се има предвид неограничената покупателна способност, банката може да пребори натиска за продажба на всеки пазар и във всеки обем.

Ако депозантите в португалските банки започнат да трансферират парите си в Германия, ЕЦБ може да върне парите в Португалия чрез междубанкови трансфери. Възможността да се връщат обратно парите е неограничена, докато португалските банки останат платежоспособни. А те ще са такива, докато ЕЦБ продължава да купува португалските облигации.  

Иначе казано – благодарение на програмата за закупуване на обезпечени облигации ЕЦБ се превърна от пасивен, парализиран от остарели легалистични ограничения на Договора от Маастрихт наблюдател на еврокризата в истински кредитор от последна инстанция. Подобно на Федералния резерв на САЩ, Централната банка на Япония и Банката на Англия, сега ЕЦБ има възможност да монетаризира държавния дълг и по този начин е в състояние да защити еврозоната срещу финансовата зараза.

За съжаление на Гърция обаче правителството на Ципрас не разбира това. Гръцките политици, които считат възможността за зараза за свой силен коз, трябва да имат предвид времевото съвпадение между гръцките избори и програмата за закупуване на обезпечени облигации на ЕЦБ и да си направят очевидните изводи. Тази нова стратегия на ЕЦБ има за цел да защитава еврото срещу последствията от излизане от еврозоната или гръцки фалит.

Най-новата гръцка стратегия в преговорите предвижда искането на „откуп, за да се предотврати на практика едно самоубийство. Такова изнудване може да сработи при атентатори самоубийци. Но Гърция държи пистолета на собственото си слепоочие и Европа не трябва да се интересува прекалено много за това дали Атина ще дръпне спусъка", заключава Калецки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 20 rate down comment 60
dr.5rov
преди 9 години
Знаеш ли какво е смелост - да застанеш на ръба на бездната с ясното разбиране, че може да паднеш. Много ги хвалиш Ципрас и Варуфакис.Не съм на тяхна страна, но се възхищавам на куража им. Така се прави история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 3
dr.5rov
преди 9 години
За ЕЦБ е напълно прав. Още тогава някъде го коментирахме, че единствената причина Германия да преглътне с мърморене тази политика на количествени улеснения е необходимост от защитна стена за събития свързани с Русия (рублата се срина през декамври) и възможни събития, свързани с Гърция. Първите не се състояха. Ще видим дали вторите ще се състоят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 51 rate down comment 5
smart-ass
преди 9 години
А защо пък Европата да не му тегли куршума на Ципурко. Като не му проработят блъфовете и Гърция се сгромоляса хората ще го "линчуват". Ако ли пък "клекне" пред исканията на кредиторите той отново е политически труп, защото най-крайно лумпенизираните и фанатизирани откачоци троцкисти / маоисти в неговата партия ще го оставят. Както и да го погледнем, Ципурко виси над бездната. В едната ръка държи протрито въже скъсано на 3/4 (леля Мрънкел, чичо Оланд и онзи рошавия къдрав шеф на Еврогрупата). В другата ръка е въжето на ЕЦБ, което все още доста здраво (ликвидната помощ за гръцките банки). Но не пречи ЕЦБ да го резне, а тогава с това темпо на теглене на депозити в Гърция катастрофата ще си направо страховита. Както и да го погледнем, Ципурко и Фалиракис са политически трупове. Въпросът е дали искат да завлекат и икономиката в с тях?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още