IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Реторика на националното унижение

Темата за унижението на нацията свързва Русия, Близкия Изток, еврозоната и Източна Азия, пише FT

19:53 | 10.03.15 г. 33
Реторика на националното унижение

Точно преди Алексис Ципрас да спечели изборите в Гърция, той се обърна към гласоподавателите по следния начин: “В понеделник националното унижение свършва. Спираме с изпълнението на поръчките от чужбина!”

Всеки, който се изкуши да отхвърли коментарите за националното унижение и да ги определи като гръцка ексцентричност, трябва да хвърли по-внимателен поглед на света. Една тема, която свързва Русия, Близкия Изток, еврозоната и Източна Азия – това е реториката на националното и културно унижение, пише Financial Times.

Един от първите актове на Ципрас като премиер беше да посети мемориала на гръцките партизани, екзекутирани от нацистите през Втората световна война. Този жест на национална гордост имаше за цел да припомни на избирателите героизма на нацията от миналото и да нанесе удар по Германия, която въведе “пакетът” кредитори в еврозоната.

Гръцкото правителство встъпи в длъжност, като обеща да намали дълга на страната и да прекрати мерките за икономии. Въпреки че конфликтният подход на СИРИЗА досега не направи много за постигането на тези цели, избирателите се наслаждават на шоуто на неподчинение. Рейтингите на СИРИЗА скочиха, а депозитите в гръцките банки се свиха.

Конфронтацията на Русия със Запада, точно както Атина се сблъска с кредиторите си, се подхранва от чувство за наранена национална гордост. Президентът Владимир Путин и неговото поколение лидери някога са служили на по-голяма и по-силна държава - Съветския съюз. Сега Путин настоява, че съвременна Русия трябва да бъде третирана като велика сила. Привидните причини за намесата в Украйна уж защитават националния интерес – военноморски бази, пазари и граници, но реториката на Москва кипи от чувство за национално унижение и настоява, че не може да бъде пренебрегвана.

Руснаците искат да покажат, че не могат да бъдат обект на тормоз от арогантните американци. Путин се обръща и към миналото, за да призове духовете от звездния час на своята страна - Великата отечествена война от 40-те години. Руските политици пък изтъкват руския ядрен арсенал като тотем на техния статут на велика сила и причина другите да се страхуват от тях.

Чувството за национално унижение е от централно значение и в подхода на Китай към външния свят. Учебниците по история и Националния музей в Пекин се спират на "века на унижението", който продължава от първата среща със западния империализъм през ХІХ век до поражението на Япония през 1945 г.

Президентът на страната Си Дзинпин призовава за “нов тип велики властови отношения”, като настоява Китай да се третира наравно със САЩ.

Ислямските фундаменталисти също търгуват с идеята, че западът е унизил угнетените мюсюлмани. През 2003 г. Том Фридман, колумнист в New York Times, коментира реч на Махатир Мохамед, тогава министър-председател на Малайзия, който твърди, че “единствената най-подценявана сила в международните отношения е унижението”. Фридман посочва, че това чувство е подхранило бунтовете на палестинците срещу Израел и срещу американската окупация на Ирак.
Когато революциите избухнаха в Близкия Изток през 2011 г., изглежда, че много от арабските нации решиха, че трябва да отхвърлят собствените си правителства като източник на истинските причини за техните унижения. Оттогава обаче отново стана модерно да се обвиняват аутсайдерите и Запада за проблемите. Правителството на Иран и джихадистите от “Ислямска държава” се ненавиждат, но споделят една и съща реторика, която обещава да отхвърли унижението на Запада, независимо дали става въпрос за настояването на Техеран да разработва своя собствена ядрена програма, или за проповядването на радикалистите срещу западните ценности.

