IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потъващ кораб ли е Франция?

Страната е изправена пред сериозна криза, свързана с изтичането на умове

15:02 | 12.01.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Франция може би не е толкова близо до Великобритания и Германия, колкото ѝ се иска. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Франция може би не е толкова близо до Великобритания и Германия, колкото ѝ се иска. Снимка: архив Ройтерс

Цялото това раздаване на пари може да се окаже проблем, защото държавата може да фалира. Друг голям проблем е отказът на французите да погледнат навън. Кой го е грижа за БРИК, когато имаме Париж? А това е философия, която може да убие Франция.

На Световния икономически форум всяка година Франция е забележимо по-слабо представена от другите страни. Миналата година на събитието присъства само един представител на правителството – вероятно единственият, който владее английски език. Защото французите откровено не обичат да говорят чужди езици.

Най-блестящите умове на Франция бягат в Лондон, Брюксел и Ню Йорк, вместо да си стоят у дома. Разходете се по някоя от улиците в Южен Кенсингрън, новият шести район на Лондон, и се опитайте да чуете дали има човек, който не говори френски. Френският лицей там има дълъг списък от чакащи деца, чиито семейства са напуснали родната си страна.

„Най-добрите умове на Франция напуснаха страната. Остава само посредствеността“, коментира високопоставен служител на ООН, който в момента живее в Африка.

Според юрисконсулт в голяма френска фирма страната умира бавно.

„Социализмът я убива. Тя е като стара богата фамилия, която не може да се откаже от прислугата си“, коментира той. За да се събуди, Франция трябва да се отърве от старата гвардия и да преосмисли позицията си.

Сред основните проблеми на страната е това, че управляващите я са изключително откъснати от реалността. Това е отчасти по вина на образователната система, Les Grandes Ecoles – основата, от която тръгват елитните държавни служители. Оланд, както и бившата му съпруга са завършили там. Същото важи за Жак Ширак, както и за почти всички бивши премиери от 1958 г. Насам. И всички те все още мислят за Франция като за суперсила. Тъжната истина обаче е, че в днес страната е много по-близо до Испания и Италия, отколкото до Великобритания или Германия.

За да се случи позитивна промяна във Франция, е необходимо политици като Оланд да оставят хората да дишат. Защото просперитетът може да дойде само тогава, когато гражданите могат да създават, изграждат и да преуспяват. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Доказателство, че НИЩО не си разбрал от коментарите ми, както и за ниското си интелектуално ниво си дал сам:"обективния субективизъм на маймуните" е грешно налучкано и неправилно назубрено от теб, словосъчетание което наистина употребявам често! Правилното словосъчетание което използвам аз е "субективния идеализъм на маймуните"...Нали ще разбереш липсата на желание от моя страна да ти обясня разликата?Поздрави за маймунския напън!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
Разбираме те чудесноНай-важното е, че ФЕД е частен и обективния субективизъм на маймуните. Всичко останало е следствие от високото ти интелектуално ниво. Не съм ли прав? А гледам, че и като ти напишат -, ти пак напираш да обясняваш и отговаряш "до (-) Ехей, я си виж обективно, субективно ниското интелектуално ниво :D)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Сега каква е целта ->понеже интелектиалното ви ниво не ви позволява да ме разберете (1) /11 nocalled - същинско самопризнание за безсилие по отношение на разбиране на коментарите ми/, а субективизма изисква чрез налагане на АЗ-а да се елеминира всичко което не разбирате, то АЗ да спра да пиша ли???В противен случай, /ако не изисквате дори и подсъзнателно от мен това/ обидите ви към мен издават сами по себе си, за разлика от откровенно-споделената по-горе причина (1), ниското ви ниво на интелект отново!...Та в предвид предположението ми , че и двамата бихте били щастливи, дори и при лошото финансово състояние в което се намирате, именно поради и като следствие от ниското ви интелектуално ниво, то ще ви помоля да не ме четете, а да се задоволите само с поставянето на минус (-) на коментарите ми!! Опасявам се, че това ще ги направи обаче още по-уникални и открояващи се от останалите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 7
misanthrope
преди 10 години
така е, ама се сърди като му кажеш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Да, това което ти изглежда като "объркани мисли", показва че няма да ти помогне и специализирана помощ, сериозно. - няма специализирана помощ, която да компенсира липсата на минимално достатъчно к-во интелект+ знания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
nocalled
преди 10 години
пич, ти поне сам себе си разбираш ли?!няколко пъти попадам на обърканите ти мисли тук и си мисля, че си за специализирана помощ, сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
и една камара арабски, африкански, български и румънски кюмури племена които не се интегрират а само искат пари да падат от социяла, ама парите тряя да дойдат от някаде първо, за да влязат в *** джоб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 39 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Със сигурност е потъващ кораб при това пълен с горди и некадърни социалисти и хомосексуалисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
Ми като няма трезви рейтингови агенции , ще си задаваме тоя въпрос за много страни и за дълго време напред . А колко един кораб е потъващ ще разберем , когато осъществи контакт с дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 16
iivanoff
преди 10 години
маймуните са си едни и същи, което не налага замяната им с овце или друга твоя предполагаема глупост, и са такива и по техен избор след наложен запор на знания и наложен мироглед! - ето например твоето желание да блеснеш или да си интересен е маймунска черта /да се изакаш върху това което не разбираш - самозащита към неизвестното наложена от субективизма/, за която не те подвежда или манипулиур никой, а е твой собствен избор, роден в ограничената ти от самолюбофф ТВ-реалност, защитаваща липсата ти на знания!Специални Поздрави! :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още