IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вървят ли Китай и Русия по пътя на създаването на формален алианс?

Евентуален съюз между Пекин и Москва ще донесе ползи и за двете страни, но и на съответната цена

15:42 | 08.06.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Ще създадат ли Владимир Путин и Си Дзинпин нов мултиполярен световен ред? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ще създадат ли Владимир Путин и Си Дзинпин нов мултиполярен световен ред? Снимка: Ройтерс

По-фундаменталният въпрос обаче е: Вървят ли Китай и Русия по пътя на създаването на формален алианс?

Според някои създаването на нов алианс между Русия и Китай е въпрос на време, а това в края на краищата ще доведе до формирането на мултиполярен световен ред. Други не са съгласни, изтъквайки проблемите във връзката между Пекин и Москва като например историческото недоверие, липсата на обща заплаха и конфликта на интереси в Централна Азия. В Поднебесната империя пък са налице вътрешни противоречия за това дали трябва да се формира съюз със северния съсед.

Виден поддръжник за създаването на съюз между Китай и Русия е професор Йен Сюетун от Университета в Цинхуа. Според него най-важният фактор, който да определи дали Китай и Русия трябва да се съюзят, е дали двете страни споделят общи стратегически интереси и колко дълго подобни общи стратегически интереси могат да издържат. Той твърди, че в момента нито Китай, нито Русия могат да станат член на Западен блок, воден от САЩ, тъй като другите съюзници на американците ще се чувстват застрашени.

От една страна Западът никога не би се доверил на Русия. Ето защо Русия не разполага с по-добра алтернатива освен да се съюзи с Китай. От друга страна втората позиция за Китай в света означава, че страната няма да бъде подкрепена от САЩ що се касае до редица въпроси на международните отношения.

Освен това едни отслабващи САЩ биха избрали офшорна балансирана стратегия, като разчитат на своите съюзници в Европа и Азия и по този начин увеличат натиска върху Китай и Русия. Това нарастващо напрежение поражда обща заплаха за Пекин и Москва. Ето защо един съюз между тях ще донесе ползи и за двете страни през следващите 10 до 20 години. Също така проф. Йен Сюетун опровергава аргумента, че един съюз  между Китай и Русия срещу САЩ би предизвикал нова студена война.

Опонентите на алианса Русия-Китай посочват, че разходите по един такъв съюз биха били много високи заради общите проблеми като например прекратяването му и опасенията за евентуално приклещване. Китай би могъл да бъде въвлечен в ненужна война от Русия. Също така Русия не е чак толкова заинтересувана от идеята за формиране на съюз, тъй като Москва не иска да бъде по-малкият партньор във връзката си с Пекин.

Освен това Русия иска да запази добрия тон с всички азиатски държави и поради тази причина няма да застане редом до Китай, когато стане дума за конфликтите между Пекин и Токио. Поради всички тези причини съюз между Русия и Китай е нереалистичен, като стратегическото партньорство е по-гъвкавият и по-добрият вариант за Китай.

Ето защо в близко бъдеще официален съюз между Китай и Русия няма да има поради ред причини. Освен ако американските военни не заплашат и двете държави по едно и също време, алианс няма да има. Въпреки това САЩ трябва да бъдат внимателни и да не допускат още една стратегическа грешка, която само би улеснила създаването на формален съюз между Русия и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 10 rate down comment 1
Forester
преди 10 години
Еднополярният момент т.е времето на еднолично господство на САЩ е вече минало. Всички опити този момент да бъде превърнат в по продължителен отрязък от време се провалиха и единственото, което остана за САЩ е тактически да бавят процеса на формиране на многополярен свят. Русия и Китай ясно изразяват желанието си за този свят, вървейки по различни пътища. В определен етап от време двете със сигурност ще съчетаят интересите си, фокусирайки се върху общата цел-многополярен свят. За съжаление САЩ успешно разбиха лично за мен много по естествения и перспективен геополитически съюз Европа - Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Разбирането на Русия за съюз е тя да командва, другите да изпълняват. Но това е възможно само ако другите са по-слаби от нея.----Аз не съм сигурен дали се отнася за русия, защото през последните 25 години бяхме доста откъснати от тях, обаче се сещам за други политически ядра действащи точно по този начин - ЕС и САЩ. Вторите, не само на отделни държави дават наклон, ами дажи си позволяват да го правят на целия свят. Еми нормално е на някой да му писне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Ти в пещера ли си живял досега? Дори в промитата ТВ реалност тези неща личат.. ама нищо живей в розовия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 25
Sakamano
преди 10 години
Разбирането на Русия за съюз е тя да командва, другите да изпълняват. Но това е възможно само ако другите са по-слаби от нея. Затова Русия се дърпа от Европа. Защото е по-слаба икономически, а военната сила вече не е решаващ фактор. Не и след като загуби Студената война по икономически причини, без да изстреля нито една ракета.Ако стане съюз между Русия и Китай, то Русия ще е банановата република. Ще изнася нефт и газ, ще внася почти всички потребителски стоки. Китайците ще са доволни, а руската пропаганда ще подхранва националното самочувствие на руснаците. А руските *** ще продължат да се продават в Пекин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 11
Momchil_Matev
преди 10 години
Извинявай, Камък - кога стана това? Защото Щатите доста са изтърпяли навремето във Виетнам (където губят в крайна сметка) и очевидно не им се водят продължителни войни. А откакто откриха собствения си шистов газ и петрол, предпочитат да са "във форма", но да си стоят вкъщи.Но не съм останал с впечатления, че са тръгнали на Трета световна война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 25 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Тъжната истина е, че няма единен европейски елит, които е в състояние да отстоява интересите на континента и да задава дневния ред и хоризонт за развитие. Съответно, разпокъсаната лидерска класа на Европа търпи поражение от елита на англо-саксонското пространство, по всички фронтове на съперничество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
А, на практика, и УСА и ЕС водят контрапродуктивна политика на противопоставяне, вместо на коректно, предвидимо и добронамерено партньорство. От това страдат всички а, който има да губи най-много, вместо да снижава рисковете, ги увеличава. Малоумно.Естествено, при това положение, останалите си подават ръка и няма що да се чудят убедените конкуренти, защо светът ъъъ...абе, не *** все повече от тях. Това пък, е разбираемо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
Съвсем точно си го казал: щатите като хегемон ще приемат близко партньорство с една Русия от типа Елцин. Ако руснаците търсят курс на суверeнитет и възстановяване на икономическото си и гео - политическо влияние, отношенията им с чичо им сам, ще бъдат такива на съперничество и противостоене в различните му разновидности и със съответната градация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 10
Internet
преди 10 години
Според тебе Русия тряБва да се съюзява с краварите за дашимпомога в политиката им за световно господство като ратай? Така ли?Да го духат краварите от УСА, колкото повече ги бесят из Ирак и Афганистан, толкова по-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 4
SSIW
преди 10 години
Ако Путин има акъл, никога няма да се съюзи с Китай.-------------------Със сигурност е съобразителен човек, както и китайските лидери. Действията им , вкл. общи проекти и сътрудничество, ще се случват на базата на, и там където са налице, допирни точки на интересите, едва ли ще видим съюз тип ЕС ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още