През годините различни теоретици и философи са писали за ролята на гордостта и унижението в човешките дела – като се започне от Жан-Жак Русо през ХVІІІ в. Изводът от това е, че решаването на международни конфликти може да включва мисли и емоции също толкова, колкото и интереси. Понякога не може да се пренебрегне чувството за национално и културно унижение, а жестовете за възстановяване чувството на национална гордост може да са сравнително малки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

20
rate up comment 5 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
https://desinfowar.wordpress.com/2015/03/11/us-%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82-%D1%84%D0%BE%D0%BA%D1%81-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B5/Чуйте това интервю по FOX NEWS и ще ви падне ченето от откровенността на американски генерал "Започнете да избивате руснаци "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Защо германският министър се хилеше, докато Борисов говореше?......!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
"Да се чувстваме унижени, че сме членове на евросъюза?!?! Това наистина ми е много трудно до го разбера."===АКО бяхме наистина би било трудно за разбиране, НО ние де факто сме втора ръка там. Разграбен придатък. Те си го казват хората откровенно -ФРОНТОВА държава. Май за това са ни приели. Ако ще удрят някой руснаците ние и бившия източен блок да сме първите и най тежко пострадалите. Така де да се обезлюдят тези територии за западняците. Жизнено/бъдещо/ пространство за тях. Всичките тези приказки за стратегически инвестиции от тяхна страна са празни приказки. За толкова години би трябвало да ни е ясно вече. Само сравни построеното от руснаците докато бяхме в тяхната сфера 45 години и това от '89 насам! Дори един завод за автомобили ня са направили! Сравни и прираста на населението през двата периода/ безпогрешен индикатор за състоянието на едно общество/! Фактите говорят сами за себе си. По тях можеш да отсъдиш до колко сме равноправни членове в ЕС! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Постнал съм го. Не се ли отваря? От "Инфобалкани" са цитатите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 9 години
Турция и Украйна са буферни държави на ЕС . Радвай се че ние не сме такава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Нищо не разбираш приятелю. Норвегия не е член, благодарение на петрола. Норвежците са смятани за *** на скадинавския полуостров и гледани отгоре от Шведите да кажем. НАЦИОНАЛНО УНИЖЕНИЕШвейцария е постоянно притискана от ЕС, само че е много силна и не позволява да бъде унижена. Иначе веднага биха я сложили на колене.На Швейцария беше обяснено, че ако се опитва да въведе правила за българи и румънци, граждани на ЕС, ЕС ще въведе правила за швейцарци. Швейцария е постоянно заплашвана и притискана от ЕС за пране на париТурця! За Турция ли ми говориш? Каква ирония . Държава, молеща на колене от 50 год. да бъде член на ЕС и не допускана до него. Най-унижаваната държава в Евразия. Нима Ердоган в Турция не е плод на реториката на национално унижение в много по-голяма степен от гръцкия Ципрас? Ердоган е плод именно на това- вика на турците СТИГА на тази европейска кукичка! Ние сме Турция ние сме голяма държава, ние няма да молим повече. Нищо не си разбрал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
нахлуят в обетованата им Британия? Жестоко национално унижение и ние сами се унижаваме допълнително колкото можем, защото вече са ни прекършили. Вече самите ние се смятаме за *** а страната си - за бита карта. Бог да я прости Майка България, въпрос на време е. Предадохме се.Много добра статия, благодаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Ами да ти го обясня тогава. Защо не си в Шенген като си член на ЕС? Изпълняваме всичко обаче какво.. махайте се мръсни българи и румънци, ***, крадци и престъпници.Защо не сме в ЕЗ като сме членове на ЕС? Не сме били изпълнявали критерия за инфлация. Щото Гърция Испания и Италия не изпълняват куп критерии повече от нас НО? A? Добре ли е така?Защо Фараж се упражнява на наш гръб че сме му били крадели социалните осигуровки? Всъщност поляците им баха **** но.. кой е виновен? България и Румъния разбирасе! Да припомням ли как през 2007ма *** британски журналисти седяха на Хитроу да броят колко диви орди българи и румънци ше нахлу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 3
dakl
преди 9 години
Фактите са упорито нещо и трудно могат да бъдат пренебрегнати и отхвърлени.За сега се гаврят с нас , но утре изнудването ще става между тях самите.Както се вижда вече Франция е наред, а след нея едва ли дълго ще чака да бъде превъзпитан и островният пудел?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 4
citizen_bg
преди 9 години
".. те просто ни лъжат"Нали знаеш, че за една измама трябват две страни - тариката и ***. Никой не ни е виновен, че сме се хванали да се надлъгваме с някои дето са с векове преднина в лъжата, кражбата и насилието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още