IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ трябва да купува американски ДЦК

Така еврото ще се обезцени, което ще възстанови експортния сектор на периферните страни от еврозоната, смята проф. Джефри Франкел

15:11 | 02.04.14 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ трябва да купува американски ДЦК

Защо ЕЦБ трябва да се върне към валутния пазар?

Какво тогава трябва да купува ЕЦБ, ако иска да разшири паричната база? Тя не трябва да купува европейски ценни книжа, а по-скоро ДЦК на САЩ. С други думи тя трябва отново да се намеси на пазара на чуждестранна валута. Ето няколко причини за това.

- Първо, закупуването им не е свързано с юридически пречки. Операциите на валутния пазар са изцяло в сферата на компетентност на ЕЦБ.
- Второ, няма морален риск.
- Трето, покупките на долари от ЕЦБ ще помогнат за поевтиняване на еврото.

Такива операции в чуждестранна валута между централните банки от Г-7 не се използваха в последните години, отчасти заради теорията, че те не влияят на обменните курсове, освен когато променят паричното предлагане. Има някои доказателства, че дори стерилизирана интервенция може да бъде ефективна, включително за еврото. Но във всеки случай говорим за покупка от ЕЦБ на долари, които ще променят паричното предлагане в евро. Увеличеното предлагане на евро ще намали стойността му.

Парична експанзия, която обезценява валутата е ефективна. Тя е по-ефективна от паричната експанзия, която не води до овалутна обезценка, особено когато, както в настоящия момент, има много малко възможности за значително понижение на краткосрочните лихвени проценти.

Поевтиняването на еврото би било най-доброто лекарство за възстановяване на конкурентоспособността на периферните страни и стабилизирането на техните експортни сектори. Те самите, разбира се, щяха да девалвират своите валути, ако не се бяха отказали от тях десет години преди кризата. Отговорът е в обезценяването на еврото.

Силата на еврото бе забележителна през четирите години на криза. Всъщност валутата поскъпна допълнително, когато ЕЦБ отказа да предприема каквато и да било парични стимули по време на заседанието си от 6 март. Еврото може да си позволи да отслабне значително. Дори германците може да приемат идеята, ако това означава повече износ.

Заключение

Централните банки трябва да изберат парична политика, която преди всичко да служи на интересите на собствените им икономики. Интересите на останалия свят са на второ място. Но предложения за координиране на политиките за взаимна изгода са справедливи. Рагурам Раджан, ръководител на Индийската централна банка, наскоро призова централните банки в развитите страни да вземат предвид интересите на развиващите се пазари чрез координиране на международно ниво.

Как една интервенция на валутния пазар от ЕЦБ би изглеждала на фона на сътрудничеството в Г20? Много добре. Тази година развиващите се пазари са притеснени за затягане на глобалната монетарна политика. Опасенията вече не са за парично разхлабване, както когато се говореше за "валутни войни" преди три години. Тъй като Федералният резерв свива своите покупки на американски държавни ценни книжа, това е идеалното време за ЕЦБ да се намеси и да напазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 19 rate down comment 5
Ку-Ку
преди 10 години
Стряскащо е с каква увереност се изквазват по финансови въпроси хора, които не могат да образуват правилно множественота число на думи като 'акция' и 'облигация'.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
"- Второ, няма морален риск"-----------------Хе-хе, това е номинация за виц на годината :))) Ами аз по-разточително правителство от американското не знам дали има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 6
Jorkata
преди 10 години
ЕС пак се показват като най-големите ***... цял свят спря да купува американски ДЦК, а нашите *** сега почват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 5
michaelis
преди 10 години
тука не става въпрос за глупав, тука нема нема, купуваш иначе гръдна жаба. Аз не мога ги разбера тея европейци, какво им праат теманета толкоз на тея *** американците, да се joinnat към руските и китайските пичове и да им кажат - еми sorry пари за глупости неаме са. И тогава ще стане интересно, ама найстина интересно ... 3ма срещу 1 да видим тогава към кой ше се обърнат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 7
Бате Пешо
преди 10 години
Европейците тоалетна хартия си имат.Едра шкурка не и трябва.Трябва да си много глупав да си купиш американски ДЦК или акции.....САЩ са пътници.давам и още 10 максимум 15г и са на бунището
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 47 rate down comment 4
Internet
преди 10 години
Значи за да провалиш една валута трябва да купуваш американски облигации...Егати признанието, толкова откровенно изказване не съм чувал досега.Бравос, бравос, бравос!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 54 rate down comment 8
michaelis
преди 10 години
ше купуват, тъй като американските облигаций за нишо не стаат, и кат фалират да има кой да повлекат с тях, *** и мизерниците долни. Китайците и Руснаците леко им казаха у лево и са кат нема кой аре европейците, те са балъци и ше плащат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Да бе, да, пълни глупости са това.Който иска да купува, ама що не оставят останалите намира а ги заплашват???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 28
karadjata
преди 10 години
мда може би това е най-правилното решение за ЕЦБ сега да продава евро за долари йени лири и други валути, а като се повиши малко инфлацията да ги продава за евро. така няма да има финансиране за определена страна на ЕЗ и всички ще са доволни от по-нисък курс на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още