IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В мъглата на безредието

През 2014 г. се постави началото на една по-малко спокойна и много по-хаотична ера в международните отношения

14:00 | 07.02.15 г. 15
<p>
	<span class="Lbl" id="a2.6.1.1.1.2:CaptionLong_Lbl">Президентът на Украйна Петро Порошенко, Канцлерът на Германия Ангела Меркел и вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън пристигат на 51-та Конференция по сигурността в Мюнхен.<em> Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Президентът на Украйна Петро Порошенко, Канцлерът на Германия Ангела Меркел и вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън пристигат на 51-та Конференция по сигурността в Мюнхен. Снимка: Ройтерс

И в Азиатско-тихоокеанския регион, въпреки че там бяха избегнати сериозни инциденти, стабилността също е несигурна.

Пукнатините, които станаха видими преди няколко месеца, се появяват, за да покажат, че ще продължат да се разширяват, защото политическите конфликти и конкуренцията между основните сили в света се увеличава. Всъщност, след десет години 2014 г. вероятно ще се разглежда като прелюдия. Но към какво? След като международният ред и регионалните споразумения бяха подложени на изпитание, не е ясно кой ще бъде в състояние и дори – желание, да поддържа мира и стабилността.

Опасенията, че се отказват от водещата си глобална роля със сигурност са преувеличени. Най-малкото обаче фокусът на президента Барак Обама да изгради “нация у дома” създаде усещане за отстъпление, което доведе до притеснения у някои негови съюзници.

В Европа междувременно много страни все още се опитват да преодолеят последиците от финансовата и икономическа криза от 2008 г., както и вътрешната политика парализа и засилването на евроскептицизма. Глобалната роля на Европа, въпреки огромния й потенциал, няма да бъде формулирана по смислен начин скоро.

През последната година Германия обсъжда дали тя трябва да поеме по-активна международна роля, но германската общественост се приспособява постепенно към новите очаквания. Резултатите от наскоро проведена анкета показват обаче, че само 34% от германците смятат, че страната им трябва да е по-ангажирана в международни кризи. Значително мнозинство от германците остават скептични по отношение на приемането на по-активна позиция в световен мащаб, което предполага, че всеки подобен опит ще бъде трудна битка.

Разбира се не всички пукнатини в реда могат да бъдат приписани на вътрешната политика, икономическите съображения или изместването на властовите отношения. Броят на участниците и потенциални спойлери на световната сцена се увеличи драстично, което е предпоставка за по-нататъшно отслабване на способността на правителствата да разрешат проблемите си сами или в координация помежду си.

Срутването на реда обаче е едновременно и причина, и ефект от увеличаването на нежеланието неговите традиционни поддръжници да изпълняват ролята си. Когато лидерите спрат да се държат по начина, по който трябва, или пък се провалят, други участници във формирането на световния ред тестват издръжливостта му.

И тъй като става все по-трудно да се поддържа световният ред, традиционните и потенциални лидери смятат предизвикателството за твърде голямо или разчитат предимно на бързи решения, което допълнително подхранва непредсказуемостта и нестабилността.

На този фон няма причина да се смята, че прогнозирането на големи кризи, а какво остава за предотвратяването им, ще стане по-лесно. Объркани от пресищането с информация, правителствата и ключовите международни институции се оказват с неправилна преценка на сигналите на фона на “шума”. Така за лидерите е много по-трудно да се фокусират върху важните елементи, които биха могли да повишат качеството на вземането на решения.

Много от старите предположения загинаха през 2014 г. Светът има възможност да ги преосмисли как може да ги замени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
аз си държим на отбора обаче ... :)) просто и Путин е подписал разни закони за Украйна, но не ги е обявил публично, после като ги измете ше ги обяви и на Баракудата ше му се наложи или унижение (САЩа вече го имаше) или по-машабна война ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
"qui bono " По това ще го познаете вредителя !!! QUI BONO !???Не и ние българите разбира се! За нас остава това което остава на запалянковците по стадионите. Да си дерем едните гърлата с викове "Долу САЩ" а другите "Долу Русия" Отборите си играят долу , някой ще спечели друг няма но са в играта, а ние ще зяпаме. За зяпането ще си купим билет разбира се, от касиера наш мъш! Вече сме си го платили. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
Сега дано сляпо "плюещите" по Русия и контактите ни с нея разберат защо ни спряха "потока" новите ни "съюзници" ! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Преди месеци бях писал че ще се случи! ;) "Обама подписа закона за приватизация... енергийния комплекс на УкрайнаБизнес издание Германските икономически новини подробно анализира подписан в петък Барак Обама закона "HR 5859". Един от точките на закона - подкрепа за приватизацията на енергийната индустрия на Украйна.Издание пише: "Президентът на САЩ Барак Обама подписа закон, който трябва да се защитят американците в Украйна и да им даде широки правомощия. В закона са включени подкрепа за приватизацията на енергийния сектор, интегрирано натрупване на военна помощ, финансиране от правителството на САЩ украински медии. Целта е да стане член на НАТО. От руска гледна точка, законът трябва да бъде прочетен, като обявяване на война".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още